H Βραζιλία πρόκειται να αγοράσει 34 αντιαεροπορικά οχήματα Gepard από τη Γερμανία

Αντιαεροπορικό σύστημα Gepard 1A2 του Γερμανικού Στρατού. (Πηγή: Wikipedia)

Μ’ αφορμή την παροχή ασφάλειας στη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (WYD) η Βραζιλία πρόκειται να αγοράσει από τη Γερμανία, 34 αντιαεροπορικά άρματα Gepard 1A2.

Τα οχήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν απο τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου την επόμενη χρόνια, και το 2016  στους  Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας γνωστοποίησε πως η σύμβαση θα υπογραφεί στις επόμενες μέρες με την συνολική αξία της να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Τα 47,5 τόνων άρματα, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν το 2010 με την τοποθέτηση νέου συστήματος ραντάρ, θα είναι επιχειρησιακά μέχρι το 2030, δημοσίευσε ο δικτυακός τόπος G1 επικαλούμενος δήλωση του Διοικητή της ταξιαρχίας αντιαεροπορικού πυροβολικού Στρατηγος Μάρτσιο Ρόλαντ Χεις.

Οχτώ από τα θωρακισμένα οχήματα πρόκειται να παραδοθούν πριν τον Ιούνιο και θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Καθολική Νεολαίας WYD, στο οποίο πρόκειται να παραβρεθεί ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τα υπόλοιπα οχήματα πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το 2015

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

  1. Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το αντιαεροπορικό σύστημα επάνω σε άρματα Leo 1V & GR τα όποια έχουμε αποσύρει.
   Διαθέτει 2 πυροβόλα των 35 χιλιοστών με ρυθμό ταχυβολίας 500 βλήματα το λεπτό.

   1. Δεν είναι ανάγκη να μπει κανείς στον κόπο να τροποποιήσει σκάφη Leo 1V & GR. Το αγοράζεις όπως είναι. Το θέμα είναι γιατί; Στον Έβρο αλλά και στα νησιά αυτά τα συστήματα θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμα χρησιμοποιούμενα εκτός από την κλασική τους αποστολή και για άλλες δουλειές όπως για προσβολή στόχων εδάφους και στόχων στην Θάλασσα.

 1. Πιο ακριβό είναι να αγοράσεις όλον το εξοπλισμό που απαιτείται και να τροποποιήσεις τα σκάφη αρμάτων μάχης 30-40 ετών. Το σκάφος του Gepard έχει αρκετές τροποποιήσεις σε σχέση με το βασικό σκάφος του Leo-1.

  Όσον αφορά την Βραζιλία, εκπλήσσομαι που αγοράζει και Gepard και το κορυφαίο αυτήν την στιγμή Pantsir-S1 για την ΠΑ της. Μιλάμε δυο συστήματα που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

  http://www.defence-point.gr/news/?p=73445

  ΥΓ έχει γίνει λάθος στο άρθρο. Το σύστημα ονομάζεται Gepard και όχι Gerard

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flakpanzer_Gepard

  1. Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Θα διορθωθεί άμεσα 🙂

   Απ’οτι βλέπω και διαβάζω εδώ και καιρό, η Βραζιλία προσανατολίζεται στην αγορά μεγάλης ποσότητας οπλικών συστημάτων εν όψει των μεγάλων αθλητικών γεγονότων που πρόκειται να φιλοξενήσει και σκέφτομαι το εξής: Μήπως με αυτές τις αγορές ασκεί ταυτοχρόνως και εξωτερική πολιτική και διπλωματία;
   Μήπως τελικά δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο αγοράς οπλικών συστημάτων με σκοπό την άσκηση εξωτερικής πολιτικής;

   Αν το δεις μακροπρόθεσμα, η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα έβγαινε αρκετά κερδισμένη απο μια πιθανή τροποποίηση τέτοιου είδους.

