Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 23 Μαΐου ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της συνεκπαιδεύσεως (Joint Combined Exchange Training) “IRON FIST 2019”. Η εν λόγω δράση διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας, στην περιοχή της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ), με τη συμμετοχή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και της 68ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Βουλγαρικού Στρατού.

Τις δραστηριότητες της DV Day παρακολούθησαν από βουλγαρικής πλευράς o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Andrey Botsev ενώ τον Α/ΓΕΕΘΑ συνόδευε ο διοικητής της ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Το πρόγραμμα της DV Day περιλάμβανε Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, αγώνα σε κατοικημένο τόπο, βολές ελευθέρων σκοπευτών, παροχή Α΄ βοηθειών στο πεδίο της μάχης, υλοποίηση καταστροφών καθώς και καταρρίχηση από ελικόπτερο με τη μέθοδο Fast Rope από ελικόπτερο Super Puma της Βουλγαρικής Αεροπορίας.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν 12 στελέχη της Ζ΄ ΜΑΚ.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη υπήρξε η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από βουλγαρικής πλευράς για την συμμετοχή στην Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) που πρόκειται να συγκροτήσει η Ελλάδα ως έθνος πλαίσιο, βάσει εθνικής δεσμεύσεως που έχει αναληφθεί έναντι του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της SOCC η Ελλάδα θα παράσχει μεταξύ άλλων το 50% του Επιτελείου που θα έχει πολυεθνική σύνθεση. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έγινε αποδέκτης του βουλγαρικού ενδιαφέροντος, το οποίο αξιολογείται ασφαλώς θετικά ενώ στην SOCC υπολογίζεται ότι θα υπάρχει και συμμετοχή από την Ρουμανία, που έχει συγκροτήσει τα τελευταία έτη μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων βάσει αμερικανικών προτύπων.

IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19IRON FIST-19

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: