Καθώς η απειλή των hypersonic (ταχύτητας πολλαπλάσιας του ήχου- 5 Μαχ και άνω) όπλων φαίνεται να αυξάνεται, και ο συγκεκριμένος κλάδος να αποτελεί έναν από αυτούς στους οποίους θα λάβει χώρα μια από τις μεγάλες «κούρσες εξοπλισμών» του κοντινού μέλλοντος, είναι αναμενόμενο να αναπτύσσονται και συστήματα προστασίας: Όπως αναφέρει το The Drive, η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα Glide Breaker, με σκοπό τη διερεύνηση διαφόρων τεχνολογιών που απαιτούνται για ένα ή και παραπάνω αμυντικά συστήματα- ωστόσο φαίνεται να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν «αναχαιτιστή» που θα καταρρίπτει τέτοια όπλα.

Σύμφωνα με το The Drive, η DARPA έδειξε concept υλικό του συστήματος αυτού για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 στο D60 Symposium. Σύμφωνα με την υπηρεσία, σκοπός του προγράμματος Glide Breaker είναι η βελτίωση των δυνατοτήτων των ΗΠΑ ως προς την άμυνα «εναντίον υπερηχητικών και ολόκληρης της κατηγορίας των hypersonic απειλών».

Μέχρι τώρα οι λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές είναι λίγες, ενώ είναι επίσης ασαφές το πώς μπορεί να σχετίζεται το πρόγραμμα με το αντίστοιχο σύστημα άμυνας απέναντι σε hypersonic όπλα της MDA (Missile Defense Agency), που περιλαμβάνει επίσης σχέδια για κάποιου είδους αντι-hypersonic πυραυλικό οπλικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το concept υλικό της DARPA δείχνει «hard-kill», κινητικής ενέργειας αναχαιτιστικά βλήματα που θα καταστρέφουν όπλα άνευ κινητήρων που θα κινούνται σε hypersonic ταχύτητες (boost-glide). Ωστόσο, σύμφωνα με το The Drive, φαίνεται πως ο σκοπός του προγράμματος είναι η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση τόσο υπερηχητικών όσο και hypersonic απειλών, κάτι που υποδεικνύει ότι μάλλον ο σκοπός είναι ένα σύστημα πολλαπλών επιπέδων.

Τα hypersonic όπλα θεωρείται ότι θα αποτελέσουν «game changer» στο πεδίο της μάχης του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, καθώς, λόγω της ταχύτητάς τους, θα είναι σε θέση να υπερνικούν τις εχθρικές αεράμυνες. Γενικά θεωρείται ότι hypersonic πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο πρώτου πλήγματος, καθώς πετούν με ταχύτητα πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη αυτής του ήχου. Αν και τέτοιες ταχύτητες επιτυγχάνονται και υπερβαίνονται από τους βαλλιστικούς πυραύλους, ο εντοπισμός αυτών είναι αρκετά εύκολος, επιτρέποντας την αναχαίτιση τους- κάτι που δεν θα ίσχυε με hypersonic οπλικά συστήματα με συμβατικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν πλήγματα εναντίον εχθρικών στόχων σε μακρινά σημεία του πλανήτη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πηγή: Naftemporiki.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: