H συμπλοκή των αμερικάνικων τεθωρακισμένων στη πλαγία 30

Η πρώτη ένδειξη κινδύνου ήρθε στις 21:30, όταν το Διοικητικό Όχημα του Υποσυγκρο­τήματος Κ, έλαβε ένα λακωνικό μήνυμα από την ενεδρευτική περίπολο #1: “Παρατήρηση τριών Βιετκόνγκ από την παθητική διόπτρα, πέρασαν κοντά στη θέση μας”.

Βιετνάμ 1968. Πεζοναύτες των ΗΠΑ επάνω σε ενα άρμα μάχης M48, καλύπτουν τα αυτιά τους. (Πηγή: wikimedia)

Η Ενεδρευτική Περίπολος # 1 βρισκόταν 700 μέτρα βορειοανατολικά της περιμέτρου του Υποσυγκροτήματος Κ, σε μία συστάδα μικρών δέντρων καουτσούκ. Είχε εγκατασταθεί εκεί λίγο μετά το σούρουπο. Αρχηγός της περιπόλου ήταν ο νεαρός και δραστήριος Επχίας Wayne Shoemaker, ο οποίος μαζί με αρκετούς άλλους υπαξιωματικούς του υποσυγκροτήματος Κ είχε πρόσφατα παρατείνει εθελοντικά την παραμονή του στο Βιετνάμ. Εκείνο το βράδυ ήταν γραφτό να πεθάνει ο Επχίας Shoemaker σε μια σκληρή μάχη με μια προσεγγίζουσα εχθρική φάλαγγα.

Η 3η ΕΑΝ του Συντάγματος Blackhorse βρισκόταν στη δέκατη ημέρα της Επιχείρησης ΑΚRΟΝ, μια εκκαθαριστική επιχείρηση της 9ης Μεραρχίας Πεζικού η οποία, είχε ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου 1967 στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου των μουσώνων. Είχε για αντικειμενικό της σκοπό την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στην μυστική ζώνη ΗΑT-DICH, που ήταν παραδοσιακά υπό την κατοχή των Βιετκόνγκ.

Ο Αντισυνταγματάρχης Arthar F. Cochran, Διοικητής της 11ς ΕΑΝ, ήταν πολύ ικανοποιημένος με την απόδοση των τεσσάρων Υποσυγκροτημάτων του. Η λεπτομερής και συστηματική έρευνα των ανατιθεμένων Περιοχών Επιχειρήσεων είχε αποφέρει καθημερινές αποκαλύψεις εκτεταμέ­νων βάσεων στρατοπέδων, αποθεμάτων ρυζιού και αλατιού, καθώς και περιοχών αποθήκευσης υλικού. Πάντως η επαφή με τον εχθρό είχε περιοριστεί σε σύντομες συμπλοκές με μικρά στοιχεία αναγνώρισης και ενέδρας. Αρχικά η ΕΑΝ είχε εισχωρήσει βαθιά μέσα στο κύριο δάσος και καθώς προχωρούσε η επιχείρηση κατευθυνόταν ακόμα περισσότερο νότια, μέχρι που στις 18 Ιουνίου επιχειρούσε στην περιοχή κοντά στο χωριό Πλαγιά 30.

Το χωριό Πλαγιά 30 αποτελούσε από καιρό σύμβολό τής κυριαρχίας των Βιετκόνγκ στην βόρεια επαρχία Phuoc Τy. Βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο 2, ακριβώς πάνω σε μια γραμμή επικοινωνίας των Βιετκόνγκ μεταξύ της μυστικής ζώνης ΗΑΤ -DICH στα δυτικά του Αυτοκινη­τόδρομου 2 και της μυστικής ζώνης ΜΑY ΤΑΟ στα ανατολικά. Είχε γίνει εστία της δραστηριότητας των Βιετκόνγκ στην περιοχή επειδή πρόσφερε καταφύγιο ανάπαυσης για τα τμήματα που περνούσαν από εκεί, αλλά και επειδή ήταν κέντρο εφοδιασμού όχι μόνο για τα διερχόμενα τμήματα των Βιετκόνγκ, αλλά και γι’ αυτά που βρίσκονταν στις γειτονικές στρατιωτικές βάσεις. Το χωριό, το οποίο αναπτύσσεται παράλληλα του Αυτοκινητόδρομου 2, συνορεύει με μια στενή λωρίδα καλλιεργημένων χωραφιών και φυτειών καουτσούκ και καφέ. Πέραν αυτής της λωρίδας των δύο χιλιομέτρων εκτείνεται το κύριο δάσος.

