H “BAE Systems” παρουσίασε το νέο ΤΟΜΑ “CV90 MkIV”

Στο Διεθνές Συνέδριο Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Λονδίνο, η “BAE Systems” παρουσίασε την νέα φάση εξέλιξης του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) “CV90” με την αποκάλυψη του νέου “CV90 MkIV”.

Η εν λόγω οικογένεια του -δοκιμασμένου στην μάχη- ΤΟΜΑ πέμπτης γενιάς παρουσιάζει το επόμενο βήμα στο σχέδιο του “CV90”. Το νεο “MkIV” προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες αναβάθμισης, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων δυνατοτήτων στο σύστημα ισχύος και την τεχνολογία ενεργής απόσβεσης κραδασμών για την βελτίωση των ταχυτήτων μάχης και χειρισμού. Το νέο όχημα διαθέτει επίσης την τελευταία ηλεκτρονική αρχιτεκτονική βάσει προτύπου NATO για να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών στην ενσωμάτωση αισθητήρων και την εφαρμογή αυτόνομων συστημάτων.

Η “BAE Systems” προτίθεται να προσφέρει το “CV90 MkIV” στην Τσεχική Δημοκρατία για τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό τεθωρακισμένου οχήματος προς αντικατάσταση του παρωχημένου στόλου των ΤΟΜΑ “BMP-II” του Τσέχικού Στρατού.

“Είμαστε υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του CV90”, δήλωσε ο Τομι Γκουσταφσον-Ρασκ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τομέα επιχειρήσεων της “BAE System Hägglunds”. “Το “MkIV” θα ειναι πλέον διαθέσιμο τόσο στους σημερινούς όσο και στους μελλοντικούς χρήστες του CV90, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν πλήρως την εξελισσόμενη ανάπτυξη του δοκιμασμένου σε μάχη οχήματος και να κερδίσει από αυτές τις νέες ικανότητες. Αυτη η προσέγγιση προσφέρει τον ηγετικό συνδυασμό της δοκιμασμένη χαμηλού κινδύνου λύσης για τα περισσότερα σύγχρονα ΤΟΜΑ προς μελλοντική ανάπτυξη”.

Το ΤΟΜΑ “CV90” ειναι ένα σύγχρονο, προσαρμόσιμο, και δοκιμασμένο σε μάχη όχημα με χίλια διακόσια ογδόντα (1280) οχήματα να έχουν πωληθεί σε δεκαπέντε (15) εκδόσεις σε εφτά (7) χώρες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) NATOϊκων συμμάχων. Η πιο πρόσφατη γενιά του “CV90”, που ειναι υπό παράδοση στον Στρατό της Νορβηγίας, ειναι ένα από τα πιο σύγχρονα ΤΟΜΑ σε παραγωγή σ’ όλον τον κόσμο.

Το “CV90 MkIV” περιλαμβάνει νέο κινητήρα “Scania” με ισχύ χιλίων (1000) ίππων και το προσφάτως αναβαθμισμένο κιβώτιο μετάδοσης βαριάς χρήσης “X300”. Η κλάση μικτού βάρους οχήματος (GVWR) αυξήθηκε από τους τριάντα πέντε (35) τόνους στους τριάντα εφτά τόνους (37), που σημάνει οτι οι χρήστες θα κερδίσουν δύο τόνους επιπρόσθετου φορτίου χωρίς να μειωθεί η ευελιξία του οχήματος, με το ίδιο επίπεδο προστασίας. Αυτό παρέχει σε κάθε χρήστη έναν άνευ προηγουμένου χώρο πιθανής δυνητικής ανάπτυξης.

Η αναβάθμιση “MkII” επίσης επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου “iFighting” της “BAE Systems”. To “iFighting” -ή “ευφυής μάχη”- ειναι το όραμα της εταιρείας για το μελλοντικό σύνθετο πεδίο μάχης . Το “iFighting” υποστηρίζει το πλήρωμα του οχήματος με σημαντικά επαυξημένη επίγνωση κατάστασης, ενισχύοντας την διαδικασία λήψης απόφασης. Αυτό εγγυάται την επαγρύπνηση και αντοχή του πληρώματος, ενω εξασφαλίζει την κορυφαία απόδοση ολόκληρου του συστήματος. Το “iFighting” επιτυγχάνει βελτιωμένη εργονομία, πιο εξελιγμένη αυτόνομη υποστήριξη, επαυξημένη πραγματικότητα, και την πιθανότητα λειτουργίας από απόσταση.

