Game Οver στα εξοπλιστικά;

ΥΠΕΘΑ ΑΣΚΗΣΗ «ΜΕΔΟΥΣΑ 9» ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 14 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχους αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016). Η απόφαση δημιούργησε νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που πρέπει να εξεύρει ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Η αντιπολίτευση μάλιστα προτρέπει την κυβέρνηση να επεκτείνει με νομοθετική ρύθμιση την ισχύ της αποφάσεως ώστε να καλύπτει πολύ περισσότερους συνταξιούχους και όχι μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά. Σε αυτή την περίπτωση, το προς εξεύρεση ποσό θα εκτιναχθεί στα 3,9 δισ. ευρώ!

Με την οικονομία να έχει υποστεί δεινό πλήγμα λόγω της πανδημίας, τέτοιες έκτακτες δαπάνες είναι απλώς ασήκωτο φορτίο.

Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση της Ελλάδας, ως μια χώρα η οποία από τα τέλη του 2019 έχει φανεί ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει μια μείζονα κρίση εξαιτίας επαπειλουμένων ενεργειών εις βάρος των εθνικών της συμφερόντων από την Τουρκία. Κι ενώ θα ανέμενε κανείς να υπάρχει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, στην κυριολεξία συναγερμός, της κυβερνήσεως που ανέλαβε στις 7 Ιουλίου 2019 και βρέθηκε σχεδόν αμέσως με αυτή την καυτή πατάτα, δεν υπάρχουν εκείνες οι ουσιαστικές ενέργειες για ταχεία ενίσχυση της αμυντικής ικανότητος που θα ενίσχυαν την Αποτροπή.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν λάβει ήδη σειρά μέτρων με εντυπωσιακά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το “πρόβλημα” είναι ότι λόγω της φύσεώς τους, αυτά δεν γίνονται αντιληπτά, ούτε διατυμπανίζονται ώστε να τα πληροφορηθεί και η κοινή γνώμη. Συνεπώς, δεν μπορούν να “μετρήσουν” ως Αποτρεπτικά, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να τα “δει” ο εχθρός.

Αποτρεπτικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενέργειες όπως η άμεση αύξηση της στρατιωτικής θητείας ή όπως έχει προτείνει ο Σάββας Καλεντερίδης, τουλάχιστον η παράταση της θητείας ορισμένων στρατευσίμων που ήδη υπηρετούν την θητεία τους. Ένα τέτοιο μέτρο έχει καθολική επίδραση στην ενίσχυση του επιπέδου επανδρώσεως των μονάδων, ιδίως του Στρατού, που καλείται να αμυνθεί σε ένα ευρύτατο μέτωπο μοναδικής δυσκολίας, καθώς συνδυάζει χερσαίο και έντονα νησιωτικό, δηλαδή κατακερματισμένο, χώρο. Το κυριότερο όμως είναι ότι το “βλέπει” ο εχθρός και λαμβάνει “το μήνυμα”. Αντ’ αυτού, κρίθηκε προτιμότερη η πρόσληψη 2.000 ΟΒΑ, μια επιλογή που εκπέμπει… “κανονικότητα”.

Θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση, να έχει νομοθετήσει ειδικώς για ένα ξεχωριστό καθεστώς ταχείας αναθέσεως (fast track) συμβάσεων προς υλοποίηση ορισμένων κρισίμων και απολύτως δεδομένων αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν συνέβη όμως ούτε αυτό. Αντιθέτως, η δραστηριότητα περί τα εξοπλιστικά, κινήθηκε στους γνωστούς “κανονικούς” ρυθμούς, δηλαδή αυτούς της χελώνας ενώ σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία απασχολούν μείζονα προγράμματα που όμως θα αποδώσουν έπειτα από 4-5 χρόνια… Και αυτά, τα βλέπει ο εχθρός.

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία του COVID-19 που ενέσκηψε παγκοσμίως και το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία, κατέστησαν εφιαλτικό το περιβάλλον δράσεως από πλευράς περιθωρίων. Και μέσα σε αυτό, έρχεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να προκαλέσει “πανικό” στο οικονομικό επιτελείο και να κορυφώσει την αγωνία των υπεύθυνων για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Και διερωτάται κανείς: δεν μπορούσε αυτή η απόφαση να “περιμένει” μερικούς μήνες; Δεν υπάρχει αντίληψη της καταστάσεως από όλους τους κρατικούς φορείς εξουσίας; Ποιος φταίει γι’ αυτό;

Η έκτακτη δαπάνη που προκαλεί η δικαστική απόφαση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θέτει οριστικά ταφόπλακα στην οποιαδήποτε προοπτική υλοποιήσεως εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι η πρώτη επιλογή περικοπής σε τέτοιες περιπτώσεις. Επί της ουσίας, τα μόνα προγράμματα που ελπίζεται ότι μπορούν να “κινηθούν” εντός του 2020 είναι αυτά που αφορούν αμερικανικό υλικό μέσω της οδού των FMS. Από τις άλλες “υποθέσεις”, το πιθανότερο είναι να υλοποιηθούν οι συμβάσεις FOS για τα Mirage 2000, που σήμερα μετρούν ήδη 7 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο, όπως και αυτή της προμήθειας 2 μη επανδρωμένων Heron ύψους 39 εκατ. € περίπου. Και μετά… τέλος.