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης M113 acav του Υποσυγκροτήματος Ε του Συντάγματος Blackhorse. (Πηγή: Jerzy Krzemiński)

Εκείνο το απόγευμα, ο Σταθμός Διοίκησης της ΕΑΝ, μαζί με την οργανική Α/Κ πυροβολαρχία των 155χιλ., είχε μετακινηθεί σε μια σχετικά ακάλυπτη περιοχή στα βορειοδυτικά του χωριού Πλαγιά 30. Όλα τα Υποσυγκροτήματα είχαν ειδοποιηθεί να βγουν από το κύριο δάσος το βράδυ και να καταλάβουν ξεχωριστές, όμως αλληλοϋποστηριζόμενες, νυχτερινές αμυντικές θέσεις. Ο Προσωρινός Ουλαμός Όλμων της ΕΑΝ (αποτελούμενος από 9 όλμους των 4,2 ιντσών από τις τρεις ΙΛΑΝ), είχε λάβει διαταγή να ταχθεί με το πιο βορεινό τμήμα, το Υποσυγκρότημα Μ. Κάτι τέτοιο εξασφάλιζε οργανική υποστήριξη πυρών και για τις τέσσερις νυχτερινές αμυντικές θέσεις. Το Υποσυγκρότημα Κ έλαβε ως αποστολή την ασφάλεια του Σταθμού Διοίκησης της ΕΑΝ και της Πυροβολαρχίας των 155 χιλ.

Το Υποσυγκρότημα Κ, αποτελούμενο από τους τρεις οργανικούς Ουλαμούς και ενισχυμένο από μία ομάδα Αρμάτων και ένα Φλογοβόλο, έφτασε στην τοποθεσία του ΣΔ της ΕΑN κατά τις 17:30. Εκεί έπιασε αμέσως δουλειά, προετοιμάζοντας την νυχτερινή περιμετρική τοποθεσία. Έπρεπε να διευθετηθούν πεδία βολής 150 μέτρα βόρεια και ανατολικά του ΣΔ της ΕΑN. Στις περιοχές δυτικά και νότια υπήρχαν σχετικά ανοιχτά χωράφια ρυζιού και λιβάδια.

Κατά τις 19:45, λίγο πριν νυχτώσει, οι τρεις ενεδρευτικές περίπολοι του Υποσυγκροτή­ματος Κ είχαν πάρει τις οδηγίες τους και ήταν έτοιμες να αναχωρήσουν. Γύρω από την περίμετρο είχαν προετοιμαστεί πεδία βολής και είχαν εγκατασταθεί φωτοπαγίδες και νάρκες claymore. Η περίμετρος είχε επιπλέον ενισχυθεί με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ113 (ACAV) της 3ης Διμοιρίας από τον 9190 Λόχο Μηχανικού που ήταν προσκολλημένος στο Σύνταγμα.

Βιετνάμ. Πεζοναύτες των ΗΠΑ επάνω σ’ ενα άρμα μάχης M48A3. (Πηγή Wikimedia)

Μερικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης από την Ίλη Διοικήσεως της ΕΑΝ Και την Πυροβολαρχία των 155 χιλ. συμπλήρωναν τον δακτύλιο της θωράκισης.

