Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει ελληνο-τουρκική κρίση;

Από Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής, [email protected] 

Παρά τις προσπάθειές του, ο Ερντογάν δεν έχει προσκληθεί επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν αναγνωρίστηκε ως πολιτικός συνομιλητής από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι χωρίς την υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Τουρκία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματικό του τουρκικού ΠΝ, κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο Ερντογάν, με πρόσχημα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επιδιώκει μια ελεγχόμενη ελληνο-τουρκική κρίση και κατ’ επέκταση μια ενδοΝΑΤΟϊκή κρίση, προκειμένου να προκαλέσει την παρέμβαση του Μπάιντεν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγκασθεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Ερντογάν, γεγονός που είναι πιθανόν να λειτουργήσει θετικά:

  • Στη βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
  • Στην απόσυρση μέρους των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
  • Στη σύναψη συμφωνίας για αναβάθμιση των τουρκικών F-16.
  • Στην προμήθεια και άλλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
  • Στην, ως ένα βαθμό, βελτίωση της τουρκικής οικονομίας.
  • Στη βελτίωση υπέρ του Ερντογάν του προεκλογικού κλίματος στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν αναμένεται να υποσχεθεί την αποκλιμάκωση της ελληνο-τουρκικής έντασης, την αποδοχή της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, και πιθανόν, ως ένα βαθμό, την αλλαγή στάσης της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.