H NASA άρχισε τις δοκιμαστικές πτήσεις για την μελέτη των επιδράσεων στη φυσιολογία των στρατιωτικών πιλότων

Την 3η Αυγούστου η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) άρχισε σειρά δοκιμαστικών πτήσεων διάρκειας πολλών μηνών για να αναγνωρίσει τις επιδράσεις στη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος από τις πτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων.

Οι πτήσεις εκτελούνται στο Ερευνητικό Κέντρο Πτήσεων Άρμστρονγκ της NASA στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια και θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 160 ώρες πτήσεων. Οι δοκιμές είναι υπό την επίβλεψη του Κέντρου Μηχανικής και Ασφάλειας της NASA του Ερευνητικού Κέντρου Λάγκλι στην Βιρτζίνια.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι ερευνητές θα καταμετρήσουν τις αναπνοές πέντε πιλότων της NASA ενώ θα πετούν με αεροσκάφη F/A-18A/B και F-15D, καθώς θα χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους εξοπλισμών και θα βιώνουν διαφορετικές συνθήκες πτήσεων. Οι συνθήκες πτήσεων που θα ελεγχθούν περιλαμβανουν ευνοϊκά περιβάλλοντα, χαρακτηριστικά για την εκπαίδευση στην επάρκεια οργάνων, έως πιο κουραστικά περιβάλλοντα, όπως αυτά που συναντούνται στα μεγάλα υψόμετρα, τους αεροβατικούς ελιγμούς, και τους ελιγμούς μάχης, σύμφωνα με την NASA.

Τα τελευταία χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία των ΗΠΑ έχουν σαστίσει από την αύξηση του αριθμού των πιλότων που αντιμετωπίζουν φαινόμενα στην φυσιολογία τους κατά τη διάρκεια πτήσεων σε μια ποικιλία αεροσκαφών. Τα συμπτώματα από τα ψυχολογικά συμβάντα περιλαμβανουν διαταραχές νοητικής ανεπάρκειας, μουδιάσματα, τσουξίματα, ελαφρούς πονοκέφαλους, αλλαγές στην συμπεριφορά και κόπωση.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν να χρησιμοποιηθούν ως μια βάση σύγκρισης επειδή τα αεροσκάφη της NASA χρησιμοποιούν ακόμα την παλιά τεχνολογία του Συστήματος Υγρού Οξυγόνου εν αντιθέσει με τα νεότερα στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το Onboard Oxygen System.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το «FlightGlobal.Com» για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Προφανώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα, που προέρχονται και απο τα συστήματα οξυγόνου σε διάφορα αεροσκάφη(αλλά όχι μόνο απο αυτά).

  Ο προβληματισμός υπάρχει όμως και σε άλλες αεροπορίες, για παράδειγμα στην Ευρώπη όπου οι αεροπορίες εξοπλίστηκαν πλέον με νέα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων (όπως π.χ. τα EF Typhoon, με onset rate μέχρι 12-15G/Sek). Έτσι εμφανίστηκαν/αποκτήθηκαν και νέες φόρμες anti-G νέας φιλοσοφίας με ονομασία «Libelle»(«LIBELLE G-Multiplus®»), εφόσον το «συμβατικό» σύστημα δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στις υψηλότερες επιδόσεις/απαιτήσεις του αεροσκάφους.

  https://edition.cnn.com/2017/06/16/politics/us-navy-aircraft-pilot-deaths-oxygen-issues/index.html

  https://edition.cnn.com/2017/06/12/politics/f-35-grounded-indefinitely-oxygen-problems/index.html

  http://www.sport.uni-mainz.de/physio/16WELSCH-GLEBER_HypoxiaSlovenia09_min.ppt

  https://fas.org/sgp/crs/weapons/IN10723.pdf

  https://commons.erau.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1555&context=jaaer

  http://www.airpower.at/news01/0625_libelle/libelle2.htm

  http://eurofighter.airpower.at/cockpit-pilotenausruestung.htm

  http://www.airpower.at/news01/0625_libelle/libelle3.htm

  Παρακάτω μια φωτογραφίες με πιλότους που φοράνε τις νέες φόρμες

  http://www.airpower.at/news01/0625_libelle/piloten1.jpg

  https://www.bundesregierung.de/Content/DE/StatischeSeiten/Breg/Forschung/Bilder/rf/ZentrLuRMedLw-libelle.jpg?__blob=poster&v=3

  Εδώ με ένα συμβατικό/παραδοσιακό μοντέλο για σύγκριση οπτικών χαρακτηριστικών

  http://ebury.info/img/4633896.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.