Καθώς ο ΣΔ της ΕΑΝ άρχισε τις ενέργειες για την διανυκτέρευση, ένα σύνολο από 27 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ113 και τρία άρματα βρίσκονταν σε επιφυλακή. Ενεδρευτικές περίπολοι είχαν λάβει θέσεις σε απόσταση 700-1000 μέτρων προς τα βορειανατολικά, νότια και δυτικά, ενώ ακροαστικά φυλάκια έλεγχαν τις διόδους που δε καλύπτονταν από τις φωτοπαγίδες. Είχαν βληθεί αμυντικά συγκεντρωτικά πυρά, και μόνο σπάνια χαλούσε η ησυχία της νύχτας από την Πυροβολαρχία των,155 χιλ. και τον Προσωρινό Ουλαμό Όλμων.

Ο έλεγχος επικοινωνιών με τις ενεδρευτικές περιπόλους στις 01:00 ήταν θέμα ρουτίνας. Όμως μερικά λεπτά αργότερα ένας διεγερμένος ασυρματιστής της ενεδρευτικής περιπόλου #1 έδωσε σήμα αναγνώρισης εχθρού. Ανέφερε ότι η επαφή με τον εχθρό ήταν επικείμενη. Αμέσως μετά ακουστήκαν πυρά από αυτόματα όπλα και εκρήξεις χειροβομβίδων στα βορειοανατολικά. Επακολούθησαν βίαια και έντονα αντιαρματικά πυρά και άλλα πυρά από αυτόματα όπλα εναντίον της περιμέτρου του Υποσυγκροτήματος Κ. Η Ενεδρευτική Περίπολος #1 δεν έδωσε μόνο ορισμένα πολύτιμα δευτερόλεπτα προειδοποίησης στο Υποσυγκρότημα Κ, αλλά ανάγκασε ακόμα τον εχθρό να προβεί σε μια πρόωρη επίθεση αφού σταμάτησε μια από τις φάλαγγες του. Η σύγχυση πού επακολούθησε στις εχθρικές γραμμές μέσα στο σκοτάδι της νύχτας τους κόστισε την απώλεια του αιφνιδιασμού.

Στρατιώτες τεθωρακισμένων των ΗΠΑ σκάβουν ατομικά ορύγματα δίπλα απο τα άρματα μάχης (Πηγή Jerzy Krzemiński)

Ο κύριος όγκος των αντιαρματικών πυρών ερχόταν από μία πολύ μεγάλη απόσταση. Παρά τις κάποιες καταστροφές και απώλειες, δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά. Η κύρια προσπάθεια του εχθρού κατά την αρχική επίθεση είχε για στόχο το βορεινό τομέα της περιμέτρου. Σύντομα ακολούθησαν διαδοχικές επιθέσεις κατά του ανατολικού και νότιου τομέα. Αργότερα έγινε εμφανές ότι αυτές οι δύο επιθέσεις ήταν δευτερεύουσες προσπάθειες, σχεδιασμένες. για να αποσπάσουν την προσοχή από την κύρια επίθεση. Οι εξερχόμενοι κόκκινοι τροχιοδείκτες διασταυρώνονταν άγρια με τους εισερχόμενους πράσινους τροχιοδείκτες του εχθρού. Με βάση την ασυνήθιστη πυκνότητα των πυρών από αντιαρματικά και αυτόματα όπλα ο εχθρός επιβεβαίωσε ότι ήταν μια δύναμη Τάγματος του 274ου Συντάγματος Βιετκόνγκ.

