Γερμανία: Δοκιμαστικές βολές Spike από ΤΟΜΑ KF41 Lynx

Εκτόξευση καθοδηγούμενου Α-Τ πυραύλου Spike από ΤΟΜΑ Rheinmetall KF41 Lynx (Στιγμιότυπο από You Tube)

Σύμφωνα με βίντεο που αποδεσμεύθηκε από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall, την 6η Ιουλίου 2022, η εταιρεία παρουσίασε την ενσωμάτωση του ισραηλινού αντιαρματικού (Α-Τ) καθοδηγούμενου πυραύλου Spike στον πύργο του ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) KF41 Lynx εκτελώντας δοκιμαστικές βολές του πυραύλου.

Το ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) KF41 Lynx της Rheinmetall επέδειξε μεγάλη ακρίβεια προσβάλλοντας έναν μακρινό στόχο με τον ενσωματωμένο Α-Τ καθοδηγούμενο πύραυλο (ATGM) Spike. Η ενσωμάτωση αυτής της δυνατότητας πυρός αποτελεί απόδειξη της ωριμότητας και της αποτελεσματικότητας του πιο σύγχρονου ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης στον κόσμο. Με μακρά ιστορία στην ενσωμάτωση συστημάτων, η Rheinmetall προετοιμάζεται να εξοπλίσει τις πλατφόρμες της με τις τελευταίες ATGM τεχνολογίες καθώς αυτές θα καθίστανται διαθέσιμες.

Το KF41 είναι η τελευταία γενιά ΤΟΜΑ που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall. Το όχημα παρουσιάστηκε τον Ιούνιο 2018 στην Eurosatory 2018 σε δύο διαμορφώσεις: ΤΟΜΑ και Σταθμός Διοικήσεως. Από τον Μάιο 2020, η Rheinmetall είχε επιβεβαιώσει ότι η εταιρεία είχε προτείνει το Lynx για την κάλυψη των απαιτήσεων της Αυστραλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τον Σεπτέμβριο 2020, η ουγγρική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία αξίας πάνω από €2 δισεκατομμύρια με την γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall για την αγορά 218 ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης KF41 Lynx.

Η ΤΟΜΑ έκδοση του KF41 είναι εξοπλισμένη με τον πύργο Lance 2.0 που διαθέτει ενισχυμένη προστασία για κρίσιμα υποσυστήματα από απειλές κινητικής και χημικής ενέργειας, βελτιωμένο σύστημα επιβίωσης (survivability) για του εκ του σύνεγγυς μάχες. Ο πύργος μπορεί να δεχθεί αυτόματο πυροβόλο 30 ή 35 χλστ και ένα πολυβόλο 7,62 χλστ ως συζυγές.

Ο πύργος Lance του KF41 μπορεί να διαμορφωθεί σε επανδρωμένες ή μη επανδρωμένες εκδόσεις που λειτουργούν από έναν σταθμό που βρίσκεται στο οπίσθιο διαμέρισμα εντός του σκάφους. Ο πύργος του Lynx μπορεί επίσης να ενσωματώσει «περιφερόμενα» (loitering) πυρομαχικά για να χρησιμοποιηθούν ως Α-Τ όπλο ή σύστημα Α-Τ καθοδηγούμενου πυραύλου όπως ο σταθμός εκτόξευσης του ισραηλινού πυραύλου Spike.

Ο Spike είναι μια οικογένεια ATGM τέταρτης γενιάς που εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems. Είναι ένας καθοδηγούμενος fire-and-forget πύραυλος και πύραυλος κατά προσωπικού εξοπλισμένος με αντιαρματική-υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) διπλή (tandem) πολεμική κεφαλή.

Το Spike αναπτύχθηκε σε διάφορες διαμορφώσεις συμπεριλαμβανομένου του Spike-SR, του Spike-MR, του Spike-LR, του Spike-LR II και του Spike-ER. Η τελευταία γενιά πυραύλων Spike έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 10000 μ. Ο Spike-LR μπορεί να διατρήσει θωράκιση χαλυβα με πάνω από 700 χλστ πάχος πίσω από θωράκιση τύπου ERA.

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Σε λίγες ημέρες/ώρες Μαλλον θα υπογραφθούν ειδικά “tank destroyers”, για το Πολωνικό Στρατό. Το βλήμα θα είναι Brimstone της MBDA U.K., παραγωγής άγνωστου ακόμα πολωνικού εργοστασίου. Κα το αυτοκίνητο 4×4 θα είναι συνεργασία της τσεχικής TATRA, με την πολωνική HSW: https://monch.com/mspo-2021-polish-czech-4×4-unveiled/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.