H λίστα των μεταχειρισμένων Leopard 2 που θα αποκτήσει η Πολωνία απο την Γερμανία

Leopard 2 A4 του Γερμανικού Στρατού εξοπλισμένο με τον εξομοιωτή βολής AGDUS. (primeportal.net)
Leopard 2 A4 του Γερμανικού Στρατού εξοπλισμένο με τον εξομοιωτή βολής AGDUS. (primeportal.net)

Τα 119 άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία εξαγόρασε ο Πολωνικός Στρατός στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το Νοέμβριο 2013 με το Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειται να ενταχθούν στην 11η Μεραρχία Ιππικού Τεθωρακισμένων στο Σάγκαν δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα (27.1.14) στη πόλη της Ζιελόνα Γκόρα.

Σύμφωνα με το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η συμφωνία που υπογράφηκε την 22η Νοεμβρίου 2013 από τους υπουργούς Άμυνας Πολωνίας και Γερμανίας αφορούσε την απόκτηση 119 αρμάτων μάχης Leopard 2, αποτελούμενα από 105 άρματα έκδοσης A5 και 14 έκδοσης Α4, όπως επίσης και περίπου 200 οχήματα υποστήριξης και εξοπλισμού ασφαλείας.

Σε αυτά τα 200 περιλαμβάνονται:

 • Τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής BPZ-2 Bergepanzer.
 • Οχήματα Mercedes-Benz 250 GD.
 • Υψηλής κινητικότητας, ελαφριάς χρήσης οχήματα DB U-1300L.
 • Μεσαίας χωρητικότητας, υψηλής κινητικότητας οχήματα DB 1017 A.
 • Εξοπλισμός διέλευσης βαθέως υδατίνου κωλύματος για άρματα μάχης Leopard 2.
 • Εξομοιωτές βολής AGDUS για άρματα μάχης Leopard 2 A5.
 • Πολυβόλα και συσκευές ασυρμάτων ώστε να τοποθετηθούν στα Leopard 2A4/A5 και στα τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής BPZ-2 Bergepanzer.

Tο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων έχει καθοριστεί ως εξής:

-Μέχρι τα τέλη του 2014 – 91 άρματα μάχης (77 Leopard 2 Α5 και 14 Leopard 2 A4).
-Μέχρι τα τέλη του 2015 – 28 άρματα μάχης Leopard 2 A5 και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό.)

Το παραπάνω κείμενο είναι μετάφραση δημοσίευσης του defense-aerospace.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Αγαπητε Αχερων για αυτό θα πάμε στα Μ1, θα σκάσουμε και 1 δις σε υποστήριξη και εκσυγχρονισμό σε βάθος δεκαετίας και άλλα “λίγα” Ευρουλάκια σε μιζες. Πρέπει να στηρίξουμε την GDLS, τα παιδιά στο Ohio,Lima θα μείνουν χωρίς δουλειά…

  1. Διαβάζοντας το σχόλιο σου DG μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: Τελικά μήπως, για να είμαστε ευχαριστημένοι ως λαός, πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον αφοπλισμό της Ελλάδας;

   Τα Leo 2 και τα Abrams είναι άρματα μάχης με πυροβόλο 120 χιλ., γνωρίζοντας, και δεχόμενοι το γεγονός, πως οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι μια κούρσα δρόμου χωρίς τέλος, όμως ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την προκοπή του έθνους και όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Α/ΓΕΕΘΑ στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense» “Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής και ένας βασικός παράγων εθνικής ισχύος. Έχουν ρόλο, έχουν θέση στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή έχει θέσεις η Χώρα και επειδή υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε. Τα συμφέροντα αυτά της Χώρας, που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχετίζονται μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και εδώ εστιάζεται ο ρόλος μας.” θέλω να σε ρωτήσω, τί ακριβώς, πιστεύεις θα ήταν η πιο ανέξοδη λύση ώστε να υποκαταστήσει-αντικαταστήσει τα πυροβόλα των 120 χιλιοστών και να είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας απέναντι στα άρματα Altay τα οποία θα αποκτήσου, πιστεύω, οι απέναντι σε μία πενταετία;