Όσο το Υποσυγκρότημα Κ ήταν απασχολημένο με την απόκρουση της επίθεσης, το Yπoσυγκρότημα Μ ανέφερε ότι δεχόταν πυρά όλμων. Αυτό είχε μάλλον σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση των όλμων της ΕΑΝ. Παρά την ένταση των πυρών που δεχόταν, οι χειριστές των όλμων άρχισαν τα πυρά που θα διαρκούσαν περισσότερο από μια ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημαντικό προσωπικό παρέμενε εκτεθειμένο για την αίτηση φωτιστικών βλημάτων προς υπoστήριξη του Υποσυγκροτήματος Κ. Αυτή επεκτάθηκε γρήγορα και σε εκρηκτικά βλήματα εκτός από τα φωτιστικά, με τα ΗΕ να συγκεντρώνονται στα δέντρα καουτσούκ ανατολικά της περιμέτρου. Ύστερα από τις πρώτες βολές ένας νεαρός κληρωτός από την Νέα Υόρκη, ο Λοχίας Robert Β. Kennedy, προωθημένος παρατηρητής από την Α/Κ Πυροβολαρχία. των 155 χιλ. της Επιλαρχίας, προσάρμοσε τα πυρά προς την φυτεία του καφέ τελικά προς την κατεύθυνση της ανοιχτής περιοχής νότια της περιμέτρου. Την ίδια στιγμή, η Πυροβολαρχία άνοιξε αντιολμικό πυρ για να βοηθήσει το Υποσυγκρότημα Μ και τους όλμους.

Η άφιξη ενός αεροσκάφους φωτισμού στις 01:35, 20 λεπτά περίπου μετά την πρώτη επαφή, επέτρεψε στους χειριστές των όλμων να πάψουν τις φωτιστικές αποστολές και να συγκεντρώσουν τις προσπάθειες τους μόνο στα αμυντικά πυρά. Ένα αεροσκάφος φωτισμού παρέμενε διαρκώς στην φωτίζοντας το πεδίο της μάχης μέχρι το πρώτο φως της ημέρας.

Αφού ξεπεράστηκε σε σύντομο χρόνο ο κλονισμός από τα αρχικά πυρά του εχθρού το Υποσυγκρότημα Κ κέρδισε την υπεροχή των πυρών από τον εχθρό βάλλοντας τεράστιες ποσότητες με αυτόματα όπλα και πυροβόλα των 90 χιλ. Τα εξερχόμενα πυρά ήταν τόσο έντονα και τόσο εύστοχα, που η υπεροχή πυρός χάθηκε οριστικά από τον εχθρό. Ο Επίλαρχος David Κ. Doyle, ο Αξιωματικός Επιχειρήσεων της ΕΑΝ, είχε προειδοποιήσει όλα τα Υποσυγκροτήματα μετά την αρχική επαφή να είναι έτοιμα να ενισχύσουν το Υποσυγκρότημα Κ, αν ήταν απαραίτητο. Πάντως ο Αντισυνταγματάρχης Cochran δεν θεώρησε απαραίτητο να εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Στρατιώτες των ΗΠΑ επάνω σε ενα άρμα μάχης M48A3 σε μία θέση στη ζούγκλα των κεντρικών υψιπέδων του Βιετνάμ. (Πηγή Wikimedia)

Ο ΣΔ του 11ου Συντάγματος Αναγνωρίσεως, που βρισκόταν στο Στρατόπεδο Blackhorse περί τα 30 χιλιόμετρα προς το βορρά, ειδοποιήθηκε με σήμα από τον ασύρματο και ήταν σε θέση να παρατηρεί τα πυρά από, απόσταση. Το Σύνταγμα έστειλε αμέσως εξοπλισμένα ελικόπτερα στο πεδίο της μάχης και προετοίμασε ταυτόχρονα την αποστολή πυρομαχικών έκτακτης ανάγκης.

Λίγα λεπτά αργότερα ένα τμήμα ελαφρά εξοπλισμένων Ε/Π του 110υ Συντάγματος Αναγνωρίσεως άρχισε την επίθεσή της στην άκρη της περιμέτρου. Αυτή ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή για τα Ε/Π, επειδή απαιτούσε μια δίοδο πυρών από τα δυτικά στα ανατολικά, κατευθείαν στην τροχιά των πυρών των όλμων που έπεφταν στα ανατολικά της περιμέτρου. Το τμήμα των ελικοπτέρων δεν πτοήθηκε ποτέ, και αμέσως μετά το τελευταίο τους πέρασμα το εχθρικό πυρ μειώθηκε αισθητά. Ολοκληρώνοντας την αποστολή πυρός που είχαν αναλάβει, οι πιλότοι των ελικοπτέρων εγκατέλειψαν τα εξωτερικά καλύμματα των ρουκετών τους, προσγειώθηκαν μέσα από την περίμετρο του Υποσύγκροτήματος Κ και εκκένωσαν εθελοντικά την πρώτη ομάδα των τραυματιών.

