Η ιστορία του North Star, το KC-135 Stratotanker που έσωσε ένα F-4 Phantom πάνω από τον Ατλαντικό

Το KC-135 Stratotanker North Star είχε το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο και τους κινητήρες του σε βραδυπορεία κατά την προσπάθεια του να μειώσει ταχύτητα του τόσο ώστε να συμπίπτει με την ταχύτητα του F-4 Phantom και να πραγματοποιήσει εναέρια περισυλλογή.

Ο Ρον Κράφτ, μέλος πληρώματος ενός KC-135 Stratotanker που στάθμευε στην αεροπορική βάση Λόρινγκ από το 1981 ως το 1985, ήταν μόλις 23 ετών όταν είχε την πρώτη του ευκαιρία να ταξιδεύσει εκτός βάσης σε μια αποστολή συνοδείας 24 μαχητικών αεριωθουμένων F-4 Phantom πάνω από τον Ατλαντικό την 5η Σεπτεμβρίου 1983.

Τα μαχητικά αεριωθούμενα δεν είχαν τη χωρητικότητα να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς ανεφοδιασμό, οπότε η πορεία προς μια αεροπορική βάση της Γερμανίας απαιτούσε έξι ιπτάμενα κηροζινοφόρα Boeing KC-135 για τη συνοδεία τους.

Όπως εξήγησε ο Κράφτ, ο επικεφαλής βοηθητικού προσωπικού στο KC-135 (διακριτικό κλήσης «North Star») φορτωμένο με 70000 λίβρες καυσίμου, στο Bangor Daily News, περίπου στη μέση της διαδρομής πάνω από τον Ατλαντικό ένα από τα μαχητικά αεριωθούμενα εμφάνισε μηχανικά προβλήματα.

Το πλήρωμα αποφάσισε να εκτρέψει την πορεία του κηροζινοφόρου και το αεριωθούμενο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο Γκάντερ στην Νέα Γη, στον Καναδά.

«Κατευθυνθήκαμε στην Νέα Γή επειδή αυτό ήταν το πιο κοντινό κομμάτι στεριάς για εμάς,» δήλωσε ο Κράφτ.

«Πετούσαμε πάνω από νερό θερμοκρασίας -1°C με κυματισμό 60 ποδών. Μπορούσαμε να δούμε τον αφρό του νερού σε ύψος 1600 ποδών στον αέρα.»

Καθώς το μαχητικό αεριωθούμενο κατευθύνονταν προς τον στόχο του, μια διαρροή λαδιού προκάλεσε την ολική σβέση ενός από τους δύο κινητήρες του αεριωθούμενου. Ο Σμηναγός Ρόμπερτ Ι. Γκουντμαν, ο κυβερνήτης του κηροζινοφόρου, είπε στο πλήρωμα να προσπαθήσει να συνδέσει το βραχίονα ανεφοδιασμού στο μαχητικό αεριωθούμενο ώστε να το έλξουν μαζί τους, σύμφωνα με την αναφορά συμβάντος της Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σε αυτό το σημείο, λόγω των προβλημάτων του κινητήρα, το μαχητικό έγειρε σε γωνία 45 μοιρών, δήλωσε ο Κράφτ, παλεύοντας να διατηρήσει το ύψος του καθώς έχανε ταχύτητα. Το κηροζινοφόρο επιβράδυνε στα 230 μίλια ανά ώρα (ΜΑΩ) -50 τοις εκατό πιο αργά από την κανονική ταχύτητα πτήσης – για να προσπαθήσει να συνδεθεί με το βεβλαμμένο αεροσκάφος.

Ο πιλότος του μαχητικού «είχε ανυψωθεί λιγάκι, και πήγαινε πολύ αργά. Το μαχητικό δεν μπορεί να πάει τόσο αργά,» δήλωσε ο Κράφτ. «Η χαμηλή ταχύτητα έθετε το μαχητικό στο κίνδυνο να χάσει την άνωση που χρειάζονταν να συνεχίσει να πετάει, το οποίο θα έστελνε το αεροσκάφος κάθετα μέσα στον Ατλαντικό.»

Ο Κραφτ εξήγησε ότι σε εκείνο το σημείο, το F-4 είχε χάσει τελείως τα υδραυλικά του και δεν μπορούσε να στρίψει δεξιά. Ο Κραφτ υπενθυμίζει ότι το F-4 πετούσε σε ένα εικονικό σύρσιμο, καθώς πραγματοποιούσε το 500 μιλίων ταξίδι προς την αναγκαστική προσγείωση του στην Νέα Γη.

Το κηροζινοφόρο που βρίσκονταν ο Κράφτ είχε το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο και τους κινητήρες του σε βραδυπορεία στην προσπάθεια του να μειώσει ταχύτητα του τόσο ώστε να συμπίπτει με την ταχύτητα του F-4 Phantom και να πραγματοποιήσει εναέρια περισυλλογή.

«Αν η περισυλλογή, στην οποία ουσιαστικά ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού χρησιμοποιούνταν ως ένα σημείο στήριξης, δεν συνδέονταν στο αεριωθούμενο, οι δυο πιλότοι του θα είχαν τις αισθήσεις τους περίπου για 90 δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση στον τόσο παγωμένο Ατλαντικό,» δήλωσε ο Κράφτ.

Παρά τις τόσες δυσκολίες, το πλήρωμα κατάφερε να οδηγήσει με ασφάλεια το μαχητικό στο Γκάντερ.

Ο Κραφτ δήλωσε ότι εκείνη την εποχή ήταν τόσο νέος και άπειρος στις εναέριες αποστολές που πίστεψε ότι αυτού του τύπου η δραστηριότητα ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Αργότερα συνειδητοποίησε τη σημασία του τι είχε συναντήσει: Το πλήρωμα πτήσης έσωσε τις ζωές δύο πιλότων F-4, ολοκληρώνοντας μια διάσωση που ποτέ δεν είχε εκπαιδευτεί ή εξασκηθεί.

Μετά το περιστατικό του 1983, το πλήρωμα του KC-135 παράλαβε από την USAF το βραβείο Μακέϊ για «την πιο αξιέπαινη πτήση της χρονιάς».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ιστορία μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του Ρον Κράφτ στο Facebook: «Hell Over High Water».

Απόδοση/Μετάφραση από το theaviationgeekclub.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.