Για το βιομηχανικό – αναπτυξιακό σκέλος της πρότασης του Εθνικού Όπλου Άορ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Μετά την ανακοίνωση της επίσημης παρουσίασης στο ΓΕΣ της πρότασης για Εθνικό Όπλο από την Σχεδιαστική Ομάδα ΑΟΡ, ελήφθησαν όχι μόνο πολλά μηνύματα που απεικονίζουν την θετική αποδοχή από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και απλούς πολίτες, την κοινή γνώμη γενικότερα. Ελήφθησαν και συγκεκριμένες προσφορές για συνδρομή από επαγγελματίες διαφόρων χώρων, που αντιλαμβάνονται την προσπάθεια ως υπόθεση άξια υποστηρίξεως και θέλουν να αποτελέσουν μέλος μιας μεγάλης “εθνικής ομάδας”. Από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όμως, είναι η παρακάτω, προερχομένη από ένα πρόσωπο της Αμυντικής Βιομηχανίας, γι’ αυτό και κρίνουμε ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αγαπητέ κ. Βλάσση,

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την παρουσίαση της πρότασης για ένα εθνικό τυφέκιο μάχης και θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες απόψεις μου κυρίως ως προς το βιομηχανικό – αναπτυξιακό σκέλος της πρωτοβουλίας σας με την παράκληση να τις δημοσιεύσετε.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι το τυφέκιο θα παραχθεί σε κάποιους αριθμούς ως πρωτότυπο, θα δοκιμαστεί από τις ΕΕΔ και θα βρεθεί να πληροί τελικά τις επιχειρησιακές προδιαγραφές (ακόμα και μετά την ενσωμάτωση στην έκδοση παραγωγής των τροποποιήσεων που θα υποδειχθούν από τα επιτελεία) τότε πρόκειται για την Ελλάδα μόνο για μία αγορά των 100.000 όπλων το ελάχιστο.

Ένα τυφέκιο διαφέρει από όλα τα οπλικά συστήματα διότι μπορεί να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου εγχώρια χωρίς να απαιτείται εισαγωγή από το εξωτερικό υλικών και εξαρτημάτων. Τα πάντα είναι μεταλλικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται μηχανουργικά. Ως εκ τούτου η παραγωγή μπορεί να καθετοποιηθεί εγχώρια κατά τρόπο ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα των ΕΑΣ να αποτελείται αποκλειστικά από Ελληνικές επιχειρήσεις. Άρα το πρόγραμμα παραγωγής μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς καμία εισαγωγή από το εξωτερικό, δηλαδή χωρίς εξαγωγή συναλλάγματος που θα προκαλούσε αρνητικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Αντιθέτως η παραγωγή θα έχει σημαντικό θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, πράγμα σημαντικό για την εθνική οικονομία, ιδιαίτερα τώρα.

‘Εστω λοιπόν το τυφέκιο σε αυτούς τους αριθμούς παραγγελίας από το ΥΠΕΘΑ να κοστίζει 1.000€/τεμ. (έναντι των ξένων ανταγωνιστών που τοποθετούνται στα 1.500€/τεμ). Αυτό σημαίνει:

1.Παραγωγή 10.000 τυφεκίων το χρόνο για 10 χρόνια, δημιουργεί ετήσιο έσοδο στα ΕΑΣ 10.000.000 €/έτος.

2. Το παραπάνω θα δημιουργήσει περίπου 190 θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ στο Αίγιο (άμεσες θέσεις εργασίας), 170 θέσεις εργασίας στους υπο-κατασκευαστές/προμηθευτές των ΕΑΣ (έμμεσες θέσεις εργασίας) και 150 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, κυρίως στον κλάδο της κατανάλωσης (επαγόμενες θέσεις εργασίας). Συνολικά 510 θέσεις εργασίας.

3. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία εν είδη φόρων, εισφορών και εξοικονόμησης κόστους ανεργίας το ποσό των 9.100.000 €/έτος. Τα ΕΑΣ θα επιστρέψουν στο κράτος εν είδη φόρου εταιρικού κέρδους 200.000 €/έτος. Άρα από την παραγωγή του τυφεκίου κάθε χρόνο θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία 9.300.000 €. Για 10 χρόνια 93.000.000 €.

4. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ΕΕΔ μπορούν να εξοπλιστούν με ένα εθνικό τυφέκιο με το σχεδόν αμελητέο κόστος των 7.000.000 € (100.000.000 € δαπάνη προμήθειας – 93.000.000 € κρατικά έσοδα = 7.000.000 €) και μόνο.

5. Το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογιστούν τα αναλώσιμα του τυφεκίου (γεμιστήρες και σφαίρες) και τα παρελκόμενα, κυρίως το βομβιδοβόλο των 40mm που θα το συνοδεύει και τα σύγχρονα σκοπευτικά όπως διόπτρες (ημέρας, νύχτας, θερμικές κ.λπ…) που κατασκευάζονται από άλλες Ελληνικές εταιρείες.