Ηρωικές ενέργειες ήταν ακόμη συνήθεις μέσα και πάνω στην περίμετρο του Υποσυγκρο­τήματος Κ. κατά την αρχική ανταλλαγή πυρών είχε χτυπηθεί πάρα πολύ ο βορειοανατολικός τομέας. Οι άντρες που είχαν χτυπηθεί είτε από ρουκέτες είτε από πυρά ΠΑΟ και είχαν χάσει τον έλεγχο των πολυβόλων τους στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης, επανέκτησαν με μεγάλη δυσκολία τις θέσεις τους πίσω από τα πολυβόλα. Αν είχαν τραυματιστεί πάρα πολύ, τότε τους αντικαθιστούσαν εθελοντές από την εσωτερική περίμετρο. Τεθωρακισμένα Οχήματα που είχαν πιάσει φωτιά σώζονταν από αξιωματικούς και άντρες από το ΣΔ της EΑN και από το Υποσυγκρότημα Κ, που μετακινούνταν από όχημα σε όχημα χρησιμοποιώντας ό,τι έβρισκαν για να σβήσουν τις φλόγες.

Παρά το γεγονός ότι πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές, ούτε ένα δεν χάθηκε κατά τη δίωρη μάχη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με το που έβλεπαν κάποιο διπλανό όχημα να έχει χτυπηθεί, οι αρχηγοί των άλλων οχημάτων έβαζαν το δικό τους όχημα σε μια πιο ακάλυπτη θέση ώστε να καλύψουν την διακομιδή των τραυματιών. Όταν ο Ουλαμαγός του πρώτου Ουλαμού έπεσε τραυματίας, ο νεαρός Λοχίας Alfred Pankey, Jr, ανέλαβε την διοίκηση και αναδιοργάνωσε την άμυνα στον νότιο τομέα της περιμέτρου.

Κατά η διάρκεια της μάχης οι ενεδρευτικές περίπολοι #2 και #3, όπως και δύο ακροαστικά φυλάκια, έλαβαν διαταγή να παραμείνουν στη θέση τους. Η ασύρματη επικοινωνία με την ενεδρευτική περίπολο,#1 είχε χαθεί μετά τον αρχικό προειδοποιητικό σήμα αμέσως πριν από την εμπλοκή. Στις 02:10 η ενεδρευτική περίπολος #3, 800 μέτρα νότια, ανέφερε ότι είχε καθηλωθεί από πυρά αυτόματων όπλων και ζήτησε βοήθεια. Τα πυρά γύρω από την περίμετρο του Υποσυγκροτήματος Κ άρχισαν να εξασθενούν. Τότε μια δύναμη 6 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνωρίσεως με επικεφαλής τον Aνθυπιίλαρxo Daniel Mullins, τον Ουλαμαγό του 30υ Ουλαμού, ξεκίνησε από τον γενικά ήσυχο δυτικό τομέα της περιμέτρου. Η δύναμη προχώρησε μαχόμενη μέχρι την πολιορκούμενη περίπολο #3 και κατάφερε να γυρίσει πίσω δίχως απώλειες. Πάντως η οχταμελής περίπολος είχε τρεις απώλειες- ένα νεκρό και δύο τραυματίες.

Γύρω στις 02:30 ο εχθρός άρχισε μια βιαστική υποχώρηση. Ο Υπίλαρχος Craig Farley, ο Ουλαμαγός του 20υ Ουλαμού, έλαβε ως αποστολή να αποκαταστήσει την επαφή με τον εχθρό αν ήταν δυνατόν και να βρει την ενεδρευτική περίπολο #1. Παρά το γεγονός ότι κινήθηκε δραστήρια, ο Ουλαμόςδεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον εχθρό. Στις 03:00 ο Υπίλαρχος Farley ανέφερε ότι βρήκε την περίπολο.