   Απ’οσο ξέρω είτε ρωσικά, ινδικά, κινέζικα, ουκρανικά, γαλλικά ή βρετανικά άρματα να αγοράζαμε, και από τη στιγμή που δεν κατασκευάζουμε ούτε ένα αντάξιο άρμα, θα “ακουμπούσαμε” τα ζεστά δισεκατομμύρια στα χέρια των ξένων, όποιοι και να είναι αυτοί!

   Επειδή τόσα χρόνια δεν προκόψαμε να κάνουμε κάτι για την Ελλάδα, πρέπει τώρα με πρόσχημα τα πολλά δις να σταματήσουμε να εξοπλιζόμαστε;
   Ίσως η σκέψη μου να χαρακτηρίζεται ρηχή και επιφανειακή και να μην έχει όλο το «διανοητικό βάθος» που απαιτεί η περίσταση, αυτό όμως που ξέρω, είναι πως αν δεν αποκτήσουμε άρματα και ισχυρές ΕΔ, τότε με μαθηματική ακρίβεια θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση των απέναντι.

   Με σεβασμό

   1. Ἐάν ἀντιλαμβάνομαι το νόημα ὅπως το θέτει ὁ DG,τότε αὐτό εἶναι ὅτι χάσαμε σπαρταριστές εὐκαιρίες,και μάλιστα σε ἐποχές που μπορούσαμε να τις ἀρπάξουμε,και με την ὑποδομή ἔτοιμη.Και κάτι ἀκόμη,την ἐποχή ἐκείνη δέν εἴχαν προσφερθεί τα δωρεάν Ἄμπραμς,κάτι που προέκυψε ἀργώτερα,και που ἐδῶ και μία τετραετία δέν ἔχουμε τελικά ἀκόμη ἀποδεχθεί,με ἀσυνάρτητες προφάσεις.

    1. Δεν αμφισβητώ πως δε χάθηκαν πολλές καλές ευκαιρίες, είτε από ολιγωρία, είτε από αργά “αντανακλαστικά”. Η καλή ευκαιρία όμως έχει διάφορες οπτικές και ίσως κάποιες “ευκαιρίες” να “χάθηκαν” επίτηδες!
     Ίσως η επιλογή ενός δοκιμασμένου άρματος από τα αποθέματα του Αμερικάνικου Στρατού, γνωρίζοντας πολύ καλά πως άρμα “Made in Greece” δεν πρόκειται να διαθέτουμε ούτε τα επόμενα 20 χρόνια, να άλλαζε την ολική αρματική εξάρτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
     Μπορεί το M1 να θεωρείται υπερβολή για την Ελλάδα, όμως από την ίδια οπτική “γωνία”, και το Leopard 2 μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο υπερβολικό. Απλά διάφορες “φήμες” τρομάζουν το κόσμο με τον κινητήρα του M1, που όντως καταναλώνει αρκετά καύσιμα.
     Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα σκεφτούμε πριν από την εξαγωγή οποιοιδήποτε συμπεράσματος. Ξέρω πολύ καλά πως δεν ζώ στην πιο οργανωμένη χώρα του κόσμου και πολλά πράγματα, μην πώ τα πάντα, δεν λειτουργούν όπως πρέπει, αλλά από την μικρή μου πείρα, γνωρίζω, πως υπάρχουν Αξιωματικοί και Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βλέπουν πολύ-πολύ μπροστά.
     Μόνο που σε όλη τη διαδικάσια υπάρχει ένα εμπόδιο και αυτό λέγεται “Πολιτική-οι”.