Το πρόγραμμα προμήθειας 2 φρεγατών [email protected] από την Γαλλία, όσο και αν υπάρχει υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον, ήταν ούτως ή άλλως ήδη πολύ δύσκολο να προωθηθεί, λόγω του μεγάλου κόστους. Με το πλήρες πακέτο να ανέρχεται σε 3 δισ. €, η προβλεπόμενη διαδικασία αποπληρωμής σε βάθος δεκαετίας, σημαίνει ότι ετησίως πρέπει να καταβάλονται 300 εκατ. €. Εάν τέτοιου μεγέθους χρηματοδότηση εθεωρείτο πριν “πολύ δύσκολο” να εξευρεθεί, τώρα πλέον είναι απλώς αδύνατο.

Η Αποτροπή για την Ελλάδα, δείχνει ότι θα βασισθεί το επόμενο διάστημα κυρίως στα διπλωματικά μέσα. Εάν αυτή δεν λειτουργήσει, τότε θα πρέπει να εφαρμόσει Απαγόρευση στα τουρκικά σχέδια, οπότε θα πλησιάζει η ώρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Ο Βλάσσης και ο κάθε Βλάσσης αρέσκεται να κάνει μνημόσυνα με ξένα κολλυβα. Το μάτι του μένει στις επιστροφές παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών λες και είναι του κράτους. Τα λεφτά αυτά ηταν των πρωην εργαζομένων, νυν συνταξιουχων. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ.

  Αμα τα λεφτά ηταν παρανομες παρακρατησεις στην τσέπη του κ. Βλασση, θα ηταν και ο ιδιος στα κάγκελα να του επιστραφούν.

  Απλά για να βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη και να μπαινουμε και λιγο στα παπουτσια των αλλων. Μην καταλυσουμε απο μονοι μας και τα τελευταια μας δικαιωματα.

   1. Βεβαιως προτεραιοτητες οι τσεπες των οπλαδων,,,και οι μιζες των εμπλεκομενων,,,οπως ειπε και ενας εξαιρετος πολιτικος,,,για τους συνταξιουχους,,,ζουν κ πολυ γμτ

   2. Ακατανόμαστος… Προφανώς και γω και συ βλέπουμε διαφορετικά τα ζητήματα και θέτουμε διαφορετικές προτεραιότητες. Πχ για μένα προταιρεότητα είναι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας πάνω και πρώτα απ όλα. Όλα τα άλλα έπονται. Όσον αφορά τους “οπλάδες”, πιστεύω να αναφέρεσαι σε επιχειρηματίες εμπορους όπλων και όχι στη στρατιωτική ηγεσία… ωστόσο νομίζω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ευρήτερος δημόσιος τομέας βρίθει από λαμόγια…

   3. Οτι προσφέρει στην εθνική άμυνα πιάνει πάντα τόπο, τα τσιτατα περί οπλάδων δείχνει ότι αμύνεστε περί πάρτης. Γιατί η σύνταξη μετά θα έρχεται σε τουρκικές λίρες

  1. Σωστος αν και πιστευω πως το θεμα των αναδρομικων ειναι αχερο με των Μπελ. Πρεπει να παιζει δακτυλος εξ’ εσπεριας…

  2. Για δικαιώματα αγαπητέ η φάμπρικα των αναδρομικών, η επιδρομή στα ταμεία του κράτους.
   Ασε μην το ανοίξω και πω πολλά βραδιάτικα, που τα λεφτά ειναι τον εργαζομένων ότι μεγαλύτερη αριστερομπούρδα ακούγεται αν ειναι για την τσέπη μας την κάνουμε σημαία.

 2. Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, τα κανάλια απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν την ετήσια δόση του 2020 για την άδεια που έλαβαν από το ΕΣΡ το 2018.Τα κανάλια γλιτώνουν τη δόση του 2020 που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί ως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε κανάλι γλιτώνει την καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ δόση, ενώ συγχρόνως τα δημόσια ταμεία είναι μείον 21 εκατ. ευρώ για το έτος. 20 εκ. ευρώ δόθηκαν από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τον COVID-19.από τα πρόχειρα μαθηματικά 21 συν 20 ίσον 41 μύρια για πλάκα…
  Αν κάτσουμε και εξετάσουμε τις διαδρομές που ακολουθεί το δημόσιο χρήμα,μισθούς διοικήσεων ΝΠΔΔ που φτάνουν τις 4 και 5 χιλίαδες, το μήνα τελικά γιατί δεν μας φτάνουν για να πάρουμε τορπίλες???
  Και φταίνε οι συνταξιούχοι που συντηρούν ουσιαστικά εγγόνια και παιδιά λόγω της οικονομικής κατάρευσης της χώρας??
  Τα δάνεια τραπεζών σε κανάλια και κόμματα ύψους 1,3 δις,που είναι??πόσα πλεόυμενα παίρνεις με αυτά??οι επιχορηγήσεις κομμάτων για να τρώνε με χρυσά κουτάλια ορδές άχρηστων πολιτευτών…αλλά οι συντάξεις και δη των χαμηλοσυνταξιούχων ενοχλούν…καταβαραθρώνουν την αμυντική ανασυγκρότηση της χώρας…