   1. Σίγουρα ασκείται πολιτική. Αν δεν ασκούνταν θα είχαν ήδη αγοράσει Gripen για την αεροπορία τους, που είναι το πιο λογικό αεροσκάφος για την προστασίας αυτής της χωρίς εχθρούς χώρα.

    Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Θα μου πεις γιατί. Αφού την διαχειριζόμαστε εμείς που δεν μπορούμε να δούμε πιο μακριά από το δάχτυλο μας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν της αποτυχίας.

    1. Σωστά, είναι πραγματικά λυπηρό να μην έχουμε μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με ένα τόσο ισχυρό οπλοστάσιο να μην έχει την δυνατότητα κατασκευής ούτε μίας “βίδας” χωρίς την άδεια ξένων.
     Φαντάσου δηλαδή σε περίπτωση “θερμού” επεισοδίου να σταματήσει η ροή ανταλλακτικών και όπλων από το εξωτερικό! Διότι μεταξύ χωρών δεν υπάρχουν φιλίες αλλά μόνο συμφέροντα, και τα δικά μας, ειλικρινά τώρα, δεν ξέρω με ποίας χώρας ταυτίζονται.

     Πιστεύεις ότι το Gripen είναι το κατάλληλο για τη Βραζιλία;

 2. Δεν είναι μόνο η αμυντική βιομηχανία που είναι για γέλια. Είναι και οι υπόλοιπες ιδιωτικές βιομηχανίες και γενικότερα ο ιδιωτικός τομέας. Όλα είναι άρπα κόλα. Είναι το δημόσιο για κλωτσιές αλλά και ο ιδιωτικός τομέας είναι για την πλάκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ΕΔ σε διάφορους τομείς.

  Όσον αφορά τα ανταλλακτικά που αναφέρεις, είναι δυνατόν πολλά υποσυστήματα να αντιγράφουν και να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Έχει κάτσει ποτέ κάποιος από τις ένοπλες δυνάμεις να δει τις δυνατότητες αντιγραφής κρίσιμων ανταλλακτικών από την ελληνική βιομηχανία; νομίζω κανείς. Το κακό είναι ότι στις υπηρεσίες συντήρησης των ΕΔ υπάρχουν άνθρωποι αποκομμένοι από το τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί πρέπει να προσληφθούν άνθρωποι που έχουν εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί που βρίσκονται σήμερα εκεί, είναι παιδιά παραγωγικών σχολών, που εκτός από το στρατόπεδο δεν έχουν δει τίποτα άλλο. Μιλάμε για αστείες καταστάσεις που στο εξωτερικό απλώς δεν υπάρχουν.

  Το Gripen είναι κατάλληλο για πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και για την δική μας. Είναι ένα αεροσκάφος το οποίο είναι σχεδιασμένο με γνώμονα το χαμηλό κόστος χρήσης και κτήσης, πιστοποιημένο για μια σειρά από όπλα, ικανό να πιστοποιηθεί για ακόμη περισσότερα. Στην περίπτωση της Βραζιλίας νομίζω ότι είναι ιδανικό όπως και για τις ανάγκες όλων των ευρωπαϊκών χωρών που θέλουν να αντικαταστήσουν τα F-16 που διαθέτουν. Το πρόβλημα είναι ότι πάντα ανακατεύονται οι πολιτικοί. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στην περίπτωση της Αυστρίας, με το πανάκριβο και άχρηστο για της ανάγκες της EF-2000.

