Handelsblatt: «Τα μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνούν από κοινού τον εξοπλισμό των στρατών τους»

©Alan Betson

[dropcap size=small]Η[/dropcap] γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γερμανία διασφαλίζει τον ανεφοδιασμό» και υπότιτλο «Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνούν στο μέλλον από κοινού για τον εξοπλισμό των στρατών τους και θα επενδύουν από κοινού. Τα πρώτα προγράμματα ξεκινούν».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι 23 κρατών – μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας σε θέματα άμυνας της Ε.Ε. (Pesco), στις Βρυξέλλες επί 16 προγραμμάτων, στα οποία η συνεργασία τους πρόκειται μελλοντικά να συγκεκριμενοποιηθεί. Η συνεργασία στον αμυντικό τομέα αφορά στην από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών εξοπλισμών και η έγκριση της Pesco πρόκειται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των 23 συμμετεχόντων κρατών στις 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Την ίδια ημέρα θα εγκριθούν και τα 16 πρώτα συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ η επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ακολουθήσει στις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν ήδη σχεδιαστεί και κατανεμηθεί αρμοδιότητες και τομείς ευθύνης. Υπό γερμανική διοίκηση πρόκειται να δημιουργηθεί από το 2020 και μετά ένα δίκτυο πανευρωπαϊκών «κόμβων» σε θέματα logistics και υλικοτεχνικής υποδομής. Επίσης από το 2020 θα ενεργοποιηθεί το αποκαλούμενο σύστημα «EU Medical Command» για περιπτώσεις διασώσεων και άμεσης ιατρικής μέριμνας, με το οποίο θα συγχρονιστούν η ιατρική κάλυψη που παρέχονται από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μέτρου είχε προκρίνει ιδιαίτερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν, ώστε στο μέλλον η Ε.Ε. να είναι σε θέση να αντιδρά γρηγορότερα κι αποτελεσματικότερα σε κρίσεις όπως ήταν η επιδημία του ιού Ebola στην Αφρική το 2014.

Τη διοίκηση αναλαμβάνει η Γερμανία σε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατιωτικών Δυνάμεων, καθώς και σε ένα πρόγραμμα με στόχο την ταχύτερη αντίδραση σε κρίσιμες περιστάσεις που απαιτείται στρατιωτική συνδρομή. Στα προγράμματα αυτά μετέχουν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Στα θέματα κυβερνοεπιθέσεων τη διοίκηση αναλαμβάνουν η Εσθονία και η Λετονία, με τη Γερμανία να έχει ρόλο παρατηρητή. Το Βέλγιο και η Ιταλία θα ηγούνται του προγράμματος για τη δημιουργία νέων συστημάτων για το ναυτικό.

Η αμυντική βιομηχανία δείχνει πάντως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα νέα Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί παράλληλα. Αυτό θα εξυπηρετεί δύο προγράμματα: το πρώτο θα αφορά στην έρευνα σε θέματα άμυνας και ξεκινά με 90 εκατ. ευρώ. Στον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2021, το «European Defence Research Programme» θα διαθέτει ετησίως 500 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα της Ε.Ε. θα αφορά την οικονομική ενίσχυση ευρωπαϊκών εταιριών και ομίλων, κατά προτίμηση μικρού και μεσαίου μεγέθους, για την έρευνά τους στον τομέα της παραγωγής νέου, σύγχρονου αμυντικού υλικού. Για τα έτη 2019 και 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό 500 εκατ. ευρώ κι από το 2021 και μετά ένα δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ετησίως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβουλεύεται ακόμη σχετικά με τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για το εν λόγω πρόγραμμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Και επίσημα πλέον χάνεται κάθε ψήγμα εθνικής κυριαρχίας είχε απομείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τι σημαίνει θα αποφασίζουν με τι θα εξοπλίσουν το στρατό μας ; Δηλαδή αν οι επιτελείς κρίνουν πως ενα σύστημα απο τριτη χώρα εκτός ΕΕ ή ΝΑΤΟ καλύπτει καλυτερα και με χαμηλότερο κόστος τις ανάγκες μας θα τρώμε βέτο απο τις Βρυξέλλες και θα μας απαγορεύουν την αγορα του ; Είμαστε σοβαροί ; Επίσης τι ειναι αυτο που ολα μαζεύονται στη Γερμανία ; Απο που και ως που ; Η Ελλάδα σε αυτο πιο ρόλο θα έχει ; Του μαϊντανού ; Και τι εννοούν ευρωπαϊκή αμυνα ; Δηλαδή αν μας επιτεθεί η Τουρκια θα έρθουν να πολεμήσουν για έμας; Εγώ ενα πράγμα ξέρω, σε λίγο θα ντρέπομαι να πάω στο μνήμα του παππού μου που έχυσε αίμα το ‘40 για να ειναι η χώρα ελεύθερη και ανεξάρτητη και οχι κάτω απο τη μπότα κανενός Γερμανού ή Ιταλού ή οποιουδήποτε άλλου που θα μας πει τι θα κάνουμε με το στρατό μας και την αμυνα μας . Ειμαι σίγουρος πως τα τελευταία χρόνια με αυτά που γίνονται στη χώρα τρίζουν τα κόκκαλα πολλών ΕΛΛΗΝΩΝ που χάθηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα. Φυσικά τα επαίσχυντα ΜΜΕ τσιμουδιά, μην τυχών και ξυπνήσει ο λαουτζίκος. Ευτυχώς και υπάρχουν και κάποιοι «γραφικοί» , οπως τους χαρακτηρίζουν οι μεινστριμ μην χ[email protected]ω , οπως οι διαχειριστές αυτού του ιστότοπου που μας ενημερώνουν για το τι πραγματικά γίνεται. Άντε και συγχύστηκα πάλι βραδυατικα.

