H Τουρκία θα ενισχύσει τις επενδύσεις στη Σερβία

O Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο Σέρβος ομόλογός του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προέβλεψαν μια “σημαντική αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία”, όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες σε συνάντησή τους στην Άγκυρα τη Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου). Επίσης, συζητήθηκαν η οικονομική συνεργασία και η συμμετοχή της Τουρκίας σε έργα υποδομής στη Σερβία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ (δεξιά) καλωσορίζει τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Παλάτι Σανκάγια στην Άγκυρα τη Δευτέρα. (Πηγή: b92)

Οι εργαζόμενοι στο Κοσσυφοπέδιο λαμβάνουν τους χαμηλότερους μισθούς στα Βαλκάνια με μέσο όρο 300 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη σκοπιανή εφημερίδα Nova Makedonija την Παρασκευή (1 Φεβρουαρίου). Στην πΓΔΜ ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται στα 340 ευρώ, ενώ στην Αλβανία είναι 380 ευρώ. Ο μέσος όρος στη Βουλγαρία είναι 400 ευρώ και στη Σερβία τα 420 ευρώ. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ένας εργαζόμενος λαμβάνει κατά μέσο όρο 425 ευρώ το μήνα, ενώ στο Μαυροβούνιο ο μισθός φτάνει τα 487 ευρώ. Ο μηνιαίος μισθός στην Κροατία είναι 750 ευρώ και στην Ελλάδα είναι 1.000 ευρώ.

Η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή (1η Φεβρουαρίου) τη διαβάθμιση κρατικών ομολόγων της Κροατίας σε Ba1 από Baa3. Η κίνηση αυτή, η οποία ρίχνει τη βαθμολογία της χώρας στο επίπεδο “σκουπίδια”, έγινε λόγω της στασιμότητας στην ανάκαμψη, της έλλειψης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της τρωτότητας σε εξωτερικούς κλονισμούς.

Η EΕ και το Υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας θα υλοποιήσουν πρόγραμμα ύψους 500.000 ευρώ με στόχο την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το 2013. Περίπου το 75 τοις εκατό του ποσού θα προέλθει από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και το υπόλοιπο θα εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση. Τα χρήματα θα διατεθούν στους οινοπαραγωγούς και στους καλλιεργητές φρούτων στην περιοχή του Ελμπασάν.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου) ότι κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στον στόχο του 6,5 τοις εκατό του ΑΕγχΠ το 2012, από το 9,4 τοις εκατό το 2011. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα.

Δύο τουρκικές εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην πΓΔΜ, ανακοίνωσε ο Βιζάρ Φίντα, Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Προώθησης Ξένων Επενδύσεων και Εξαγωγών στην πΓΔΜ τη Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου). Η Aydin Plastik θα επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών εξαρτημάτων αυτοκινήτου στην Στιπ και η Istem Medikal θα κατασκευάσει εργοστάσιο αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ιατρικών προμηθειών στα Σκόπια. Οι εργασίες για τις δύο εγκαταστάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Το μέγεθος της παραοικονομίας στη Βουλγαρία μειώνεται σταδιακά και σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 33 με 34 τοις εκατό του ΑΕγχΠ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας, το οποίο εδρεύει στη Σόφια, στις 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η αδήλωτη οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί λόγω των αυστηρότερων κανόνων χρηματοδότησης από την ΕΕ και την αυστηρή ρύθμιση.

Η Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε την Παρασκευή (1η Φεβρουαρίου) ότι 229 από τους υπαλλήλους της αποχώρησαν από τις θέσεις εργασίας τους τον Ιανουάριο, μειώνοντας το συνολικό προσωπικό της κατά 6,4 τοις εκατό. Οι περικοπές αναμένεται να βοηθήσουν το ίδρυμα να εξοικονομήσει 8,5 τοις εκατό από το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας του. Η τράπεζα ζήτησε την παροχή κρατικού πακέτου διάσωσης τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αφού χρειαζόταν 500.000 ευρώ για την ενίσχυση του ρυθμιστικού της κεφαλαίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει υπηκοότητα σε οποιονδήποτε Τσέχο επιχειρηματία επιθυμεί να ξεκινήσει επιχείρηση στη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιχειρηματικό τσεχο-τουρκικό φόρουμ στην Πράγα τη Δευτέρα (4 Φεβρουαρίου). Επαίνεσε την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και τόνισε τις δυνατότητες για περαιτέρω προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

SETimes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.