  1. Δυστυχώς πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και νοοτροπίες, και αυτό είναι το πιο δύσκολο, πως να αλλάξεις νοοτροπίες δεκαετιών, γενιές έχουν μεγαλώσει με αυτή τη λάθος νοοτροπία.
   Εξάλλου και οι ΕΔ ένα μεγάλο καθαρτήριο δημοσίων υπαλλήλων έχει καταντήσει, όχι πως δεν υπάρχουν αξία στελέχη, αλλά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
   Ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση δοκιμάζονται άπαντες.
   Είναι πολλοί που κάνουν μία δουλειά την οποία δεν αγαπούν πραγματικά, αυτό είναι δεκτό για όλες τις δουλείες εκτός από το Στρατό. Για να είσαι πραγματικά στο Στρατό πρέπει να το γουστάρεις και λίγο ωστε να έχεις τη δύναμη να συνεχίζεις ακόμα και όταν αισθανθείς αδικημένος. Και οι αδικίες είναι πολλές!
   Δεν μιλώ για αυτούς που αποκαλούν “Στρατοκ@υλους” οι οποίοι αντιμετωπίσουν τα πάντα με φωνή και ξύλινη λογική, αλλά για άτομα που ενδιαφέρονται για το προσωπικό τους και το αποτέλεσμα της όλης καθημερινής προσπάθειας στις ασκήσεις να είναι ανάλογο των δυνατοτήτων του υλικού και φυσικά του προσωπικού.
   Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες σε παραγωγικούς και μη, αλλά πιστεύω οτι υπάρχουν άτομα που καλώς η κακώς στελεχώνουν στις ΕΔ απλά και μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αυτό είναι σεβαστό, κανένας δεν κάνει κάτι πλέον χωρίς μια αξιοπρεπή ανταμοιβή, αλλά στελέχη με 12 και 15 χρόνια στο Στρατό, επαγγελματίες, που να μην ξέρουν έστω τα βασικά της ειδικότητας τους, πρόσεξε, ΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ τους, και όχι κατι άσχετο τότε αυτό θεωρώ πως είναι αποτυχία του συστήματος και όχι του στελέχους το όποιο κάνει ότι του λένε.

   Μιλώ, για τη λειτουργία των ΕΔ ως ένας σύγχρονος οργανισμός με μετρήσιμα αποτελέσματα και όραμα και όχι για μια χοάνη ανθρωπίνων ναυαγίων που δεν είχαν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να εισέλθουν στο στράτευμα μόνο και μόνο για μια “μόνιμη” δουλεία και σε αυτό κατατάσσω παραγωγικούς και μη.

   Όσο οι ένοπλες δυνάμεις οδεύουν προς την πλήρη επαγγελματοποίηση τόσο θα ανεβαίνουν οι απαιτήσεις του προσωπικού, σε συζήτηση με φίλο που υπηρέτησε σε αποστολές εξωτερικού που περιέγραψε εγκαταστάσεις και καταστάσεις στρατών του εξωτερικού που έμεινα με στο στόμα ανοιχτό.
   Μου είπε για γήπεδα βόλεϊ, βιβλιοθήκες με σύνδεση ίντερνετ, μεγάλα εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας ώστε οι στρατιωτικοί ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ και πολλά.
   Μου είπε για το επίπεδο διοικητικής μέριμνας των ξένων που αναρωτιόμουν αν είναι αλήθεια. Με το σκεπτικό του ΕΣ του ΚΨΜ και του προγεύματος “χαλβά με ψωμί” στους 40 Κελσίου χωρίς νερό, όλοι αυτοί οι ξένοι που απολαμβάνουν αυτές τις ανέσεις είναι άχρηστοι.

   Το Gripen πιστεύω είναι μια πολλή καλή λύση και σχετικά φτηνή λύση για την Ελλάδα, αλλά έχουμε απέναντι μας μία χώρα που υπερ-εξοπλίζεται και επιδεικνύει να γίνει μια χώρα “πυλώνας” στην ανατολική μεσόγειο, με τις ευλογίες πάντα των μεγάλων.
   Οπότε εδώ και παλι τίθεται το ερώτημα της εξωτερικής πολιτικής με την αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων από μεγάλες χώρες

   1. Το Gripen στην δική μας περίπτωση είναι καλό μόνο ως δευτερεύον μαχητικό. Από την στιγμή που η Τουρκία θέλει να αποκτήσει το F-35, εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε με το Gripen. Πρέπει αναγκαστικά να είναι το F-35. Με αυτό το αεροσκάφος δεν παίζεις. Ότι και να λένε διάφοροι, το F-35 δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.