  1. Επειδή γνωρίζω τις διπλωματικές προσπάθειες και τους Έλληνες διπλωμάτες που πασχίζουν πάνω από ένα χρόνο για αυτήν την πρωτοβουλία, επισημαίνω δύο πολύ καίρια ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι η Ευρωπαϊκή άμυνα είναι η καλύτερη ανάσχεση των Τουρκικών προκλήσεων, αφού το ΝΑΤΟ μέλος του οποίου είναι η Τουρκία έχει σαν αυτοσκοπό του ΜΟΝΟ τον εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας. Το δεύτερο είναι ότι οι συμβάσεις που θα υπογραφούν σε λίγες μέρες έχουν προαίρεση στους αμυντικούς εξοπλισμούς, δηλαδή τα Ελληνικά επιτελεία όπως και πριν θα έχουν το πρόγραμμα κατάρτισης. H Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, δεν χάνουν την ιστορία τους, ούτε φυσικά εμείς σταματάμε να ζούμε στην Ελλάδα. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ιστορικά ο πολιτισμός που διαμόρφωσε η Ελλάδα από το 3000πΧ.

   1. «Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ιστορικά ο πολιτισμός που διαμόρφωσε η Ελλάδα από το 3000πΧ.»

    Δεν ισχύει. Αλλά δεν έχει και σημασία.

   2. Δεν διαφωνώ οτι υπάρχουν ικανοί Έλληνες διπλωμάτες που κάνουν καλή δουλειά αλλα η συγκεκριμένη συμμαχία οπως δομείται έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Όντας αισιόδοξος άνθρωπος θέλω να πιστεύω οτι αυτο θα προσφέρει πραγματικά στην αμυνα της χώρας όμως ολα δείχνουν οτι το πράγμα παει αλλού.

 2. “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”
  Μηπως βλεπουμε την δημιουργια του 4ου Ραιχ χωρις να πεσει σφαιρα

 3. @ npo
  Ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είναι η βάση κάθε Ευρωπαϊκής κουλτούρας, δεν είναι άμεσα φανερό εξαιτίας της αφομοίωσης των στοιχείων. Τόσα πολλά πράγματα θεωρούνται δεδομένα που δεν αναγνωρίζονται ως ιστορικό αξίωμα. Αυτό είναι πολιτισμική κατάκτηση και ταυτόχρονα μελλοντικό ΟΡΑΜΑ για μια Ευρωπαϊκή ήπειρο στις χιλιετηρίδες των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Το 3000 π.Χ. ως έναρξη διακίνησης ιδεών και εμπορίου με τον κυκλαδικό πολιτισμό ξέρετε και εσείς οτι είναι πράγματι συντηρητική εκτίμηση, καθότι στοιχεία της ιστορίας δείχνουν εμπορικές δομές πριν από την εποχή του Χαλκού!

  1. @ geoexplorer72

   1) Δεν λέω όχι, αλλά γιατί πετάς όλους τους υπόλοιπους απ έξω? Μέχρι και την Ινδία – διαβάζω πρόσφατα και την Κίνα επηρέασε ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός. Αλλά αφενός είχε κι αυτός τα στραβά του (ποιος δεν τα χει) αφετέρου από τότε έχουν περάσει δύο χιλιάδες χρόνια αδελφέ.

   2) Δεν λέω όχι σε τέτοιου είδους ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες σαν αυτή που περιγράφει το άρθρο, ακόμα κι αν προέρχονται απο την διάθεση να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή (δλδ κυρίως η Γερμανογαλλική) αμυντική βιομηχανία. Μόνο όμως αν είναι αμοιβαίο το όφελος.

