H Ρωσική αρκούδα εξοπλίζεται

Τι κρύβει το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για ανασχεδιασμό και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Καθισμένος στη θέση του συγκυβερνήτη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεωρούσε για ώρες την τελευταία μεγάλη ναυτική άσκηση που πραγματοποίησε ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Την 28η Μαρτίου ο Πρόεδρος Πουτιν έδωσε εντολή για την έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. (Πηγή: rian)

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τουλάχιστον 36 πολεμικά πλοία και απροσδιόριστος αριθμός αεροσκαφών κλήθηκαν απροειδοποίητα να συμμετάσχουν στην άσκηση, η οποία έστειλε κύματα ανησυχίας στη Γεωργία και την Ουκρανία, αν και τα “απόνερα” της έντασης χτύπησαν και το Βερολίνο.

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να μην προειδοποιεί τις γειτονικές χώρες για διενέργεια ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν λιγότεροι από 7000 στρατιώτες, η συγκεκριμένη όμως κινητοποίηση του στόλου που σταθμεύει στη Σεβαστούπολη ήταν ίσως η μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος των τελευταίων χρόνων.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος έχει συνηθίσει τα ρωσικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε τέτοιου είδους θεαματικές κινήσεις, η πρόσφατη παρουσία του στην άσκηση σηματοδοτούσε και το νέο ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τον ανασχεδιασμό και την ενίσχυση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μία προσχεδιασμένη απόφαση, την οποία όπως η Μόσχα πρέπει να επιταχύνει, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η πρόσφατη ναυτική άσκηση, η οποία αποφασίστηκε μεσούσης της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, οδήγησε αρκετούς Ευρωπαίους αναλυτές στο συμπέρασμα οτι πρόκειται για μία απάντηση της Μόσχας στην επιθετική κίνηση της Γερμανίας να χτυπήσει τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί. Αν και οι λεπτομέρειες των επαφών της Μόσχας με τη Λευκωσία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές σε κάθε τους πτυχή, θεωρείται δεδομένο οτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε και το ενδεχόμενο δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κύπρο.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Αν και τίποτα δεν αποκλείει ο Πούτιν να θέλησε να στείλει ενα σαφές μήνυμα όχι μόνο στα γεωπολιτικά αλλά και στα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης, η τελευταία άσκηση εντάσσεται σ’ενα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό.

Απο τα μέσα Φεβρουαρίου, με αφορμή και την 70η επέτειο από τη Μάχη του Στάλινγκραντ, ο Πούτιν έθεσε σε εφαρμογή ενα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα επηρεάσει το σύνολο της ρωσικής οικονομίας. Ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2013-2015 προβλέπει οτι σχεδόν το ένα τρίτο των δαπανών θα κατευθυνθεί προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που θα σημαίνει οτι οι αμυντικές δαπάνες θα ξεπεράσουν το 6% του ΑΕΠ. Στόχος του προγράμματος είναι μέχρι το 2020 το 70% των οπλικών συστημάτων της χώρας να έχει αντικατασταθεί από σύγχρονο εξοπλισμό ρωσικής ως επι το πλείστον κατασκευής. Παρά το γεγονός οτι η Ρωσία αποτελεί σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο κατασκευαστή οπλικών συστημάτων μετά τις ΗΠΑ, πολύ μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της στηρίζεται σε απαρχαιωμένο εξοπλισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο επίκεντρο των νέων σχεδιασμών βρίσκεται ο ρωσικός στόλος και η ανάγκη εξεύρεσης ενός σταθμού στη Μεσόγειο. Μέσα στα επόμενα εφτά χρόνια το Κρεμλίνο σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 132 δις δολάρια για να αναβαθμίσει τις δυνάμεις τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό υποβρυχίων με πυρηνικό οπλισμό. Μέχρι το 2020 ο ρωσικό στόλος θα περιλαμβάνει 8 υποβρύχια με πυραυλικά συστήματα, 16 υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων και 54 πολεμικά πλοία.

Ο Πούτιν εξέδωσε τη διαταγή για να αρχίσουν τα γυμνάσια, τα οποία δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, στις 4 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας), καθώς επέστρεφε αεροπορικώς από μια διεθνή σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική, δήλωσε τηλεφωνικά προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. (Πηγή: russianreport)

Ο παράγοντας Συρία

Σε ρόλο καταλύτη για το νέο στρατιωτικό σχεδιασμό της Ρωσίας αναδεικνύονται οι εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες αναγκάζουν τη Μόσχα να παρουσιάσει άμεσα ένα “σχέδιο Β” για την παρουσία της στη Μεσόγειο.

Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι όποια κι αν είναι η επόμενη ημέρα στη Συρία, όπου διατηρεί τη μοναδική της ναυτική βάση, το περιβάλλον θα είναι πολύ πιο εχθρικό απ’αυτό στο οποίο είχε συνηθίσει με το καθεστώς Άσαντ. Εκτός από την πολυσυζητημένη ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας, η Ρωσία θα πρέπει να μεταφέρει και τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις παρακολούθησης που διαθέτει στη Λατάκια.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης των βάσεων στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τη μόνιμη αποστολή τουλάχιστον 5 πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο. Είναι όμως προφανές οτι πρόκειται για μία κίνηση υπο την πίεση των περιστάσεων, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις μακροχρόνιες ανάγκες της Ρωσίας για την επόμενη ημέρα απο την ανατροπή του Άσαντ δεν ειναι αβάσιμη και δεν αφορά μόνο στίς ναυτικές της δυνάμεις. Η κατάρρευση του καθεστώτος και η αντικατάσταση του απο τις φιλοϊσλαμικές δυνάμεις, που ενίσχυε όλα αυτά τα χρόνια η Ουάσιγκτον, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα φτάσουν μέχρι τον Καύκασο. Είναι γνωστό εδώ και μήνες οτι ισλαμιστές αντάρτες απο την Τσετσενία μάχονται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας. Πληροφορίες αναφέρουν οτι στη χώρα βρέθηκαν τουλάχιστον 6000 ένοπλοι Τσετσένοι, μεταξύ των οποίων και ο Τζελάγιέφ Ρουστάμ, γιος του γνωστού οπλαρχηγού της Τσετσενία, ο οποίος, μάλιστα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με συριακές δυνάμεις. Στη Συρία όμως ζουν και δεκάδες χιλιάδες μέλη εθνικών ομάδων με καταγωγή απο τον Καύκασο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την περιοχή.

Εξάλλου, το ντόμινο αποσταθεροποίησης που ξεκίνησε το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή και το οποίο κινείται ταχύτητα προς το Ιράν, με τη βοήθεια και του Ισραήλ, θα φέρει την ένταση κυριολεκτικά στην πίσω αυλή της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το Αζερμπαϊτζάν παίζει εδω και μήνες με τη φωτιά, ενισχύοντας τις δυνάμεις των ανταρτών στη Συρία αλλά και προσφέροντας στο Ισραήλ πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις απο τις οποίες θα μπορούσε να πλήξει στόχους στο εσωτερικό του Ιράν. Οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν, στο οποίο κατοικούν σχεδόν 20 εκατομμύρια άτομα αζέρικής καταγωγής, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί εδω και δεκαετίες και είναι βέβαιο οτι θα ενταθούν περαιτέρω σε περίπτωση που το Ιράν βρεθεί στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον και του Τέλ Αβίβ. Εξέλιξη η οποία προφανώς δεν αφήνει διόλου ασυγκίνητη και τη Μόσχα.

www.epikaira.gr

11 Απριλίου 2013

Σχετικά:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.