Γερμανία και Γαλλία θα δαπανήσουν €200 εκατ. για το άρμα μάχης επόμενης γενιάς

Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν εντός του 2021 να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα Κύριο Επίγειο Σύστημα Μάχης (Main Ground Combat System – MGCS) με σκοπό την εξέλιξη μιας νέας γενιάς οχημάτων μάχης.

Ο ιστοτόπος Force Operations μετέδωσε ότι Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν εντός του 2021 να δαπανήσουν €200 εκατομμύρια επ’ ωφελεία του προγράμματος MGCS. Οι χρηματοδοτήσεις θα παρέχουν στους τρείς εργολάβους, Nexter από την γαλλική πλευρά και KMW και Rheinmetall απ’ την γερμανική πλευρά, τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την φάση της κατασκευής των συστημάτων επίδειξης για τα μελλοντικά οχήματα μάχης.

Μεταξύ 2021 και 2025, τα Κύρια Συστήματα Επίδειξης Τεχνολογίας (MTD) θα προσφέρουν τις τεχνολογικές λύσεις για τις λειτουργίες που θα συνδυάζονται πάνω στο πολυπλατφορμικό σύστημα. Μέχρι το 2028 θα ακολουθήσει η σχεδίαση ενός πρωτότυπου και, εν τω μεταξύ υποθέτοντας πως το χρονοδιάγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί, οι πρώτες παραδώσεις θα γίνουν γύρω στο 2035.

Το MGCS είναι πρωτίστως μία ομάδα οχημάτων παρόμοια με την ρωσική οικογένεια οχημάτων μάχης Armata. Η ομάδα ίσως να εμπλέκει και επανδρωμένα με ανεπάνδρωτα επίγεια οχήματα (UGV) όπως επίσης και ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (UAV).

Στο πλαίσιο του MGCS θα εξελιχθεί και το επομένης γενιάς άρμα μάχης που στο άμεσο μάλλον θα αντικαταστήσει τα Leopard 2 και Leclerc.

Το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc σχεδιάστηκαν και εξελίχθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και έκτοτε έχουν δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις. Το 2012, Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να αρχίσουν μια κοινή πρωτοβουλία με στόχο να οδηγήσει στο κοινό πρόγραμμα για την σχεδίαση και την εξέλιξη του νέου MGCS ώστε να αντικαταστήσουν τα άρματα που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους.

Το συνολικό πρόγραμμα του επόμενης γενιάς ευρωπαϊκού οχήματος μάχης υπολογίζεται ότι θα είναι αξίας ύψους €1,5 δισεκατομμυρίων.

Σχέδιο ελαφρού oχήματος μάχης της Rheinmetall

Πηγή: defence-blog.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.