Παρόλο που ο εχθρός ήταν υπεράριθμος της περιπόλου, αυτή είχε καταφέρει να αγωνισθεί επί ίσοις όροις με τους Βιετκόνγκ, αναγκάζοντάς τους να συμπτυχθούν χωρίς τους νεκρούς τους. Το έδαφος γύρω από την θέση της περιπόλου ήταν κατάμεστο από εχθρικά πτώματα και υλικό. Όμως η περίπολος πλήρωσε ακριβά την ηρωική της στάση. Από τους δέκα άντρες, ο αρχηγός της περιπόλου και τρεις ακόμα ήταν νεκροί. Άλλοι πέντε ήταν βαριά τραυματίες. Η δύναμη του Υπιλάρχου Farley διεκόμισε την περίπολο μέχρι την περίμετρο και τότε επέστρεψε εθελοντικά στον τόπο της συμπλοκής για να περισυλλέξει τους νεκρούς Βιετκόνγκ και το υλικό τους. Στις 04:00 επέστρεψαν και πάλι στην περίμετρο με 15 νεκρούς Βιετκόνγκ και πολλά αυτόματα όπλα και έγγραφα, τα οποία βοήθησαν στην αποκάλυψη των εχθρικών σχεδίων και στον εντοπισμό των μονάδων. Η ενεδρευτική περίπολος #2 στα,δυτικά δεν είχε επηρεαστεί από την συμπλοκή και παρέμεινε στην θέση της για να ελέγχει το ακάλυπτο πλευρό.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης M113 acav και ένα άρμα μάχης M48A3 κατά την όρθωση φάλαγγας . (Πηγή Jerzy Krzemiński)

Αρχικά, όταν ο εχθρός άρχισε να απαγκιστρώνεται είχε υποτεθεί ότι υποχωρούσε με κατεύθυνση βορειοδυτική μέσα στο κύριο δάσος. Το Υποσυγκρότημα Ι διατάχθηκε να καταδιώξει τον εχθρό προς αυτή την κατεύθυνση. Αργότερα, μια κυριευμένη διαταγή επιχειρήσεων των Βιετκόνγκ υπέδειξε ένα δρομολόγιο σύμπτυξης προς τα ανατολικά, διασχίζοντας τον 2 ου Αυτοκινητόδρομο, με κατεύθυνση την μυστική ζώνη ΜΑY TACO. Πριν τις 05:30, τα Υποσυγκρο­τήματα L και Μ άρχισαν να καταδιώκουν τους Βιετκόνγκ προς τα ανατολικά.  Αφότου το Υποσυγκρότημα Ι δεν βρήκε στοιχεία εχθρικής δράσης στην περιοχή προς τα βορειοδυτικά, υποχρεώθηκε να μπει κι αυτό στο κυνήγι των Βιετκόνγκ προς τα ανατολικά. Επαφή δεν επιτεύχθηκε. Πάντως ανακαλύφθηκαν πολλά αιματοβαμμένα μονοπάτια μαζί με τα πτώματα οχτώ Βιετκόνγκ, τα οποία είχαν αφεθεί πίσω. Αναφορές πληροφοριών που λήφθηκαν αμέσως μετά την συμπλοκή υπέδειξαν ότι ο εχθρός είχε εγκαταλείψει ένα μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών στα ανατολικά.

Στις 19 Ιουνίου, και προτού χαράξει, το Υποσυγκρότημα Κ είχε επανεφοδιαστεί με πυρομαχικά, όλοι οι νεκροί και τραυματίες είχαν διακομισθεί και η Μονάδα είχε αναδιοργανωθεί για να καλύψει τις απώλειες. Το Υποσυγκρότημα Κ είχε δέκα νεκρούς, και δώδεκα σοβαρά τραυματίες αλλά ήταν έτοιμο για περαιτέρω αποστολές. Στις 06:00, και με την ανατολή του ήλιου, το Υποσυγκρότημα Κ ξεκίνησε μια λεπτομερή έρευνα του πεδίου μάχης.

