H ημισέληνος αλλάζει άγρια την ισορροπία στο Αιγαίο

Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια υπερδύναμη στον αέρα, η Ελλάδα μένει δραματικά πίσω και κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσάρεστων τετελεσμένων σε λίγα χρόνια.

Στη φωτογραφία F-16C της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Πηγή: Wikipedia)

Χαοτική τείνει να γίνει πλέον η ποσοτική, αλλά και (κυρίως) η ποιοτική υπεροχή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK) στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εξέλιξη αυτή, που προβληματίζει έντονα την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και συνολικά την κυβέρνηση, αποτελεί απόρροια δύο σημαντικών εξελίξεων.

Η πρώτη συνδέεται με την παύση υλοποίησης αγοράς νέων οπλικών συστημάτων και κυρίως μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα τα περίπου τελευταία τέσσερα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό άλλες οικονομικές συνθήκες και βάσει εξοπλιστικού προγράμματος 2011-2015 για την Πολεμική Αεροπορία, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρώνονταν οι παραδόσεις 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης ή, ακόμη, και πέμπτης γενιάς.

Η δεύτερη εξέλιξη, που ανατρέπει ποιοτικά και ποσοτικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο, είναι η συνεχιζόμενη ενίσχυση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με νέα, αλλά και αναβαθμισμένα μαχητικά. Τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι μέχρι το 2020 η THK θα έχει παραλάβει και τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά stealth.

Υπεροχή στα 3ης γενιάς

Ειδικότερα στα μαχητικά τρίτης γενιάς η ΤΗΚ υπερέχει της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς διαθέτει 246 έναντι περίπου 197 ελληνικών μαχητικών. Την ίδια στιγμή, σαρωτική είναι η υπεροχή της THK και στα αναβαθμισμένα F-4E, καθώς μετράει τριπλάσια μαχητικά από την Πολεμική μας Αεροπορία. Την ίδια στιγμή, μεγάλο πρόβλημα για την Π.Α. είναι οι διαθεσιμότητες, οι οποίες από το 2006 και μετά καταγράφονται εξαιρετικά χαμηλέ και ποτέ πάνω από το 75%, ενώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας οριακές καταστάσεις. Με δεδομένη, μάλιστα, την ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού των τουρκικών μαχητικών, το συγκεκριμένο πρόβλημα αυξάνεται δραματικά, με επιτελικούς αξιωματικούς του Όπλου να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Μιλώντας στην εφημερίδα “κυριακάτικη δημοκρατία”, αξιωματικός επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι “στην ανατολική Μεσόγειο κινδυνεύουμε να βρεθούμε απέναντι σε τουρκική αριθμητική υπεροχή ακόμα και ένα προς τέσσερα σε μία κρίση. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί σε πέντε χρόνια από σήμερα σε μία επιχειρησιακή Μοίρα F-35 στην THK”!

Τέσσερα αεροσκάφη εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης Boeing 737 AEW&C MESA Peace Eagle έχει παραγγείλει η Τουρκία με προαίρεση για ακόμη δύο. (Πηγή: Wikipedia)

Παγκόσμια υπερδύναμη

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά αποκαλυπτικά είναι τα αριθμητικά δεδομένα που περιέχει το πρόσφατο αφιέρωμα στις αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου της έγκυρης αγγλικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης “Flight International”. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα και τα στατιστικά που εξάγονται απ’αυτά, η Τουρκία για το 2012-2013 αποτελεί μία από τις πρώτες δέκα αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως, δηλαδή έχει μετατραπεί σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία βρίσκεται στην ένατη θέση παγκοσμίως στον συνολικό στρατιωτικό αεροπορικό στόλο, διαθέτοντας 1146 επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, δηλαδή το 2% του παγκόσμιου στόλου. Μάλιστα, προηγείται του Ηνωμένου Βασιλείου (1063), ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στη Γαλλία (1191, έβδομη θέση) και στην Αίγυπτο (1156, όγδοη θέση). Σε ό,τι αφορά τα μαχητικά, η Τουρκία βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως, με 331, που αντιστοιχούν στο 2% του παγκόσμιου στόλου). Στη μόνη κατηγορία όπου η Τουρκία βρίσκεται εκτός της παγκόσμιας πρώτης δεκάδας είναι τα αεροσκάφη ειδικών αποστολών (εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης, ηλεκτρονικού πολέμου, αναγνώρισης και επιτήρησης).

Πολλοί, βέβαια, θα βιαστούν να απορρίψουν ή να υποβαθμίσουν τα αριθμητικά δεδομένα και τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από την επεξεργασία τους. Όμως αυτό θα αποτελέσει πράξη στρουθοκαμηλισμού, αφού συνειδητά επιλέγουν να αγνοήσουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα, που λέει ότι ο συσχετισμός αεροπορικής ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επιδεινώνεται συνεχώς και θα αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά “δυσάρεστη” για ην ελληνική πλευρά περί τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Μαχητικό αεροσκάφος A-7E Corsair II της Πολεμικής Αεροπορίας (Πηγή: ΓΕΑ)

Οι δύσκολες αποφάσεις για τους πόρους

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αρχίζει να σχεδιάζει την αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα, παρά την εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία. Το ότι οικονομικοί πόροι για την προμήθεια νέων μαχητικών η ακόμη και μεταχειρισμένων δεν υπάρχουν είναι, δυστυχώς, δεδομένο. Όμως το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν ελάχιστες ως ανύπαρκτες δυνατότητες επιλογής μεταχειρισμένων, ενώ σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέων μαχητικών, τα σχετικά κόστη τρομάζουν. Οι όποιοι οικονομική πόροι διατίθενται σήμερα (και το κυριότερο αποδεσμεύονται), αντί να συντηρούν εκτεταμένες και πολυδάπανες υποδομές και μαχητικά σε υπηρεσία που εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεπεράσει το όριο επιχειρησιακής ζωής (A-7E Corsair II, RF-4E Phantom), θα πρέπει να ανακατευθυνθούν σε επενδύσει που αφορούν το μέλλον.

Η Πολεμική Αεροπορία και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκ των πραγμάτων πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Όχι, βέβαια, για να “συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις” (πολλές φορές ανόητες και αντικειμενικά αναποτελεσματικές) των δανειστών, αλλά για να διατηρήσουν ζωντανή την καρδία, δηλαδή τις κύριες επιχειρησιακές ικανότητες, που θα αποτελέσουν τη βάση για την εκ νέου ανάπτυξη της ελληνικής αεροπορικής ισχύος μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Αν σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση γενικότερα δεν λάβουν τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις λόγου του φόβου πολιτικού κόστους (“εδω πεινάμε και αυτοί αγοράζουν όπλα”), ώστε να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός της μελλοντικής ελληνικής αεροπορικής (και γενικότερα στρατιωτικής) ισχύος, σε λίγα χρόνια, όχι απλώς θα αντιμετωπίζουμε έναν “δυσάρεστο” συσχετισμό, αλλά θα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τοίχο!

Εφημερίδα « Κυριακάτικη Δημοκρατία»

20 Ιανουαρίου 2013

Διαβάστε επίσης:

  1. Γιγαντώνεται ο τουρκικός στρατός και ετοιμάζεται για πόλεμο!
  2. Τουρκία: Πρόσω ολοταχώς για αεροπλανοφορο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.