Γερμανία: Παραδόθηκε στην Αίγυπτο η πρώτη φρεγάτα MEKO A-200 EN

Η γερμανική Thyssenkrupp παρέδωσε την πρώτη φρεγάτα MEKO A-200EN «AL-AZIZ» στο Ναυτικό της Αιγύπτου.

Η γερμανική ναυπηγική εταιρεία thyssenkrupp Marine Systems παρέδωσε την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, την πρώτη φρεγάτα κλάσης MEKO A-200 EN στο Ναυτικό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Συνολικά παραγγέλθηκαν τέσσερα πλοία, με τρείς πρώτες μονάδες να κατασκευάζονται στην Γερμανία και το τέταρτο πλοίο να ναυπηγείται στο ναυπηγείο Alexandria Shipyard, στην Αίγυπτο. Κατά την τελετή της Παρασκευής, στο Μπρεμερχάβεν, η φρεγάτα «Al Aziz” παραλήφθηκε από το αιγυπτιακό Ναυτικό μετά από μόλις 38 μήνες από την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

Εκτός από την τελετή παράδοσης, οι εορτασμοί περιλάμβαναν την ονοματοδοσία μιας δεύτερης φρεγάτας MEKO A-200 EN για το Ναυτικό της Αιγύπτου. Ο Αρχηγός Επιτελείου Ναυτικού της Αιγύπτου, Αντιναύαρχος Ασράφ Ιμπραήμ Άτβα, ονόμασε την νέα φρεγάτα «Al Qadeer».

Ο Αντιναύαρχος Ασράφ Ιμπραήμ Άτβα δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων στην φιλική Δημοκρατία της Γερμανία για την εποικοδομητική σχέση που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Η Γερμανία υποστηρίζει πάντα την Αίγυπτο με την σύγχρονη τεχνολογία που απαιτείται για την ενίσχυση των ναυτικών μας δυνατοτήτων. Έχουμε μια μακρόχρονη και επιτυχημένη ιστορία συνεργασίας, όπως διαφαίνεται στα εξαιρετικά αποδοτικά υποβρύχια 209. Η συνεργασία μας δεν περιορίστηκε μόνο στη ναυπήγηση των νέων πλοίων, αλλά επεκτάθηκε και την εκπαίδευση των πληρωμάτων μάς για την ενσωμάτωση της νέας προηγμένης τεχνολογίας».

Μετά από σύντομα αλλά εντατικά διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018, η σύμβαση για τις τέσσερις φρεγάτες υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν επίσημα τον Αύγουστο του 2019. Η πρώτη κοπή χάλυβα έγινε ήδη τον Σεπτέμβριο του 2019 και η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας της κλάσης πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 η «Al Aziz» πήρε το όνομα της και εν συνεχεία παραδόθηκε στην Αίγυπτο την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Ο Όλιβερ Μπέρκχαρντ, διευθύνων σύμβουλος της thyssenkrupp Marine Systems, είπε: «Αυτό το χρονοδιάγραμμα ρεκόρ κατέστη εφικτό μόνο επειδή το αιγυπτιακό Ναυτικό και η thyssenkrupp Marine Systems έχουν μια τόσο μακρά και έμπιστη συνεργασία. Το στρατηγικό πρόγραμμα βασίζεται σε έναν ανοιχτό και συνεργατικό διάλογο με τον πελάτη μας και είμαστε ευγνώμονες για τις άοκνες προσπάθειες τους να συμβάλλουν στην επιτυχία αυτού του έργου».

Στην κατηγορία του, η MEKO A-200 EN είναι ένα από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία. Τα τέσσερα πλοία που παρήγγειλε η Αίγυπτος είναι πανομοιότυπα στην κατασκευή. Η φρεγάτα «Al Aziz», σε λίγες ημέρες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς το λιμάνι της πατρίδας της, Αλεξάνδρεια, στην Αίγυπτο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.