   2. Ὁ στρόβιλος,Δούκα,εἶναι κεντρικο τεχνικό χαρακτηριστικό του Ἄμπραμς,και οἱ ἴδιοι οἱ Ἀμερικανοί πῆραν την ἀπόφαση να τον ἀλλάξουν με ἕναν ντῆζελ,και κατά σύμπτωση γερμανικό.
    Το ζουμί ὅμως,ὅπως εἴπα,εἶναι ὅτι ἐδῶ και τέσσερα χρόνια ἀγνοοῦμε τα Λέοπαρντ,και…ἀρνούμαστε και τα Ἄμπραμς!
    Στρόβιλο;
    Ἔ λοιπόν,ναί,στρόβιλο.
    Ἀλλά ἄς ξεκολλήσουν,ἄς τα φέρουν.
    Ἄν τουλάχιστον δέν μας ζάλιζαν με τα τελευταία κάθε ἕνα τρίμηνο,δέν θα λέγαμε τίποτε,ἀλλά ἐδῶ ἔχουμε το φαινόμενο να παρελαύνουν κυβερνήσεις,τέσσερις σε τέσσερα χρόνια,και κάθε μία,ἤ τουλάχιστον ὁ ἀρμόδιος ὑπουργός ἀμύνης,το περιέλαβαν στις ἐξαγγελίες τους,και τρείς ἤ τέσσερις ἐπιτροπές στάλθηκαν στις ΗΠΑ για να ἐπιθεωρήσουν το ὑλικό,ἀλλά…μηδέν εἰς το πηλίκιο.
    Ἡ πλούσια ἑλληνική γλώσσα ἔχει κάποιες λέξεις γι΄αὐτήν την κατάσταση,ἀπό παλιμβουλία,σύγχυση,κυκλοθυμία,ἔως σχιζοφρένεια…διάλεξε ποιά κατά την γνώμη σου ἀποδίδει καλύτερα το φαινόμενο.

    1. Όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης και το ξέρεις πολύ καλά αυτό Αχέρων, όπως επίσης γνωρίζεις πως ο στρόβιλος δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα, αυτά είναι θέματα προς τέρψιν του “ακροατηρίου”.
     Όσο για τις λέξεις που προτείνεις επέτρεψε να περιγράψω με λίγες λέξεις πως βλέπω την όλη κατάσταση: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στις ιδέες, στις απόψεις και στις αντιλήψεις των ηγετών μας, η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει ο ένας τον άλλον και να γεφυρωθεί, εμείς σαν λαός τασσόμαστε με τους μεν και τους δε και χάνουμε το βαθύτερο νόημα …την Ελλάδα.

     Οσο για τα άρματα, ΠΙΣΤΕΥΩ ακράδαντα πως θα έρθουν, μόνο που δεν γνωρίζω το πότε!

   3. Δούκα ἔχω την ἑντύπωση ὅτι ὁ Στρατός ἐπιμένει για τα Ἄμπραμς,και μάλιστα δέν ἀρκείται στα 80-90 που ἀκούστηκαν,ἀλλά για 250 με την μία (και βλέπουμε και για περισσότερα).
    Βλέποντας ἀπ΄ἔξω,ἀλλά προσπαθώντας να σκεφτῶ πρακτικά,θἄλεγα ὅτι με 250 Ἄμπραμς ἐπανεξοπλίζεις την ΧΧΙV ΤΘΤ,και δίνεις ἀπό δύο ΕΜΑ στις ΧΧΧΙΙΙ και XXXIV ΜΚΤ,και,θέλω να ἐλπίζω,τις ἀποδίδεις σε ἕνα μεγάλο σχηματισμό ἐλιγμοῦ,προς Θεοῦ ὅχι στην ΙΙ ΜΚΜ,ἀλλά στην ΧΧ ΤΘΜ.

 2. @ Δουκα
  Ανεξοδες λύσεις δεν υπάρχουν. Το καλό με το ALTAY είναι ότι είναι στη φάση ανάπτυξης και πολυ πιθανόν να θεωρείται υπολογίσιμος αντίπαλος κοντά στο 2020-25.

