Επείγουσα προμήθεια μιας Μοίρας F-35 με ταχεία παράδοση αρχικού αριθμού ζητάει η Ελλάδα

U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Jerilyn Quintanilla

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Η είδηση που εμφανίσθηκε προ ημερών στον Τύπο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα προμήθειας 6 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στις ΗΠΑ, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα.

Στις 6 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε στις ΗΠΑ σχετική επιστολή, απευθυνόμενη στην υφυπουργό Αμύνης με αρμοδιότητα Προμήθειες Ellen Lord, την διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) Heidi Grant και την υφυπουργό Αεροπορίας αρμόδια για Διεθνείς Σχέσεις Kelli Seybolt.

Στην επιστολή, γνωστοποιείται ότι η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35 και η απόφαση συμμετοχής θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και η δυνητική προμήθεια 18-24 αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη, σημειώνεται ότι μπορεί να είναι νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα από την Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά ενημερώνεται ότι λόγω των αμυντικών προτεραιοτήτων της χώρας σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, “είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τα πρώτα λίγα αεροσκάφη παραδοτέα εντός του 2021“.

Η ελληνική πλευρά τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και καλεί την αμερικανική πλευρά να προσέλθει για διαπραγματεύσεις το συντομότερο, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα προμήθειας.

Είναι σαφές ότι η επιστολή επαναλαμβάνει το αρχικό ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από το 2017 που απεστάλη το Αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος για μέχρι 24 αεροσκάφη, τώρα όμως υπό συνθήκες επείγοντος. Ο τονισμός της τελευταίας συνθήκης στην επιστολή της 6ης Νοεμβρίου, σχετίζεται με την εκμετάλλευση του “παράθυρου ευκαιρίας” που υφίσταται το 2021 ως προς τον αμυντικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την επίτευξη ταχείας εντάξεως στην υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία ενός αρχικού αριθμού F-35.

Το τελευταίο στοιχείο, όπως και στην περίπτωση του προγράμματος των Rafale, θέτει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της ταχείας παραδόσεως μεταχειρισμένων F-35, όπως εξάλλου αναφέρεται σαφώς στην επιστολή. Εκτίμηση είναι ότι μπορούν να βρεθούν 6 αεροσκάφη από την USAF και να παραδοθούν εντός του 2021 στην Πολεμική Αεροπορία, με υλοποίηση της εκπαιδεύσεως του αρχικού πυρήνος προσωπικού εντός του ιδίου έτους. Συνεπώς, το συμφωνηθέν πρόγραμμα μπορεί να αφορά 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 18 νέας κατασκευής που θα παραδοθούν σε δεύτερο χρόνο, αναλόγως του προγραμματισμού στην γραμμή παραγωγής. Αυτό είναι και το σενάριο το οποίο ήδη έχει συζητηθεί στις πρώτες άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Αυτό το πήρα από την Πτήση και Διάστημα….παραγγελία των Η.Α.Ε για να έχουν κάτι να ρίχνουν!

  Τι να τα κάνουμε όλα αυτά εάν δεν έχουν όπλα !!

  802 AIM-120C8 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
  2,004 MK-82 500LB General Purpose (GP) Bombs
  1,000 MK-84 2,000LB GP Bombs
  1,002 MK-83 1,000LB GP Bombs
  2,500 Small Diameter Bomb Increment 1 (SDB-1), GBU-39/B,
  2,000 KMU-572 Joint Direct Attack Munition (JDAM) Tail Kit για βόμβες 500LB
  1,000 KMU-556 JDAM Tail Kit για βόμβες 2,000LB
  1,000 KMU-559 JDAM Tail Kit για βόμβες 1,000LB
  650 AGM-154C Joint Stand-Off Weapons (JSOWs)
  50 AGM-154E Joint Stand-Off Weapons – Extended Range (JSOW-ER)
  150 AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM)

  1. Ε,ναι….ως γνωστον ειναι το ιδιο τα ριχνουν Amraam τα F4 και το ιδιο τα F35…
   To ιδιο οι Εξοσσετ απο τα Mirage και το ιδιο απο τα Ραφαλ…

   1. οχι δεν είναι ίδιο εκτός αν είσαι αυτος που τον τρώει στην μαπα….τότε χεστηκες αν στον ταχυδρόμησε Mirage ή rafale..απλά χέστηκες

 2. Αν εξαιρέσει κανείς τα νέα block και τα προβλήματα των μαχητικών που δεν ξέρουμε σε τι βάθος υπάρχουν… σίγουρα θα κάνουν την διάφορα, βέβαια χρειάζονται και νέα όπλα για να μην καταντήσουμε

 3. Σχεδιασμός άρον άρον , και άπλα αγορές όπλων …..ακόμη δεν τελείωσε η αναβάθμιση των Φ-16 , ακόμη δεν ήρθαν τα Γαλλικά…. Υστερούμε σε UAV , εκπαίδευση προσωπικού , πόσες σφαίρες έχουν ρίξει στην θητεία τους οι φαντάροι.Τι ατομικό εξοπλισμό μάχης έχουν και από πότε , τι μέσα προστασίας ,πάρτε παράδειγμα εξαρτήσεις , κράνη, σκοπευτικά, κλπ Οχήματα , κάθε μορφής …. Εν μεσώ κρίσης πανδημίας και οικονομικής ύφεσης , ανεργίας εμείς …… Το βασικότερο που λείπει εδώ και πάρα πολλά χρονιά ειναι η διστακτικότητα να τα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.