6. Το έργο θα συνδράμει στην ανάπτυξη κατά 3,5‰ του ΑΕΠ. Μην σας φαίνεται καθόλου αμελητέο το ποσοστό αυτό. Γιατί αν η Ελλάδα επένδυε συστηματικά στην αμυντική της βιομηχανία όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνέδραμαν συσσωρευτικά και η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας μας στην ανάπτυξη μπορούσε άνετα να φτάσει στο 0.5% του ΑΕΠ, ακόμα και να το ξεπεράσει. Ως σύγκριση να σημειώσω το 2018 είχαμε ανάπτυξη 1,9% επί του ΑΕΠ και η μία ποσοστιαία μονάδα (το ήμισυ του ποσοστού ανάπτυξης) προέρχεται από τον τουρισμό. Δηλαδή με μια συστηματική αμυντική βιομηχανία αυτό το ποσοστό ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι 2,4% για το 2018.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δρ. Αίθων – Οδυσσεύς Ναρλής

Υ.Γ. Ο αλγόριθμος υπολογισμού των θέσεων εργασίας και των εσόδων στα κρατικά ταμεία προέρχεται από την διπλωματική εργασία της Ανθυποσμηναγού (Ι) Μαρίνας Κωνσταντίνου από την Πάτρα, την οποία είχα την τιμή και τη χαρά να επιβλέψω, και από την παρουσίαση που είχα κάνει στις 11 Νοεβρίου 2019 στην Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος την οποία και σας την επισυνάπτω για δική σας ενημέρωση. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Πολύ σωστό στη βάση του το επιχείρημα του Δρ. αλλά κάπου δεν μου βγαίνουν τα νούμερα.
  Οι 360 εργαζόμενοι στην ΕΑΣ και στους υποκατασκευαστές με μισθό πχ 1.000€/μήνα θα κοστίζουν πάνω απο 21.000€/έτος μαζί με τις εισφορές, άρα έχουμε 7,5εκ μονο για μισθοδοσίες. Φτάνουν 2.5εκ για τα υλικά, κόστος μηχανημάτων, ενέργεια κλπ; το βρίσκω απίθανο.
  Επίσης 10.000 όπλα/360 εργαζόμενοι βγαίνει 30 όπλα/εργαζόμενο/έτος αριθμός νομίζω πολύ χαμηλός, εκτός αν τα φτιάχνουν στο χέρι με καλέμι και σφυρί.

 2. Τα παραπάνω είναι σωστά αλλά θα ίσχυαν αν την παραγωγή αναλάμβανε μια υγιής ιδιωτική εταιρία… Ίσως να ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΑΣ (σε εγχώριο αγοραστή) με προίκα την παραγωγή του τυφεκίου. Είναι κρίσιμο να αποφύγουμε περιπλοκές που θα δημιουργούν σε κάθε ευκαιρία κάθε λογής κομματόσκυλα-συνδικαλιστές που ευδοκιμούν σε κρατικές θέσεις.
  Προφανώς πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή αλλά με προσοχή για να μην επαναληφθούν παλιά προβλήματα.

  1. Καλησπέρα σας,

   διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο είναι ξεκάθαρο οτι δεν γράφει για 3.5%, αλλά 3.5‰ δηλαδή 3.5/1000.
   Σας απαντώ διότι σε πολλούς σχολιασμούς στο διαδίκτυο επί του άρθρου φαίνεται να μην υπάρχει κατανόηση του συμβόλου ‰ (χιλιοστά επί της ουσίας) και να μπερδεύεται με το % (εκατοστά επί της ουσίας).

   Καλή συνέχεια

 3. Το 0.35% του αεπ ειναι στην δεκαετια.Αυτο σημαινει 0.035% κατ ετος.Βεβαια το συνολο των χρηματων που θα διατεθουν δεν θα πανε στην ελληνικη οικονομια ολα.Το οτι μπορει να παραχθει στην ελλαδα δεν σημαινει οτι κ οι εργαλειομηχανες η αλλα αναγκαια μηχανηματα υπαρχουν η ειναι διαθεσιμα κ καταλληλα για την κατασκευη οπλων στην ελλαδα που σημαινει οτι θ αγοραστουν απο το εξωτερικο.
  Κ αυτο αποτελει μοναδικη περιπτωση σχεδον γιατι δεν πληρωνονται πνευματικα η αλλα δικαιωματα για τον σχεδιασμο του οπλου.
  Σε οτιδηποτε αλλο το ποσοστο πεφτει.
  Βεβαια αν δεν κανω λαθος ο συσχετισμος αυξηση αεπ κ ποσοστο επιστροφης των χρηματων στο κρατος ειναι αντιστροφως αναλογος.Το γεγονος οτι το….υποτιθεμενο ποσοστο επιστροφης ειναι τοσο μεγαλο απλα σημαινει οτι αυτη η κρατικη επενδυση συνεισφερει πολυ λιγοτερο στην δημιουργια θεσεων εργασιας κ στην αυξηση του αεπ λογω των μεγαλων φορων εισφορων κ φπα στην ελλαδα.Βεβαια τελικα ολο το χρημα στο κρατος καταληγει θεωρητικα αλλα αυτο ειναι συναρτηση του χρονου παραγοντας ο οποιος δεν αναφερεται στην επιστολη.
  Ουτε βεβαια αναφερεται αν το καινουριο οπλο εξωτερικού που κανει 1500 πληρωνει φπα η οχι γιατι ετσι απλα εκτοξευεται το κοστος χωρις ομως αναφορα στο κοστος παραγωγης που ως τετοιο ενεχει κ ρισκο.

 4. Ανεξάρτητα από ποιο όπλο επιλεγεί τελικά, η ΜΟΝΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ είναι η εξής:

  Το διαμέτρημα του όπλου να είναι το ίδιο με το διαμέτρημα που θα έχει ο Αμερικανικός Στρατός (6,8mm) στο (κοντινό) μέλλον. .

  Οτιδήποτε άλλο είναι σκανδαλώδες και εγκληματικό.

  1. Η μπορούμε να μην είμαστε καθυστερημένοι όπως οι Αμερικάνοι, και να πάμε σε 6.5 CM . Ένα διαμέτρημα το οποίο παρόλο που κλοτσάει πολύ λιγότερο από 7,62χ51, το καταστρέφει στις βαλιστικές ικανότητες. Υπάρχει λόγος που οι κυνηγοί και οι αθλητές στις ΗΠΑ λατρεύουν αυτό το διαμέτρημα. Ο Αμερικάνικος στρατός όμως συνεχίζει να πιστεύει στην ανόητη αντίληψη πως τα μικρά διαμετρήματα είναι καλύτερα. Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια συνεχούς πιέσεως από στρατιωτικούς για να πετάξουν επιτέλους το 5,56 στα σκουπίδια. Αλλά αντί να πάνε σε 6.5 CM διαλέξανε 6.8 SPC. Έχουν γενικά μια φοβία με τα σοβαρά διαμετρήματα.

   1. Λεω παντα να μην συμμετεχω σε συζητησεις για το NGSW, αλλα…
    Αντιλαμβανεσαι οτι το 6,8 του προγραμματος NGSW ΔΕΝ ειναι το 6,8SPC… To 6,8GP του NGSW ειναι φυσιγγιο επιδοσεων Magnum…
    Επισης, αντιλαμβανεσαι οτι το 6,5 Creedmore ειναι σε υπηρεσια με την USSOCOM στα ημιαυτοματα τυφεκια ΕΣ και στα ελαφρα πολυβολα τους…
    Επισης, καλο ειναι να αντιληφθουμε οτι περαν των εφαρμογων ακριβειας το 6,5 CM λιγα εχει να προσφερει περαν του 7,62Χ51
    Αυτα

 5. Οποιαδήποτε επένδυση (εν προκειμένω του κράτους) για να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας πρέπει να πληρεί τουλάχιστον μία απο τις δύο προϋποθέσεις.

  (α) να παράγει προϊόν που είτε εξάγεται ή αντικαθιστά εισαγόμενα.
  Ερώτηση: είναι τόσο μεγάλη ανάγκη η αλλαγή του προσωπικού οπλισμού, ενώ έχουμε 50 τρύπες αλλού?

  (β) πρέπει να ενίει νέο χρήμα στην οικονομία. Είτε δια άμεσης ξένης επένδυσης είτε δια δανεισμού.
  Παρατήρηση: Μιλάμε για κρατική επένδυση, η οποία αν δεν πάει για κατασκευή του όπλου θα πάει αλλού. Συνεπώς -και δεδομένου οτι το κράτος δεν μπορεί να αυξήσει τον δανεισμό του και μάλιστα τον εξωτερικό- δεν υπάρχει νέο χρήμα, υπάρχει απλά ανακατεύθυνση.

  Αρα δεν είναι καθόλου καθαρό αν το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
  Οι ασφυκτικά περιορισμένοι πόροι αυτού του κράτους πρέπει να τοποθετούνται όσο πιο σοφά γίνεται. Προσωπικά δν νομίζω οτι η συγκεκριμένη επένδυση είναι σοφή.

  Πολύ θα το ήθελα κάποια στιγμή να έχουμε το δικό μας όπλο, απλά δεν νομίζω οτι αυτη την στιγμή αξίζει τον κόπο και το χρήμα.

 6. Γιατί υπάρχει περίπτωση να πολεμήσουμε μαζί με τους Αμερικάνους εναντίων της Τουρκίας και δεν θα έχουμε κοινά πυρομαχικά ; Τα αποθεματα που υπάρχουν στον Ελληνικό στρατό σε 7,62 και 5,52 θα πάνε για απόσυρση η περισσεύουν χρήματα για να έχουμε άρια διαμετρήματα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.