Εικόνες από έναν άλλο κόσμο: Δεύτερη κάθοδος του Hayabusa2 στον αστεροειδή Ryugu

Hayabusa2, το ιαπωνικό ερευνητικό σκάφος με μεγεθος ενος μεγάλου ψυγείου, προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Ryugu την 11η Ιουλίου.

Την επιτυχή δεύτερη προσεδάφιση του διαστημοπλοίου της, Hayabusa2, στον αστεροειδή Ryugu, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA.

«Η JAXA πραγματοποίησε μια σειρά επιχειρήσεων για τη δεύτερη προσεδάφιση του Εξερευνητή Αστεροειδών “Hayabusa2” στον αστεροειδή Ryugu και τη συλλογή δειγμάτων εδάφους του. Από τα δεδομένα που απεστάλησαν από το Hayabusa2, επιβεβαιώθηκε πως η αλληλουχία προσεδάφισης, περιλαμβανομένης της πυροδότησης ενός βλήματος για λήψη δειγμάτων, ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Το Hayabusa2 λειτουργεί κανονικά, και ως εκ τούτου η δεύτερη προσεδάφιση ολοκληρώθηκε με επιτυχία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία- η οποία έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από τον μακρινό αστεροειδή.

©JAXA | Η ακριβής στιγμή που ο Hayabusa2 προσεδαφίζεται στον Ryugu

Πρόκειται για τη δεύτερη προσεδάφιση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου στον αστεροειδή, το οποίο πήρε δείγματα από κάτω από την επιφάνειά του. Όπως αναφέρει το Space.com, ο ελιγμός για την προσεδάφιση κράτησε ώρες, καθώς το σκάφος κατέβαινε αργά προς την επιφάνεια του αστεροειδούς, έχοντας ως σημείο αναφοράς έναν στόχο που είχε ρίξει κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το εγχείρημα. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο το ιαπωνικό διαστημόπλοιο είχε ρίξει βλήμα για να δημιουργήσει τεχνητό κρατήρα προκειμένου να «ρίξει μια ματιά» κάτω από την επιφάνεια του εδάφους του αστεροειδούς.

Εν τέλει, το Hayabusa2 πραγματοποίησε την Πέμπτη την κάθοδό του και συνέλεξε δείγματα. Επειδή ο Ryugu δεν έχει ατμόσφαιρα ή μαγνητικό πεδίο, η επιφάνειά του είναι πλήρως εκτεθειμένη στις συνθήκες του διαστήματος- ωστόσο κάτω από την «πολύπαθη» αυτή επιφάνεια, βρίσκονται υπολείμματα από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και της «γένεσης» των πλανητών. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες ελπίζουν πως τα δείγματα αυτά θα βοηθήσουν να γίνει κατανοητό πώς ακριβώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα.

Σ’ αυτήν την φωτογραφία αρχείου της 22ας Φεβρουαρίου 2019, που αποδεσμεύθηκε από την ιαπωνική υπηρεσία εξερεύνησης διαστήματος (JAXA) δείχνει την σκιά, στο κέντρο, του ερευνητικού οχήματος Hayabusa2 μετά την προσεδάφιση στον αστεροειδή Ryugu.

Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο σχεδιάστηκε με χώρους αποθήκευσης για τα δείγματα, τα οποία προορίζεται να φέρει πίσω στη Γη. Μέχρι τότε, το Hayabusa2 έχει να πραγματοποιήσει άλλη μια αποστολή: Την άφεση ενός μικρού οχήματος (ρόβερ), του MINEVA-II2 στην επιφάνειά του, αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Μετά από αυτό, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, θα κατευθυνθεί προς τη Γη, φέρνοντας τα «λάφυρά» του στον πλανήτη μας κατά τα τέλη του επόμενου έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.