H εμπειρία στην Συρία αλλάζει τις τακτικές εμπλοκής των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων

Η πολεμική εμπειρία στην Συρία άλλαξε τις τακτικές εμπλοκών των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Τώρα, ακόμα και τα τάγματα μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων εκπαιδεύονται στις αεροαποβατικές εφόδους με ελικόπτερα στα μετόπισθεν του αντιπάλου. Στο μέλλον, όλες οι μονάδες του ρωσικού πεζικού θα εκπαιδεύονται στις επιχειρήσεις με τακτικές αεροαποβατικές εφόδους. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια, η μετάβαση στην πλήρη αεροκίνηση αντιμετωπίζει προβλήματα.

Μια πρόσφατη ρωσική άσκηση στην Νότια Οσετία περιελάμβανε ένα νέο στοιχείο. Για πρώτη φορά, η τακτική αεροαποβατική έφοδος εξελίχθηκε στο πεδίο ασκήσεων Ντάρτσεμι. Όμως τα ελικόπτερα μετέφεραν τυπικούς μηχανοκίνητους τυφεκιοφόρους αντί αερομεταφερόμενων στρατιωτών. Δεν ειναι πλέον ασυνήθιστο, καθώς παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα βουνά των Αμπχαζίας και Αρμενίας.

Η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια ξεκίνησε ένα μεγάλης κλίμακας πείραμα από τον Δεκέμβριο 2018 για την παροχή αεροκίνησης στις χερσαίες δυνάμεις. Κάθε Τάγμα μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων και πεζοναυτών διαθέτει Λόχους που εκπαιδεύονται στην αεροαπόβαση με ελικόπτερα και να επιχειρούν μακριά από τις κύριες δυνάμεις. Το 2013, η Περιφέρεια απώλεσε την αεροαποβατική της Ταξιαρχία η οποία υπάγονταν στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις όπως όλες οι παρόμοιες μονάδες. Ωστόσο, η διοίκηση της Περιφέρειας διατήρησε την ανάγκη για μεγαλύτερη ικανότητα αεροκίνησης.

Τον Αύγουστο του 2008, κατά τον Πόλεμο των Πέντε Ημερών με την Γεωργία, τα αερομετακινούμενα στρατεύματα σε όλη την περιοχή του Καυκάσου είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα και τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή των επιχειρήσεων την τρίτη ημέρα των εχθροπραξιών. Ειναι αδύνατων να αλλαχθεί η μορφολογία του εδάφους που καθιστά τις δυσπρόσιτες περιοχές της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. Η Κριμαία συνδέεται με την Ρωσία με μια γέφυρα και προθμειακές υπηρεσίες. Δεν ειναι περιέργο που η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια πίεσε να πειραματιστεί στην επαναφορά των παραλλήλων αεροαποβατικών μονάδων.

Η τακτική της κάθετης εφόδου με ελικόπτερα από μονάδες ελαφριού πεζικού δεν ειναι κάτι νέο. Έχει σαφή πλεονεκτήματα στις συνηθισμένες μάχες και στις επιχειρήσεις εναντίον μαχητών και τρομοκρατών. Η ιδέα ειναι συνήθης για τον ρωσικό και σοβιετικό Στρατό. Οι τακτικές εφόδοι με ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο Αφγανιστάν κι άλλα θερμά σημεία. Ωστόσο, μια μεγάλη περίοδός εκφυλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αεροπορίας Στράτου διέλυσε την αερομετακίνηση. Υπήρχε έλλειψη επιχειρησιακών υλικών για τους Στρατιώτες των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων.

Η εμπειρία στην Συρία ώθησε το υπουργείο άμυνας να επαναφέρει την αερομετακίνηση. Υπήρξε μιά πολύ επιτυχημένη επιχείρηση αυτού του είδους. Την νύχτα της 12ης Αυγούστου 2017, μια συριακή μονάδα υποστηριζόμενη από ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους προσγειώθηκε με ελικόπτερα Mil Mi-8 είκοσι χιλιόμετρα απο τα νώτα των τρομοκρατών. Δεν αντιμετώπισε αντίσταση και κατέλαβε τον σημαντικό οικισμό της Αλ Κάντρ.

Τέτοιες επιχειρήσεις αποτελούν το μοντέλο δράση των νέων μονάδων μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων και αεροαποβατικών δυνάμεων. Οι αερομεταφερόμενοι στρατιώτες θα παραλάβουν νέο εξοπλισμό. Οι τακτικοί στρατιωτικοί ελιγμοί κατά την άσκηση Vostok-2018 περιελάμβαναν τροχοφόρα οχήματα, τετρακίνητες μοτοσυκλέτες κι ακόμα θωρακισμένα αυτοκίνητα που αερομετακινήθηκαν από ελικόπτερα.

Οι μηχανοκίνητοι τυφεκιοφόροι θα παραλάβουν υλικά και θα χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα όπλα τους αλλά χωρίς τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) κ.τλ. Θα μπορουν να αερομετακινήσουν όλμους 120 χιλιοστών. Τα αναβαθμισμένα μέσα ραδιοτηλεφωνίας θα βοηθήσουν τους τυφεκιοφόρους να παραμείνουν σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση και τις γειτονικές μονάδες και να γίνουν μέρος του αυτομάτου συστήματος ελέγχου στρατιωτών. Ειναι σημαντικό για τη διαλειτουργικότητα με το πυροβολικό και την αεροπορία. Θεωρητικά, θα μπορουν να στοχοποιήσουν προσβολές ακριβείας με κρουζ και βαλλιστικούς πυραυλους.

Τα ελικόπτερα αποτελούν πρόβλημα για την νέα ιδέα. Την περασμένη δεκαετία, η ρωσική Αεροπορία Στρατού παρέλαβε περισσότερα απο 700 ελικόπτερα και πολλά από αυτά παραδόθηκαν στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια. Τα αναβαθμισμένα ελικόπτερα αποτελούν τα 3/4 αυτής της δύναμης. Χωρίς αυτά θα ειναι αδύνατη η ανάπτυξη της αερομετακίνησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχει έλλειψη ελικοπτέρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των αεροκίνητων μονάδων. Δεκάδες ελικόπτερα ειναι αναγκαία για την αερομετακίνηση μιας τακτικής δύναμης επιπέδου λόχου. Στους τακτικούς ελιγμούς της άσκησης Vostok-2018, ένα Τάγμα εναέριας εφόδου αερομεταφέρθηκε απο 45 ελικόπτερα Mil Mi-8AMTSh και ένα ζεύγος βαριών Mil Mi-26. Είχαν την υποστήριξη δεκατεσσάρων Mil Mi-24 και οχτώ Ka-52. Δεν εκπλήσσει οτι οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις σχεδιάζουν να αποκτήσουν τη δική τους Ταξιαρχία ελικοπτέρων για αυτές τις τακτικές επιχειρήσεις.

Η μαζική αερομετακίνηση μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων θα απαιτήσει την ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού των Χερσαίων Δυνάμεων ή τουλάχιστον της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Υπάρχουν όλες οι ευκαιρίες για αυτό. Η ρωσική αεροπορική βιομηχανία μπορεί να κατασκευάσει τα υλικά για τον Στρατό σε οποιοδήποτε ποσότητα, ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ελικοπτέρων για τους στρατιώτες. Οι οικονομικές δυσκολίες θέτουν σε αμφισβήτηση την μαζική προμήθεια επιπλέον ελικοπτέρων, αλλά το πείραμα που έχει ξεκινήσει δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αυτήν, έγραψε η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.