ΓΕΣ: Άρχισαν οι εκδηλώσεις της «Eβδομάδας Ιππικού Τεθωρακισμένων»


Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε πως από Δευτέρα 17 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στο όπλο Ιππικού – Τεθωρακισμένων:

  • Ημερίδα με θέμα «Το Ιππικό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία: 200 Έτη Αγώνων και Προσφοράς» στην ΣΣΕ
  • Εκδήλωση «Ανοικτό Στρατόπεδο» στο στρατόπεδο «ΕΠΧΟΥ Γ. ΜΕΛΙΔΗ»
  • Εκδήλωση ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών στο στρατόπεδο «ΕΠΧΟΥ Γ. ΜΕΛΙΔΗ»
  • Εκδήλωση Μνήμης Αγώνων Ιππικού στο Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο.

Τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, στην εναρκτήρια του ομιλία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απευθυνόμενος στους Σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, είπε: “Με ιδιαίτερη ικανοποίηση κήρυξα την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Το Ιππικό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία: 200 Έτη Αγώνων και Προσφοράς», που έχει σκοπό να αναδείξει και να τιμήσει την τεράστια προσφορά του Ελληνικού Ιππικού στους Νεότερους Αγώνες του Έθνους.

Το Ιππικό μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε πανίσχυρο Όπλο της Πρώτης Γραμμής που διακρινόταν για την ευκινησία, την ταχύτητα, την επιθετικότητα και την παροιμιώδη ορμή του, δίνοντας το «παρών» σε όλους τους Αγώνες του Έθνους ως Όπλο αναγνώρισης, επιδρομής, καταδίωξης, κύριας κρούσης και τελικής συντριβής του αντιπάλου.

Καίρια η συμβολή του και στο Έπος της Πίνδου, όταν η Ελληνική Μεραρχία Ιππικού βρήκε «πεδίο δόξης λαμπρόν» στο ορεινό ηπειρώτικο ανάγλυφο, σε αντίθεση με τα μηχανοκίνητα τεθωρακισμένα των Ιταλών που καταδικάζονταν συχνά σε ακινησία.

Την θαυμάσια εικόνα του έφιππου μαχητή, του έφιππου Αξιωματικού και Υπαξιωματικού πάνω στο άλογο, με την σπάθη, τις μπότες και τα σπιρούνια δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.

Γι’ αυτό είναι σε εξέλιξη η ανασύσταση της Ίλης του Ελληνικού Ιππικού ως Μονάδας Επιδείξεων, με σκοπό την αναβίωση και την διατήρηση της ιππικής παράδοσης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το εγχείρημα είναι εφικτό μεταξύ άλλων και χάρις στον Διοικητή της Ίλης, τον παλαίμαχο, εμπειρότατο και εξαίρετο Αξιωματικό του Ιππικού-Τεθωρακισμένων τον Ταξίαρχο κ. Στεργίου-Καψάλη Δημήτρη, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την συμβολή του.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την άρτια διοργάνωση και υλοποίηση της Ημερίδας. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών θα αναδειχθεί σε όλες της πτυχές της η τεράστια προσφορά του Ελληνικού Ιππικού, του θρυλικού Ιππικού του Γεωργίου Στανωτά, του Αλέξανδρου Παπάγου και των αμέτρητων άλλων επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων Ιππέων Μαχητών των Νεότερων Αγώνων του Έθνους.”

«Όπου η Δόξα και το Καθήκον»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.