  Κατά προσωπική μου και μόνο αντίληψη, ο ΕΣ θα έπρεπε να προβεί σε ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του στόλου των αρματων σε συνδυασμό με την συμπληρωματική απόκτηση μεταχειρισμένων ελικοπτέρων (πχ 12 AH-64D από ολλανδικά και αμερικανικά αποθέματα)

  Όσον αφορά τα άρματα μάχης έχουμε 2 επιλογές είτε να σκουπίσουμε τα όποια αποθέματα μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leo2 που υπάρχουν και να φθάσουμε μετα βίας (!!!) στην αρχική απαίτηση του ΓΕΣ για συνολικά 500 άρματα μάχης με πυροβόλο 120 mm. Τα άρματα αυτά όμως έχουν κόστος κοντά στα 2 εκ Ε. Επιπλέον τα διαθέσιμα αποθέματα είναι σχετικά μικρά (Αυστρία, Γερμανία ίσως και Σουηδία)
  Είτε να προχωρήσουμε στην εισαγωγή ενός νέου τύπου όπως το Abrams σε μεγάλους αριθμούς και τα οποία θα έχουν και την προοπτική στο μέλλον της αναβάθμισης. Δλδ να εφαρμόσουμε πλήρη ανακατασκευή στα πρότυπα του προγράμματος AIM και στο μέλλον αν απαιτηθεί από την έλευση του ALTAY να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
  Με την έλευση των Abrams δημιουργείται μια δύναμη 750 αρμάτων μάχης με πυροβόλο 120mm. Μιλάμε για τρομακτική δύναμη πυρός. Τόσο τα Leo2 όσο και τα Μ1Α1 Abrams σηκώνουν με λίγα σχετικά χρήματα στο μέλλον εκσυγχρονισμό (πχ νέα θερμική κάμερα, πυροβόλο L55, κάποιο πρόσθετο πακέτο θωράκισης γιατί όχι και ρωσική ERA). Εξισορροπούμε έτσι την έλευση του Altay

  Αν δεν έχει υπογραφεί τπτ εντός χρόνου για μένα τα Abrams θα είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία

  @Αχερων

  Ο στρόβιλος έχει τα κάποια μειονεκτήματα τα οποία εξαναγκάζουν το Abrams σε μικρή αυτονομία. Για την ελληνική περίπτωση όμως το θέατρο επιχειρήσεων είναι η Θράκη που σημαίνει μικρές σχετικά αποστάσεις. Ε νομίζω πως με προσεκτική ένταξη στους επιχειρησιακούς μας σχεδιασμούς δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχω την εντύπωση πως το πρόγραμμα Μ1Α3 βρίσκεται στον αέρα ιδιαίτερα μετά τις περικοπές του Δεκεμβρίου. Από όσο διαβάζω η έναρξη παραγωγής ή αναβάθμισης των παλαιότερων Μ1 θα ξεκινήσει το 2018 ενώ το πρώτο πρωτότυπο θα εκτελέσει δοκιμές το 2015 (?).

  Και άμα χρειαστεί σε hot καταστάσεις ο εθνικός “ευεργέτης” θα αποστείλει ζεστο γάργαρο JP-8 το οποίο θα αποπληρωθεί μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

  ΥΓ Μη δούμε στο τέλος τα Abrams σε καμια γειτονική συμμαχική χώρα και αναρωτηθούμε τι πήγε στραβά. Εξάλου οι αμερικανοί είναι “επιχειρηματίες” δεν θα κάτσουν εσαεί να μας περιμένουν τι θα αποφασίσουμε

