Γερμανία και Ολλανδία ενώνουν δυνάμεις για την αντικατάσταση των φρεγατών F-124/LCF

Γερμανία και Ολλανδία υπέγραψαν την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, συμφωνία να εργαστούν από κοινού στην φρεγάτα επομένης γενιάς η οποία θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες του γερμανικού Ναυτικού κλάσης Sachsen (F-124) και τις φρεγάτες κλάσης De Zeven Provinciën (LCF) του βασιλικού ολλανδικού Ναυτικού.

Η Ολλανδή υφυπουργός Άμυνας Barbara Visser και ο Γερμανός ομόλογος της Benedikt Zimmer υπέγραψαν την συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Μεταξύ των υπόλοιπών, και οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης και των προμηθειών. Οι χώρες εργάζονται πάνω στις ίδιες επιχειρησιακές απατήσεις”. Ολλανδικό υπουργείο άμυνας.

Η Barbara Visser πρόσθεσε ότι “είναι επίσης πρόθεση μας πως οι βιομηχανίες των χωρών μας θα επωφεληθούν πλήρως από αυτήν την πρωτοβουλία”.

Για την ιστορία, οι δεσμοί μεταξύ των γερμανικών και ολλανδικών ναυτικών αμυντικών βιομηχανιών είναι ήδη ισχυροί, με τις Damen και Thales NL να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα φρεγάτας F126/MKS180. Η F126 είναι η μελλοντική μεγάλη (μήκος: περίπου 155 μέτρα στην ίσαλο γραμμή, εκτόπισμα: μέγιστο 9000 τόνους) μονάδα επιφανείας του γερμανικού Ναυτικού (Deutsche Marine).

Εν τω μεταξύ, η Damen συμμετέχει, επίσης, πλήρως στο πρόγραμμα αντικατάστασης των φρεγατών “M” (κλάση Karel Doorman) για το βασιλικό ολλανδικό Ναυτικό (Koninklijke Marine) και το βελγικό Ναυτικό (Marinecomponent/Composante marine).

Σχετικά με τις φρεγάτες κλάσης Sachsen/F124

©Bundeswehr | Η φρεγάτα αεράμυνας Hamburg του γερμανικού Ναυτικού

Συνολικά, το γερμανικό Ναυτικό διαθέτει τρεις φρεγάτες κλάσης Sachsen F124. Έχουν σχεδιαστεί ως πλοία πολλαπλού ρόλου για συνοδείες, προστασία και ναυτικό έλεγχο. Είναι επικεντρωμένες στην αεράμυνα: Με το ραντάρ SMART-L, ένα μοναδικό πλοίο της κλάσης μπορεί, για παράδειγμα, να επιτηρεί ολόκληρο τον εναέριο χώρο πάνω από την Βόρεια Θάλασσα. Το ραντάρ της κλάσης Sachsen μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα περισσοτέρους από 1000 στόχους.

Οι φρεγάτες κλάσης Sachsen είναι εξοπλισμένες με 32X συστήματα κάθετης εκτόξευσης (VLS) Mk41 για πυραύλους SM2 και ESSM και δυο εκτοξευτές RAM. Μπορούν επίσης να φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και τορπίλες.

Γενικά χαρακτηριστικά

  1. Μήκος: 143 μ.
  2. Πλάτος: 17,4 μ.
  3. Βύθισμα: 6 μ.
  4. Εκτόπισμα: 5800 τόνοι
  5. Ενδιαίτηση πληρωμάτων: 230 Ναυτικοί και 13 Αεροπόροι

Σχετικά με τις φρεγάτες κλάσης De Zeven Provinciën/LCF

©Ολλανδικό βασιλικό Ναυτικό | Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης Zr.Ms. De Zeven Provinciën ανοιχτά της ναυτικής βάσης Den Helder Ιούνιος 2020.

Το ολλανδικό βασιλικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερεις φρεγάτες αεράμυνας και διοίκησης (LCF) της κλάσης De Zeven Provinciën. Τα πλοία μπορούν να προστατεύσουν έναν ολόκληρο στόλο από εχθρικές απειλές από την θάλασσα και από τον αέρα (αεροσκάφη και πυραύλους). Ειδικευμένα πλοία στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις (AAW), τα πλοία LCF είναι εξοπλισμένα με 40Χ συστήματα κάθετης εκτόξευσης (VLS) Mk41 που μεταφέρουν και εκτοξεύουν τους πυραύλους ESSM και SM2 Block IIIA.

Επιπλέον, τα πλοία είναι εξοπλισμένα ώστε να επιτρέπουν στο εκστρατευόμενο και επιχειρησιακό γενικό επιτελείο του βασιλικού ολλανδικού Ναυτικού, την ολλανδική ναυτική δύναμη (NLMARFOR), να διοικεί ναυτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης δέχθηκε την αναβάθμιση ραντάρ πολλαπλών αποστολών SMART-L απο την Thales τον Μάρτιο του 2019. Και τα τέσσερα πλοία της κλάσης θα αναβαθμιστούν με το νέο ραντάρ (και αλλα συστήματα) στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού. Το νέο ραντάρ έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών εντοπισμού και παρακολούθησης βαλλιστικών πυραύλων (BMD) μέχρι 2000 χλμ ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ικανότητα αεράμυνας. Τον Απρίλιο 2020 ο ολλανδικός οργανισμός αμυντικών υλικών (DMO) ανακοίνωσε οτι είχε επιλέξει την ιταλική βιομηχανία Leonardo για να προμηθεύσει τα συστήματα ναυτικών πυροβόλων 127 χλστ.

Χαρακτηριστικά των LCF

  1. Εκτόπισμα: 6050 τόνοι
  2. Μήκος: 144 μ.
  3. Πλάτος: 17 μ.
  4. Βύθισμα: 7 μ.
  5. Ταχύτητα: 30 κόμβοι

 

Πηγή: navalnews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.