Γερμανικές εταιρείες πρότειναν πακέτα αναβάθμισης για τα Leopard 2HEL και A4

Πηγη: Defence Point

Δύο σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούν το μέλλον του ελληνικού αρματικού δυναμικού πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, στην έδρα του ΓΕΣ/ΔΙΤ στο Στρατόπεδο «Επχου Μελίδη Γεωργίου» στον Αυλώνα Αττικής. Πιο συγκεκριμένα οι γερμανικές εταιρείες Kraus Maffei Wegmann GmbH και Rheinmetall Landysysteme GmbH παρουσίασαν την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχά τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL.

Οι δυο παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και οι αξιωματούχοι των δύο γερμανικών εταιρειών που διαθέτουν πακέτα προτάσεις αναβάθμισης των Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων των στελεχών του Ελληνικού Στρατού μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνικός Στρατός ενδιαφέρεται να εξοπλίσει τα Leopard 2A6 HEL με νέες θερμικές κάμερες και ένα εξοπλισμένο με πολυβόλο 12,7 χλστ τηλεχειριζόμενο πυργίσκο για την εξουδετέρωση στόχων σε μικρή απόσταση περιμετρικά του οχήματος. Παράλληλα εξετάστηκαν και οι δυνατότητες εξοπλισμού των Leopard 2A6 HEL με ενεργό Hard Kill σύστημα άμυνας έναντι αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών.

Όσον αφορά τα Leopard 2A4 η αναβάθμιση για την οποία ενδιαφέρεται ο Ελληνικός Στρατός είναι σαφώς πιο εκτεταμένη και περιλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω και την επαύξηση της προστασίας του άρματος με νέα θωράκιση ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο μέτρο του δυνατού στις νέες απειλές.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη ενός πιθανού προγράμματος αναβάθμισης των 353 Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που μπορούν να είναι διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια, αλλά από την βούληση των γερμανικών εταιρειών να συνεργαστούν με την ελληνική αμυντική βιομηχανία η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία από την εγχώρια κατασκευή 140 Leopard 2A6 HEL πριν από μερικά χρόνια.

Φυσικά σημαντικός παράγοντας σε ένα πιθανό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης είναι και η επιλογή του βιομηχανικού χώρου που θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα να υλοποιηθεί, αφού η πραγματοποίηση των εργασιών αναβάθμισης των Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL και η ενσωμάτων των νέων υποσυστημάτων σε αυτά, θα μπορούσε να γίνει αποκλειστικά και μόνο σε ένα βιομηχανικό χώρο που θα είχε την έγκριση των γερμανικών εταιρειών, ώστε να διασφαλίζονται τα υψηλά στάνταρντ του προγράμματος και το απόρρητο των τεχνολογιών που θα ολοκληρωθούν σε αυτά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.