  1. DG,τα μειονεκτήματα του στροβίλου εἶναι γνωστά,ἀλλά δέν ἑννοοῦσα με αὐτό ὅτι ὁ στόβιλος τελείωσε.
   Ἀπλῶς ὅτι οἱ Ἀμερικανοί ἀναγνώρισαν το πρόβλημα σχεδιαστικῆς συλλήψεως.
   Το 1957 παραλάβαμε τα πρώτα μας Μ-47,και το 1963 τα πρώτα μας Μ-48,με λυσσωδῶς διψώντες κινητήρες βενζίνης AV-1790 5B και 7C,με θεωρητική κατανάλωση 7 λίτρων στο χιλιόμετρο ἐπί ἀμαξιτῆς ὀδοῦ,στην πράξη 10 λίτρα σε κίνηση κατά φάλαγγα,και…ἀπεριόριστη σε δύσκολο ἔδαφος.
   Με δεδομένη χωρητικότητα 878 λἰτρων τα Μ-47 και ἀκόμη μικρότερη,778 λίτρα τα Μ-48,κάλυπταν στον δρόμο 80 και 70 χιλιόμετρα ἀντιστοίχως,σε δύσκολο ἔδαφος 25 ἕως 40.
   Ὅταν το 1993 ἄρχισε ἡ ἀπόσυρση των δύο τύπων,ὅλα τα Μ-47 καθώς και ἀρκετα Μ-48 βρίσκονταν στην διαμόρφωση με την ὁποία τα ἀποκτήσαμε,ἀφοῦ δέν εἴχαν ἀναβαθμιστεί.
   Και τα Μ1Α1,ὅπως θα τα πάρουμε,ἔτσι θα τα ἀξιοποιήσουμε στο προβλεπτό μέλλον.
   Και ἡ κατανάλωση καυσίμου δέν θα εἶναι ἡ μεγαλύτερη πρόκληση,ἀλλά ἡ συντήρηση του στροβίλου.
   Ἄς δείξουμε την μαγκιά μας.

 3. Θέλετε άρματα μάχης; Παρών! Για ότι θέλετε εγώ εδώ είμαι!
  Μια απορία όμως έχω; Μήπως καταντήσουμε σαν τους Νότιο Βετνιαμέζους που ζητούσαν αεροπορική υποστήριξη ελικόπτερα για να τους μεταφέρουν και άρματα για να πολεμήσουν; Ενώ δεν είχαν αρβύλες;

  Τι θέλω να πω με αυτό; Μα το προφανές! Που θα βρούμε τα χιλιάδες μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα και θωρακισμένα οχήματα και άρματα; Και καλά για τελευταία φορά θα τα βρούμε μετά όμως τι θα γίνει;

  Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα σχεδίασης εξέλιξης θωρακισμένων 6Χ6, λάιτ τομα και λάιτ άρματα και ελαφρά άρματα; Δεν έχουμε χρήματα θα μου πείτε; Μα καλά ξέρετε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για την σχεδίαση- εξέλιξη και παραγωγή των πρωτοτύπων; Δεν θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια;

  Δηλαδή μετά από 10 χρόνια άμα βρούμε τα χρήματα τι θα πούμε; Θα τα αγοράσουμε πάλι όλα από το εξωτερικό; Όπως κάναμε με τα ΛΕΟ1 Α6; Που είχαν και έχουν τεράστια προβλήματα με το πυροβόλο και της ρωγμές από τον ακατάλληλο χάλυβα υψηλής αντοχής;

  Ναι το παραδέχομαι δεν μπορώ να βγάλω ένα άρμα με 65-60-55 τόνους ούτε με πυροβόλο 120/55 ούτε με κινητήρα των 1800/1500 ίππων! Αλλά μπορώ να κατασκευάσω ένα άρμα με κινητήρα των 1200 ίππων με βάρος έως 50 τόνους και με πυροβόλο 120/50! Και ξέρω τα προβλήματα της πολεμικής μας βιομηχανίας και ότι στην αρχή δεν μπορώ να κατασκευάσω κάτι παρά μόνο με χάλυβα υψηλής αντοχής κλπ!

  ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.