Το “CV90”, επί του παρόντος, χρησιμοποιείται από την Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Νορβηγία, την Σουηδία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Defence-Blig.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

  1. και αλλα τοσα patria με μοιρασμένα amos και το 30αρι kongsberg που βαλανε και οι αμερικανοι συν και ατ κανα spike που πιστοποιουν και οι κροατες ή καποιοι τετοιοι νομιζω και ειμαστε κομπλε.συν σκοπευτικά επι όπλου ,ρωσικα rpg νεας γενιας σε κάθε ημιομαδα επιπλεον των βασικών,τα karl gustaf με καμια αναβάθμιση ή τα LRAC αναλόγως να δωθούν στις ομάδες οργανικά και οχι ως υποστήριξη…..ωπα ονειρεύομαι πηρα φόρα…

   1. @κλείτος ο μέλας

    Και όμως, εάν υπήρχε διάθεση, ακόμα και υπό τις σημερινές αντιξοότητες, το σκέλος ειδικά των CV90 σε μια προμήθεια 150-170 μονάδων θα μπορούσε να γίνει πράξη. Και τα σκοπευτικά επί όπλου και μερικά εκστραδάκια αντιαρματικά θα μπορούσαν με λίγο προγραμματισμό να προκύψουν. Υπάρχει, όμως, θέληση;;;
    Σχετικά με το Patria ίσως θα μπορούσαν εντός της επόμενης δεκαετίας να αποκτηθούν λίγα (40-80 τον αριθμό) πιλοτικά. Ας μην ξεχνάμε πως υφίσταται μεγάλος αντίλογος κατά των τροχοφόρων οχημάτων (μάχη ερπύστριας – τροχού και όχι μόνον).

 1. Εξαιρετικό! Αλλά το σηκώνει η τσέπη μας;. Μήπως λέω μήπως πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας προς το παρόν; πχ έχουμε 2000 τόμπ και Τόμα(λέμε τώρα) αυτά πέταμα; Ας βάλουμε κάποια πρόσθετη θωράκιση σε αυτά τα ρημάδια τα m113 και τα bmp (πλάκες συνθετικές είναι έλεος δηλαδή) και ίσως κάποιο πύργο οπλισμού με οπτικά για αρχή. Δεν είναι δα και φρεγάτες ή υποβρύχια .Με τα m113 νομίζω ξεκινήσανε και οι Τούρκοι και τώρα κάνουν εξαγωγές και σχεδιάζουν αεροσκάφη.Με τα οφέλη που έχουν και όλα αυτά για την οικονομία τους.

  Εμείς έχουμε τα πρωτεία μόνο στη γκρίνια και να βρίσκουμε προβλήματα. Για να τα λύνουμε μόνο οι άλλοι είναι άξιοι. Κοντεύει να γίνει η μεμψιμοιρία φύση μας και τυπικό του λαού μας.
  Απλά μιά πρόταση κάνω και ένα παράπονο.

 2. Πραγματικά ωραίο με ποικιλία εξοπλισμών και περιθώρια για αναβαθμίσεις. Για φανατικούς συλλέκτες ιστορικών οχημάτων όμως ακατάλληλο, εφόσον είναι ένα σύγχρονο σύστημα, και επειδή δεν προσφέρεται δωρεάν(όπως έχουν συνηθίσει αρκετοί).

  1. To 2003 το CV90 παραλίγο να είναι η επόμενη μεγάλη αγορά του ΕΣ, μετά τα Leo-2, με συναρμολόγηση του οχήματος στην ΕΛΒΟ που τότε διαχειρίζονταν ο μίστερ ΜΕΤΚΑ, με ένα φαραωνικού τύπου συμβόλαιο που θα μας έβαζε μέσα, όπως και όλα τα αμυντικά συμβόλαια που υπέγραψαν οι τότε κυβερνήσεις. Η συμφωνία χάλασε μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ο μίστερ ΜΕΤΚΑ παράτησε την ΕΛΒΟ.

   1. Προφανώς η απατεωνιά είναι εθνικό άθλημα, και τα φαραωνικά συμβόλαια το σπεσιαλιτέ των πολιτικών, ανεξάρτητα ποιός έχει σειρά να αναλάβει την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Μπορεί να φαίνεται λίγο άδικο αυτό που λέω, αλλά δεν ξέρω πως να το περιγράψω αλλιώς. Οι μίστερ Μέτκα και Σαφά, είναι φιλοξενούμενοι της πολιτικής μαφίας στην Ελλάδα, δεν εμφανίζονται απο το πουθενά, ούτε θα μπορούσαν να γίνουν μεσάζοντες χωρίς την έγκριση της πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.