
Δεκαεφτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα εξοπλιστούν στο μέλλον με τη νέα Ρωσική αυτόματη λειόκανη καραμπίνα Vepr-12, την ανακοίνωση έκανε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, η κρατική εταιρεία τεχνολογιών της Ρωσίας Rostekhnologii. Έχοντας ως βάση το τυφέκιο εφόδου Καλάσνικοφ του 2003, το Vepr-12 έχει σχεδιαστεί από το ρωσικό εργοστάσιο Molot.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Rostekhnologii: “Η ημιαυτόματη καραμπίνα Vepr-12 πρόκειται να παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις και τις άλλες υπηρεσίες των υπόλοιπων δέκα μελών κρατών της συμμαχίας”.
Η Γερμανική εταιρεία Schmeisser, εταίρος του εργοστασίου Molot θα αναλάβει την προώθηση του Vepr-12 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο Αrmy Recognition, το Σεπτέμβριο του 2012 κατά την διάρκεια επίδειξης στη Γερμανία, αξιωματικοί του Γερμανικού Στρατού εκπαιδεύτηκαν με το Vepr-12 για να αναλάβουν τον έλεγχο ενός οχυρωμένου κτιρίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίδειξης το ΝΑΤΟ συμφώνησε στην απόκτηση του Vepr-12.

H καραμπίνα Vepr-12 έχει αναπτυχθεί ως άμεσος ανταγωνιστής της τακτικής έκδοση της καραμπίνας Saiga 12. Οι κύριες θέσεις του Vepr-12 είναι η αθλητική σκοποβολή υπό τους διεθνείς κανόνες της International Practical Shooting Confederation (IPSC), όπως επίσης η χρήση για ατομική προστασία και επιχειρήσεις ασφαλείας. Το Vepr-12 κατασκευάζεται απο το εργοστάσιο “Molot”, το οποίο, επίσης, κατασκευάζει τα πολυβόλα RPK-74 και τα ημιαυτόματα κυνηγετικά όπλα Verp. Όλα τα τυφέκια και καραμπίνες τύπου “Vepr” βασίζονται στο σχεδιασμό του ελαφριού πολυβόλου RPK-74, προσαρμοσμένο για εμπορική χρήση ανάλογα με τον τύπο πυρομαχικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Rostekhnologii η Ρωσία ήδη εξάγει το Vepr-12 σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας.
Το εργοστάσιο Molot σχεδιάζει τη νέα καραμπίνα Vepr-12 σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία Waffen Schumacher.
2 Απαντήσεις
Сайга SGL-31 με διπλο τυμπανο 95 φυσιγγιων.
https://twitter.com/DenisDionisov/status/1135509411940720640
Όντως το όπλο χρησιμοποιείται από ειδικές μονάδες νατοϊκών χωρών. Όλες τους αστυνομικές. Πέραν από τις γερμανικές και γαλλικές, υπηρετεί και σε μία ελληνική.