Γερμανία: Το Ισραήλ παρέλαβε την πρώτη κορβέτα Sa’ar 6 INS Magen

Η γερμανική ναυπηγική βιομηχανία, thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) παρέδωσε επισήμως την 11η Νοεμβρίου στο ισραηλινό Ναυτικό την πρώτη κορβέτα κλάσης Sa’ar, INS Magen.

Η τελετή παράδοσης, η οποία έλαβε χώρα στο Κίελο στην Γερμανία, σηματοδότησε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στο υπο εξέλιξη πρόγραμμα της TKMS ως τον κύριο εργολάβο για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών επόμενης γενιάς κλάσης Sa’ar 6 για το Ναυτικό του Ισραήλ.

“Το πρόγραμμα βασίζεται στον ειλικρινή και εμπιστευτικό διάλογο με τον πελάτη μας. Θέλω να ευχαριστήσω το Ισραήλ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Είμαστε υπερήφανοι που συνεισφέρουμε στην άμυνα του Ισραήλ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν κάτι σπουδαίο με τεράστια φροντίδα και πειθαρχία! Μαζί, παραμένουμε εστιασμένοι στον δρόμο μας για να γίνουμε η πιο σύγχρονη ναυπηγική εταιρεία σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο Δρ Ρόλφ Γουίρτζ, διευθύνων σύμβουλος της thyssenkrupp Marine Systems.

Τα πλοία Sa’ar 6 κατασκευάζονται στην Γερμανία σε ένα κοινό έργο από τα ναυπηγεία German Naval Yards Holdings (GNYH) και TKMS στο πλαίσιο συμβάσης που συνάφθηκε τον Μάιο του 2015. Το κόστος της κατασκευής υπολογίζεται στα $480 εκατομμύρια με το Ισραήλ να πληρώνει τα δύο τρίτα του κόστους και η γερμανική κυβέρνηση να επιδοτεί το υπόλοιπο ένα τρίτο, όπως και με τα υποβρύχια κλάσης Dolphin.

Ο σχεδιασμός των πλοίων κλάσης Sa’ar 6 βασίζεται στις κορβέτες κλάσης Braunschweig K130 του γερμανικού Ναυτικού, αλλά με μηχανικές αλλαγές ώστε η βασική πλατφόρμα να γίνει πιο ανθεκτική και στρατιωτικά στιβαρή. Τα πλοία διαθέτουν την στέλθ σχεδίαση μιας κορβέτας πυραύλων χαμηλής υπογραφής με ειδικά προσαρμοσμένες λύσεις και πολυάριθμες νέες τεχνολογίες.

Οι κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 έχουν μήκος 90 μ, πλάτος 13 μ. και έμφορτο εκτόπισμα περίπου 1900 τόνων. Διαθέτουν υπόστεγο και ελικοδρόμιο με δυνατότητα φιλοξενίας ενός ελικόπτερου μεσαίας κλάσης τύπου SH-60.

Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα κύριο πυροβόλο Oto Melara 76 χλστ, δυο σταθμούς οπλισμού Typhoon, 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης για πυραύλους επιφανείας-αέρος Barak-8, το σύστημα άμυνας σημείου C-Dome (ναυτική έκδοση του Iron Dome), 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους (AshMs) και δύο εκτοξευτές τορπιλών 324 χλστ.

Είναι, επίσης, εξοπλισμένα με ένα ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) IAI Elta EL/M-2248 MF-STAR το οποίο μπορεί να παρακολουθεί εναέριους και στόχους επιφανείας και να παρέχει έλεγχο πυρών. Το MF-STAR είναι ακρωνύμιο του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών επιτήρησης, παρακολούθησης και καθοδήγησης (Multi-Function Surveillance, Track And Guidance Radar).

Ένας από τους ρόλους που τα πλοία θα εκτελέσουν είναι η προστασία των εξεδρών φυσικού αερίου στην Μεσόγειο Θάλασσα από τις πιθανές ναυτικές ή πυραυλικές απειλές.

Μετά την ολοκλήρωση της σχεδιαστικής φάσης, η φάση της κατασκευής ξεκίνησε με την τελετή κοπής πρώτου χάλυβα της πρώτης κορβέτας της κλάσης (INS Magen) τον Φεβρουάριο 2018. Μόλις 15 μήνες μετά την κοπή του πρώτου χάλυβα, το πλοίο καθελκύστηκε, εκπληρώνοντας το πολύ φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη κορβέτα κλάσης Sa’ar 6 ονομάστηκε επίσημα INS Magen με μια τελετή στο Κίελο την 23η Μάιου 2019, στην Γερμανία.

Τα υπόλοιπα τρία πλοία προβλέπεται να παραδοθούν εν συνεχεία μεταξύ τακτών διαστημάτων ελάχιστων μηνών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.