Γερμανική αμυντική βιομηχανία, το ανάγνωσμα πρόσχωμεν σ ‘ένα από τα σκάνδαλα διαρκ€ίας

ΤΟΜΑ Puma του γερμανικού Στρατού (KMW)

Νέο επεισόδιο για το τεθωρακισμένο όχημα μάχης που ακούει στο όνομα PUMA, πάνω στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ευρώ – ανά όχημα παρακαλώ.

Από το Antiwar 

Το πρόσφατο δημόσιο σκάνδαλο που ξέσπασε από τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με το πρόβλημα υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας σε σχέση με τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα Puma ανάγκασε την ηγεσία του στρατού να σταματήσει να δέχεται τα νέα οχήματα.

Ακολούθησε προσωρινό πάγωμα του προγράμματος εκσυγχρονισμού αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και τα ημιλειτουργικά οχήματα λέγεται τώρα ότι φροντίστηκαν ανάλογα από τον κατασκευαστή και ότι λειτουργούν και πάλι.

Λίγο νωρίτερα, προηγήθηκαν οι ασκήσεις προετοιμασίας που πραγματοποίησαν οι ΕΔ της Γερμανίας με τη χρήση οχημάτων Puma για την ανάληψη της ΝΑΤΟικής ηγεσίας στην δύναμη της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, που κατέληξαν σε φιάσκο.

Διαμέρισμα πληρώματος μάχης Puma. (KMW)

Από τα 18 οχήματα που συμμετείχαν σ ‘αυτή την προετοιμασία, όλα τα μηχανήματα βγήκαν νοκ άουτ. Το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο επειδή ο νέας τεχνολογίας εξοπλισμός επρόκειτο να γίνει μέρος των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Φαίνεται ότι η ζημιά ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι περιεγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης – 17 από τα 18 οχήματα είναι ήδη πάλι σε λειτουργία, αν και αρχικά ο χρόνος επισκευής εκτιμήθηκε σε 3 έως 4 μήνες.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του κατασκευαστή που επικαλέστηκε σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος προχθές, “σχεδόν όλα τα ελαττώματα ήταν ασήμαντα“. Το μόνο όχημα που δεν μπορούσε να επισκευαστεί γρήγορα ήταν αυτό στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Φανταστείτε να έχετε αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο και αυτό να μείνει στον δρόμο μετά από λίγες βδομάδες κυκλοφορίας, και στην συνέχει να πάτε στον κατασκευαστή για να παραπονεθείτε. Και αυτός να σου λέει να μην εκνευρίζεσθε, αφού ο κινητήρας δεν εξερράγη…

Ίσως η σύγκριση μ’ ένα αυτοκίνητο να μην είναι η καλύτερη. Άλλωστε ένα αυτοκίνητο δεν είναι φτιαγμένο για πόλεμο. Αν μας μείνει στον δρόμο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ότι τώρα θα χτυπηθεί πολύ πιο εύκολα από τον εχθρό, όπως θα γινόταν με ένα στρατιωτικό όχημα στον πόλεμο…

Τούτω λεχθέντος, τα “ασήμαντα ελαττώματα” είναι ασήμαντα, από την στιγμή που παρουσιάστηκαν σε μια διαδικασία προετοιμασίας των οχημάτων, σε ειρηνική περίοδο. Σε μια πολεμική περίοδο, αυτά τα ασήμαντα ελαττώματα θα κόστιζαν τις ζωές -όλων- των πληρωμάτων.

Ωστόσο, μια γρήγορη επισκευή των οχημάτων δεν αλλάζει την κατάσταση. Η εκ περιτροπής διοίκηση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης αναλήφθηκε από τη Γερμανία και τα οχήματα που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσαν τα Puma, δηλαδή τα παλιά Marder, παραμένουν σε ετοιμότητα.

Το Puma είναι ένα νέο γερμανικό όχημα μάχης πεζικού. Έχει αναπτυχθεί με έμφαση στην καλύτερη δυνατή προστασία των μεταφερόμενων στρατιωτών. Η θωράκιση μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με εξωτερικές μονάδες. Σ’ αυτήν τη διαμόρφωση, έχει βάρος που υπερβαίνει αυτό ορισμένων αρμάτων μάχης.

ΤΟΜΑ Puma του γερμανικού Στρατού. (KMW)

Βρίσκεται σε μαζική παραγωγή από το 2015 και 350 οχήματα αυτού του τύπου έχουν παραγγελθεί από τον Γερμανικό Στρατό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός χρήστης αυτών των οχημάτων. Στους διαγωνισμούς στην Ευρώπη δεν είχε όμως καμία τύχη απέναντι στο παλαιότερο CV-90 από την Σουηδία.

H σχετικά νέα υπουργός άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ αμφισβήτησε ανοιχτά το όλο πρόγραμμα. Και φυσικά τώρα γίνεται μια προσπάθεια να αμαυρωθεί η παρουσία της στην ηγεσία του υπουργείου, όπως με την περίπτωση του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος της, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις πέρα από τους τίτλους.

Η γερμανική βιομηχανία δεν θέλει να διαγράψει το έργο κύρους σε καμία περίπτωση. Άλλωστε έχει κερδίσει μεγάλα ποσά από όλο το εγχείρημα. Έτσι η συνολική αποτυχία υποβαθμίζεται για μια ακόμη φορά, και η ευθύνη αναζητείται σε άλλους.

Επίδειξη αποβίβασης ομάδας Πεζικού από το όχημα μάχης Puma (KMW)

Η αποτυχία του Puma ενισχύει την υποψία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας απέκτησαν συστήματα στην κατηγορία “Make-A-Wish” για λειτουργίες επίδειξης, που ικανοποιούν μεν τις φιλοδοξίες των Γερμανών οπλουργών, αλλά δεν είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στην σκληρή πραγματικότητα ενός πολέμου.

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH 2000 που παραδόθηκε σε ελάχιστες μονάδες στην Ουκρανία λέγεται ότι επίσης αντεπεξέρχεται μόνο ελάχιστα στις σκληρές απαιτήσεις ενός πολέμου. Μετά από λίγες μόνο βδομάδες αποσύρθηκαν για επισκευές εκτός Ουκρανίας.

Γι’ αυτή την περίπτωση γράφτηκε από κάποιους ότι οι Ουκρανοί πυροβολητές -που έχουν ρίξει εντός μηνών τόσα βλήματα όσα όλοι οι Στρατοί της Ευρώπης τα τελευταία 70 χρόνια- έχουν κάνει λάθη στον χειρισμό. Οι χειριστές φαίνεται ότι δεν φορούσαν στα χέρια τους βελούδινα γάντια…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.