«Αιωνόβιο» λογισμικό. (DARPA)

Καθώς τα σύγχρονα συστήματα λογισμικού γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και αποκτούν αυξημένες δυνατότητες, οι χρήστες έχουν συνηθίσει στο «έθιμο» του τακτικού update/ upgrade προκειμένου το software τους να μην περνά σε αχρηστία- ωστόσο αυτό πολύ συχνά είναι εκνευριστικό, όπως γνωρίζουν όλοι οι χρήστες υπολογιστή.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ενόπλων δυνάμεων, με τη διαφορά ότι εκεί τα πράγματα είναι πιο «δύσκολα», καθώς πρόκειται για συστήματα που έχουν να κάνουν με θέματα εθνικής ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου ξεκινά ένα φιλόδοξο τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα για την διερεύνηση των θεμελιωδών υπολογιστικών και αλγοριθμικών απαιτήσεων που θα είχαν συστήματα λογισμικού και δεδομένων που θα ήταν σε θέση να παραμένουν σταθερά και λειτουργικά για διαστήματα άνω των 100 ετών.

Το πρόγραμμα BRASS (Building Resource Adaptive Software Systems) επιδιώκει την υλοποίηση επιτευγμάτων και εξελίξεων προς την κατεύθυνση των «μακρόβιων» συστημάτων λογισμικού, που θα μπορούν να προσαρμόζονται σε μεταβολές στους πόρους στους οποίους βασίζονται και στα περιβάλλοντα στα οποία λειτουργούν. Τέτοιου είδους εξελίξεις θα καθιστούν απαραίτητη την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων που θα αντιλαμβάνονται αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον, αλλά και συστήματα που θα παρακολουθούν τις μεταβολές στο γύρω ψηφιακό «οικοσύστημα». Το εν λόγω project αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της «αντοχής», αξιοπιστίας και συντήρησης software.

«Η τεχνολογία αναπόφευκτα εξελίσσεται, αλλά πολύ συχνά συνεπακόλουθες αλλαγές σε libraries, data formats, πρωτόκολλα κ.α σε ένα οικοσύστημα λογισμικού υπονομεύουν την “συμπεριφορά” των εφαρμογών. Η ανικανότητα ομαλής προσαρμογής σε νέες λειτουργικές συνθήκες υπονομεύει την παραγωγικότητα, εμποδίζει την ανάπτυξη ασφαλούς – από κυβερνητικής άποψης- υποδομής και δημιουργεί τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση σε σημαντικό ψηφιακό υλικό να χαθεί καθώς το λογισμικό που παράγει και ερμηνεύει υλικό καταστεί παρωχημένο» αναφέρει ο Σουρές Τζαγκανάθαν, υπεύθυνος προγράμματος της DARPA.

H αρχή στην οποία βασίζεται το BRASS είναι ότι απαιτείται μία εντελώς νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό λογισμικού, την σύνθεσή του και τις δυνατότητες προσαρμογής του. Κατά τον Τζαγκανάθαν, το BRASS θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία «οικογενειών»προγραμμάτων, όλων ικανών να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου λειτουργικότητα, αλλά με διαφορετικές εφαρμογές, προσαρμοσμένες σε διαφορετικά σετ διαθέσιμων πόρων, ανοίγοντας παράλληλα επιλογές για μείωση κόστους.

naftemporiki.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: