ΗΠΑ: Παρουσιάστηκε η νέα υποψηφιότητα για το πρόγραμμα MPF

Το MPF είναι το νέο όχημα μάχης που απαιτείται από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) για να εξοπλίσει τις Ταξιαρχίες Πεζικού Ομάδων Μάχης (IBCT) με μια προστατευόμενη πλατφόρμα ικανή να παρέχει συντριπτικά πυρά ακριβείας σε συνδυασμό με την ικανότητα ταχείας κίνησης σε μια ποικιλία εδαφικών συνθηκών.

Την 22α Απριλίου 2020, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Στρατού των ΗΠΑ, Ράιαν Μακκάρθι, στις εγκαταστάσεις της GDLS (General Dynamics Land Systems), παρουσιάστηκε η νέα υποψηφιότητα για το πρόγραμμα του οχήματος πυρών υποστήριξης Mobile Protected Firepower (MPF) του Στρατού των ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο 2018 το γραφείο του υπουργού άμυνας και η ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ ενέκριναν την έναρξη των εργασιών του Section 804 MTA ταχείας κατασκευής πρωτοτύπων για το πρόγραμμα «Κινητής Προστατευόμενης Ισχύος Πυρός» (MPF). Αυτό απαιτούσε την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου που θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Οι συμβάσεις ταχείας κατασκευής πρωτοτύπων MTA απαιτούσαν την παραλαβή 12 οχημάτων προπαραγωγής για σχολαστικές επιχειρησιακές και αναπτυξιακές δοκιμές και την αξιολόγηση του οχήματός από τους στρατιώτες (Soldier Vehicle Assessment – SVA), ώστε να εκτιμηθεί η απόδοση των πρωτοτύπων σύμφωνα με τις απαιτήσεις και να γίνει λήψη ανατροφοδότησης από τους χείριστες.

Τον Δεκέμβριο 2018, η διοίκηση συμβάσεων του Στρατού των ΗΠΑ ανέθεσε συμβάσεις ανάπτυξης στις βιομηχανίες BAE Systems Land & Armaments και General Dynamics Land Systems (GDLS). Κάθε βιομηχανία έπρεπε να παραδώσει 12 οχήματα στον Στρατό των ΗΠΑ που θα χρησιμοποιούνταν για την εκτέλεση μιας ολοκληρωμένης σειράς επιχειρησιακών ελέγχων. Προς το τέλος της φάσης ταχείας κατασκευής πρωτοτύπων MTA, ο Στρατός των ΗΠΑ θα διεξάγει αξιολόγηση επιλογής πηγής για να επιλέξει μια λύση καλύτερης αξίας για την αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού (LRIP).

Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει θέσει ως στόχο την απόκτηση 504 οχημάτων MPF, με 11 MPF να παραδίδονται σε κάθε ταξιαρχία πεζικού ομάδων μάχης (IBCT). Ο στόχος ανάπτυξης για την πρώτη πλήρως εξοπλισμένη μονάδα είναι το οικονομικό έτος (FY) 2025. Η GDLS θα παρέχει 12 οχήματα προπαραγωγής και δυο σκάφη και πύργους για βλητικές δοκιμές μέχρι τον Σεπτεμβρίου 2020.

Το σχέδιο του οχήματος πυρών υποστήριξης MPF της General Dynamics διαθέτει οδηγό και κινητήρα στο μπροστινό μέρος, ο πύργος βρίσκεται στο πίσω μέρος του σκάφους. Η αρχιτεκτονική του πύργου βασίζεται στο άρμα μάχης M1 Abrams και χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) του M1A2 SepV3, την ανεξάρτητη θερμική διόπτρα αρχηγού (Commander’s Independent Thermal Viewer – CITV) και είναι οπλισμένο με πυροβόλο των 105 χλστ. Ένα βαρύ πολυβόλο 12,7 χλστ είναι τοποθετημένο στην θυρίδα του Αρχηγού.

Το όχημα έχει πλήρωμα τριών αποτελούμενο απο τον Αρχηγό, Πυροβολητή και Οδηγό. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο Στρατός των ΗΠΑ, όπως και ο γερμανικός Στρατός (Bundeswehr) και σε αντίθεση με τον ρωσικό Στρατό με το T-14 Armata, προτιμά να εμμένει στο τετραμελές πλήρωμα σύμφωνα με μια επιχειρησιακή παρατήρηση: υπάρχουν πολλές αποστολές που απαιτούν τέσσερα άτομα, όπως η συντήρηση, οι υπηρεσίες φύλαξης, κ.τλ. Επιπλέον, αναφέρουν οτι ο άνθρωπος γεμιστής είναι το ίδιο αποτελεσματικός με την μηχανική αυτόματη γέμιση, ακόμα και αν το βάρος του βλήματος 120 χλστ καθιστά τον χειρισμό του δύσκολο, συγκεκριμένα στην περίπτωση που απαιτείται υψηλός ρυθμός βολής.

Το όχημα MPF της General Dynamics ωθείται με πετρελαιοκινητήρα. Η λύση του αεριοστρόβιλου που χρησιμοποιείται στο άρμα μάχης Abrams δεν υιοθετήθηκε.

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, Ράιαν Μακκάρθι, στις εγκαταστάσεις της GDLS (General Dynamics Land Systems).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.