 3. Αυτο που δεν υπολογισατε στο αρθρο ειναι οτι οτι λεφτα παρουν “αναδρομικα” τα γεροντια που συντηρουν πλεον και τα εγγονια, παλι σ ενα βαθμο πισω στο Κρατος θα πανε μεσω των αγορων και των υποχρεωσεων… Να πληρωσει τα μνημονια θα μου πειτε, αλλα στη “ροη” του χρηματος καποιοι ανθρωποι κυριολεκτικα θα σωθουν εστω και προσωρινα…

 4. @Spirit
  “Οτι προσφέρει στην εθνική άμυνα πιάνει πάντα τόπο, τα τσιτατα περί οπλάδων δείχνει ότι αμύνεστε περί πάρτης. Γιατί η σύνταξη μετά θα έρχεται σε τουρκικές λίρες”
  Τα P3 και τα σαπιομεταχειρέσμενα των ΗΠΑ προσφέρουν στην άμυνα?
  Αν δεν έχεις στο τέλος λόγω της οικονομικής και κοινωνικής αποδόμησης κληρωτούς να πολεμήσουν, οι ονειρώξεις κάποιων για ΟΒΑ και ΕΠΟΠ θα μας σώσουν από τη τουρκικη λίρα?

  1. EPTALOFOS 4
   Σαφέστατα τα συστήματα επιλέγονται, θεωρητικά, από την στρατιωτική ηγεσία σωστά; Λάθος. Τα συστήματα επιλέγονται καθαρά από την πολιτική ηγεσία και είναι θαύμα εάν ληφθούν υπ όψιν οι προτιμήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Όπως και άλλα: η διάρκεια θητείας, η αναδιοργάνωση κλπ, κλπ

   Εάν χρειαστεί όλοι θα πολεμήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι θα έχουμε πολλούς και χωρίς λόγω νεκρούς. Καθαρά λόγω της ανεπαρκής εκπαίδευσης της εφεδρείας, της ανεπάρκειας των υλικών και κυρίως των προτεραιοτήτων που είπα παραπάνω…
   Στην τελική εάν γίνει πόλεμος θα πεθάνει κόσμος. Εάν λάβει τα αναδρομικά σε βάθος χρόνου ή με άλλο τρόπο ο συνταξιούχος, δεν θα πεθάνει. Έχει αντέξει 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών.
   Πιστεύω μπορεί να αντέξει ακόμα λίγα, για να αυξήσει τις πιθανότητες, για τα εγγόνια του, να επιβιώσουν σε περίπτωση πολέμου.

   1. @Δευκαλίων
    πολύ σωστά επισημαίνετε και συμφωνώ μαζί σας οτι μπορεί ο συνταξιούχος αλλά και ο ελληνικός λαός εφόσον απαίτηθεί να ζήσει χωρίς τα αναδρομικά.Ομως πιστεύετε οτι το ποσόν της μη απόδωσης αναδρομικών θα παέι στην άμυνα , καθαρά και ξαστερα στην αγορά οπλικών συστημάτων,συμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες μας ή στις τσέπες κάποιων που δημιούργησαν τη λεγόμενη μνημονιακή πολιτική, πουλάνε φθηνότατο λαικισμό και των από πάνω τους …??
    Προσωπικά δεν το βλέπω άρα μάλλον το ΣτΕ ορθώς έπραξε..βέβαια μπορούσε το νομικό συμβούλιο του κράτους να υποστηρίξει ενώπιον του ΣτΕ στην εν λόγω διαδικασία, να προτάξει το δημόσιο συμφέρον, οτι μας είναι απαραίτητα για την άμυνα για να μην φορέσουμε φέσι ξανά αλλά δεν το έκανε…άλλωστε ζούμε τον ευρωπαικό μας έρωτα μη μας το χαλάτε,δεν είμαστε δα και Ταιβαν..

   2. ΕΡΤΑLOFOS 4
    Εχετε απόλυτο δίκιο. Και όχι, δεν είμαι σίγουρος ότι τα χρηματα θα πάνε στην αμυνα και όχι πχ σε κάποια διαφημιστική καμπάνια. Σε ενα κανονικό κράτος τα πράματα θα γινόταν αλλιώς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.