Αιχμαλωτίστηκαν δύο τραυματισμένοι Βιετκόνγκ. Συνολικά βρέθηκαν 56 νεκροί και πάρα πολλά ατομικά και ομαδικά όπλα. Τα όπλα και τα πυρομαχικά που ανακαλύφθηκαν επιβεβαίωσαν ότι ο εχθρός χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό αντιαρματικών όπλων κατά την επίθεση. Αυτά περιελάμβαναν ρουκέτες Β40 και ΠΑΟ των 75 και 55 χιλ. Βρέθηκε ένας τεράστιος αριθμός πυρομαχικών. Ακόμα ανακαλύφθηκαν πολυβόλα των 12,7χιλ., όλμοι των 82χιλ., και εκτοξευτές βομβίδων Μ79. Κάθε ατομικό τυφέκιο που βρέθηκε ήταν αυτόματο, τα περισσότερα από αυτά Κινέζικα ΑΚ47.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην ήττα της εχθρικής δύναμης. Οι συχνές μετακινήσεις του ΣΔ της ΕΑΝ και των Υποσυγκροτημάτων της δεν επέτρεψαν στον εχθρό να χρησιμοποιήσει τον προσφιλή σ’ αυτόν σχεδιασμό και προετοιμασία πριν από την επίθεση. Πάντως, παρά αυτό το μειονέκτημα, τα πήγε αρκετά καλά όπως αποδείχτηκε από την παραπλανητική επίθεση εναντίον του Υποσυγκροτήματος Μ και τα δευτερεύοντα εγχειρήματα κατά του ανατολικού και νότιου τομέα της περιμέτρου του Υποσυγκροτήματος Κ.

Κυριευμένο καλώδιο και υλικό επικοινωνίας επιβεβαίωσαν την χρήση τηλεφώνων από τον εχθρό κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Φαίνεται ότι η επαφή της ενεδρευτικής περιπόλου #1 με μια από τις εχθρικές φάλαγγες έπιασε τον εχθρό απροετοίμαστο. Αυτό προκάλεσε σύγχυση και οι Βιετκόνγκ έχασαν το πολύτιμο στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Οι Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) του 11 ου Συντάγματος Αναγνωρίσεως οι οποίες προέβλεπαν την συγκέντρωση των Όλμων των ΙΛΑΝ σε ένα Ουλαμό, επέτρεψαν στο Υποσυγκρότημα Κ να λάβει άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη πυρών. Την ίδια στιγμή, η Πυροβολαρχία ήταν σε θέση να εξαπολύσει αντιολμικά πυρά. Η βοήθεια από το Σύνταγμα με την μορφή πυρών από εξοπλισμένα ελικόπτερα, επανεφοδιασμό και ιατρική εκκένωση αποδείχτηκε έγκαιρη και εκτελέστηκε άψογα. Η υποστήριξη. των αεροσκαφών φωτισμού της Αεροπορίας ήταν δραστήρια και αποτελεσματική.

Τέλος η πειθαρχημένη άμυνα, η ταχεία αντίδραση και το κουράγιο των Αμερικανών στρατιωτών του Ιππικού σε αυτή την ενέργεια, έπαιξαν τον κύριο ρόλο στην ήττα μιας αριθμητικά υπέρτερης δύναμης των Βιετκόνγκ.

Κριτική

Αυτή η συμπλοκή προσφέρεται ως ένα καλό παράδειγμα της ανάγκης να είναι οι Μονάδες Τεθωρακισμένων και Αναγνωρίσεως εκπαιδευμένες σε θέματα τοπικής ασφάλειας. Δυνάμεις Πεζικού δεν θα είναι πάντα διαθέσιμες για να χρησιμοποιηθούν για νυχτερινή ασφάλεια. Εαν το Υποσυγκρότημα Κ δεν είχε εξασφαλίσει μια αποτελεσματική ασφάλεια, τότε η επίθεση των Βιετκόνγκ ίσως να είχε προκαλέσει τεράστιες απώλειες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.