Η θέληση να πολεμήσεις…

Απο Δημήτριος Πατσουλές

Καλές και άριστες οι αγορές όπλων και γενικά οι εξοπλισμοί αλλά χάνουμε την ουσία. Το 1996, το βράδυ των Ιμίων οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τώρα.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, Θα καταφέρναμε ένα συντριπτικό πλήγμα στον τουρκικό στόλο. Πως και τελικά εγκαταλείψαμε τα Ίμια και έκτοτε δεν έχουμε ξαναπατήσει; Η πολιτική ηγεσία μας ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ. Συμπέρασμα: άχρηστη τελικά η στρατιωτική ικανότητα αν δεν συνοδεύεται με θέληση για πόλεμο.

Σήμερα ζούμε μια πανδαισία εξοπλιστικών προγραμμάτων. Καλώς, κάλλιστα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε και στην διάθεσή μας 5-10 χρόνια που οι Τούρκοι δεν επιτίθενται. Τότε αλλά και τώρα, αν παραστεί ανάγκη, η πολιτική ηγεσία θα πολεμήσει; Έχει αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά και την νοοτροπία των πολιτικών του σημερινού κόμματος ή και των άλλων από το 1996;

Ίμια 2021. Ουδεμία αναφορά στα μεγάλα ΜΜΕ. Πάντοτε γινόταν αναφορά, δίνονταν συνεντεύξεις, λέγονταν απόψεις. Εφέτος ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΓΗ. Σαν μην έγινε ποτέ τίποτα. Το κράτος; Δεν νομίζω ότι έκανε καμία τελετή, εκτός αν συμμετείχε επίσημα στα 5-10 άτομα στο τρισάγιο του πεσόντος Βλαχάκου στον Πειραιά που τέλεσε ο Σεραφείμ. Ούτε στεφάνι από τα 5 χλμ. στυλ Καμένου δεν έπεσε στην θάλασσα.

Η “απάντηση” στους Τούρκους ήταν μια ασκησούλα ρουτίνας στο Αιγαίο του… Σαρωνικού. Εν ευρεία έννοια και ο Σαρωνικός Αιγαίο είναι. Μερικές φωτό και ένα βιντεάκι. Και τέρμα. Αλήθεια έχει αλλάξει κάτι στην θέληση της πολιτικής ηγεσίας για ΠΟΛΕΜΟ; Τελικά τα πανάκριβα αεροσκάφη, φρεγάτες, κλπ. τα αγοράζουμε για να πολεμήσουμε ή για άλλους λόγους…

Όπως μου είπε ο υπεύθυνος σε ένα σάιτ που είχα αρχίσει να γράφω: “Γράφε για όπλα, μην γράφεις για πόλεμο”. Κατάλαβα ότι κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει σε αυτή την χώρα…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Σε κανέναν δεν αρέσει ο πόλεμος, αλλά θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που δεν θα παραχωρούσαν ούτε ένα μέτρο γης από το κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σίγουρα κάποιοι θα απαντήσουν γιατί να πολεμήσω και να πεθάνω για κάτι βράχια, γιατί για την Μεγίστη, γιατί για την Ρω και πάει λέγοντας. Εάν νομίζουν κάποιοι ότι με το να παραχωρήσουμε στους φίλους γείτονες κάποια κυριαρχικά μας δικαιώματα,λύνεται δια παντός η διένεξη για το Αιγαίο και για άλλα θέματα, πρέπει το λιγότερο να είνα αγαθοί στις σκέψεις τους!

    Εγώ προσωπικά εάν ήμουν στο πετσί του φίλου γείτονα,τότε θα μου άνοιγε η όρεξη και με συνέπεια και μέθοδο σε κάποιες δεκαετίες θα έσβηνα από τον χάρτη την χώρα που λέγεται Ελλάδα.

    Κατανοητό και θεμητό να λυθεί η όποια διένεξη με διπλωματικά μέσα,αλλά εάν έχουμε πάλι πράξη κατοχής εδάφους πάντα θα λύνεται με τον τρόπο no flags no troops για κάτι που μέχρι εκείνη την στιγμή σου άνηκε ;

    Νομίζω ότι οι πολιτικοί πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι κάτι όπως το χαρτάκια Υπέρατου που εάν έχεις στην κατοχή σου κάποια δυνατά χαρτιά αυτόματα και κερδίζεις το παιχνίδι. Μια απλή αντιπαράθεση σε έναν πίνακα έχω τόσα αεροσκάφη τρίτης, τέταρτης γενιάς, τόσες φρεγάτες,αντιτορπιλικά, υποβρύχια, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, και έχω φοβίσει τον αντίπαλο μου με αποτέλεσμα να μην τολμήσει ποτέ να μου κάνει κάτι.

    Είναι πράγματι έτσι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.