   3) Καλά τα κοινά ΟΡΑΜΑΤΑ αλλα η πράξη δείχνει χιλιάδες χρόνια τώρα πως πιο καλά είναι τα κοινά ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Όπως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας φυσικά…

   4) Πριν το δικό σου σχόλιο διάβασα κάπου “Ο πραγματικός κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδος δεν είναι το σημερινό τρισάθλιο κύμβαλο των αριστερών παρασίτων αλητών, αλλά η Δύση. Εκεί μόνο η αξία της ελληνικής παιδείας αναγνωρίζεται…”
   Βγάλε το “αριστερών” που είναι ξεκάρφωμα/απωθημένα μια που η “αριστερά” με την τρέχουσα σημασία της είναι δυτικό επινόημα και GO TO 1

   1. Δεν πετώ κανέναν έξω, ούτε χρειάζεται επεξήγηση όταν ψάχνετε διεθνώς την λέξη ταχυκαρδία για να βρείτε τον ορισμό της. Γλωσσολογικά όσες περισσότερες μεταφράσεις βρείτε σε μια ξένη γνώσσα τόσο λιγότερη επιρροή μας στις επιστήμες και τον πολιτισμό. Ωχ θα πέσει φωτία να με κάψει με τόσες φιλολογικές και ανθρωπολογικές ύβρεις που έχω διαπράξει με τις γενικέυσεις μου. Ας με συγχωρέσουν οι ειδικοί που διαβάζουν για τις απλουστεύσεις μου .
    Σε κάθε περίπτωση η μακρόχρονη ζύμωση που έχουμε στην Ευρώπη θεωρώ οτι μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερα συνδετικά στοιχεία από το Πακιστάν, την Μογγολία και την Κορέα που είναι «διεθνείς» εταίροι μας μέσω ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνω πάντως και τα ταμπού που έχουμε στην σύχρονη Ευρωπαική ιστορία. Σε αυτά μπορώ να προτείνω μόνο καλή γνώση της ιστορίας, των διεθνών σχέσεων και μπόλικη…υπομονή.

   2. H μακρόχρονη ζύμωση? Η σχέση υποτέλειας εννοείς ? Τόσο υποτέλειας που ακόμα και τους αρχαίους Έλληνες με τα μάτια των «Ευρωπαίων» (δλδ των ΓερμανοΓαλλοΆγγλοΑμερικάνων) τους βλέπουμε. Αυτοί είναι οι κληρονόμοι του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού ε? ? Τους «Βυζαντινούς» το ίδιο, και τους εαυτούς μας τους ίδιους το ίδιο. Εδώ κάναμε τον Κοραή που ερώτημα είναι αν πάτησε ποτέ του το πόδι του στην Ελλάδα «δάσκαλο του γένους» και τον Καραμανλή του «ανήκομεν εις την Δύση» εθνάρχη ? Ετσι δεν πας πουθενά. Δλδ πας, αλλά ως μετανάστης.

    Τέλος πάντων, εμένα δεν μ’ενδιαφέρουν αυτά, άλλωστε μ’αρέσουν πολλά απο τα στοιχεία του σπουδαίου νεώτερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού που κι αυτός έχει επηρεάσει παγκοσμίως, και μπράβο τους. Μ’ενδιαφέρει οι αγάπες κι οι αγκαλίτσες και τα φιλάκια να συμβαδίζουν με κάποια κοινά συμφέροντα. Αλλιώς ξέρεις πως καταλήγει η ιστορία. ?

 4. Παραθέτω την θέση τον Ιούλιο 2015 περί ευρωπαϊκής κοινής άμυνας,του Armin Pappberger,διευθυντή της Rheinmetall,από συνέντευξη
  http://www.rp-online.de/wirtschaft/unternehmen/rheinmetall-chef-armin-papperger-keine-europaeische-armee-in-den-naechsten-20-jahren-aid-1.5263293

  Ερ:Τακτικά ακούμε να δυναμώνουν φωνές για μία ευρωπαϊκή εξοπλιστική πολιτική.
  Πού σκαλώνει το πράγμα;

  Απ:Εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση.
  Ὡστόσο,Γερμανία,Αγγλία και Γαλλία δέν θέλουν να εγκαταλείψουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
  Υπό αυτές τις συνθήκες,είναι μία ευρωπαϊκή εξοπλιστική πολιτική νοητή;
  Για τα επόμενα 20 χρόνια,δέν πρόκειται να υπάρξει ευρωπϊκός στρατός-και εξ αυτού,ούτε κάποια συγκεντρωτική βιομηχανία εξοπλισμών.

  Eρ:Ἡ ανταγωνίστρια σας Krauss-Maffei Wegmann (KMW),συμπράττει παρ᾿όλα αυτά με την γαλλική εταιρεία Nexter.
  Eίναι αυτή μία νέα δομή ά λά Airbus?

  Απ:Όχι,διότι σε ένα τέτοιο σχήμα θα έπρεπε ἡ Rheinmetall να εξαφανιστεί από την αγορά.
  Όμως,από την συγχώνευση Nexter και KMW,θα προκύψει μία μικρή επιχείρηση.
  Αυτοί οἱ δύο μαζί υλοποιούν κύκλο εργασιών ούτε δύο δίς €.
  Ἡ Rheinmetall στοχεύει (για το 2015 ἤ 2016) τζίρο τριών δίς μόνο στον χώρο της άμυνας.(δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς)
  Πιό έξυπνο θα ήταν,ἄν είχαμε σκεφτεί μία συγχώνευση με την KMW σε εθνικό επίπεδο πρώτα,και έπειτα για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  Αυτό όμως προσκρούει στην ύψιστη προτεραιότητα που αποδίδουν οἱ Γάλλοι στην εθνική τους ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.