Ελληνικός turboprop κινητήρας από την Heron Engines

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Το 2021, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες για κάθε είδους δραστηριότητα, η ελληνική εταιρεία Heron Engines άρχισε από τον Ιανουάριο τις πτητικές δοκιμές ενός στροβιλοελικοφόρου (turboprop) κινητήρα που προορίζεται για αεροπορικές εφαρμογές και ιδίως στην κατηγορία των υπερελαφρών (Ultralight) και ελαφρών αθλητικών αεροπλάνων (LSA). Ο κινητήρας GVA130 είναι δημιούργημα 6 Ελλήνων μηχανικών που ασχολούνται εντατικά με το πρόγραμμα στο περίπου ένα έτος λειτουργίας της εταιρείας.

Από τον Ιανουάριο ξεκίνησαν οι πτητικές δοκιμές πρωτοτύπων. Πρωτότυπα του GVA130, έχουν εγκατασταθεί σε τρία μικρά αεροσκάφη διαφόρων τύπων και εκτελούν καθημερινά πτήσεις, αναπτύσσοντας ουσιαστικώς τον “φάκελο” επιδόσεων. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει το προσεχές καλοκαίρι.

Ήδη από πλευράς επιδόσεων έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αυξημένης αποδόσεως, της τάξεως ισχύος 180-200 ίππων! Ο κινητήρας προορίζεται να είναι ανταγωνιστικός στην διεθνή αγορά, λόγω του κατά 60% μικρότερου βάρους που έχουν πετύχει οι Έλληνες μηχανικοί, σε σχέση με τους υφισταμένους εμβολοφόρους κινητήρες που χρησιμοποιούνται στο ίδιο πεδίο εφαρμογών.

Η Heron Engines αναπτύσσει τον αεροπορικό κινητήρα ως ιδιωτική πρωτοβουλία, με ιδίους πόρους, αποβλέποντας στην διεθνή αγορά. Ήδη έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από οίκο του εξωτερικού για την άμεση απορρόφηση της παραγωγής, μόλις ολοκληρωθεί η αναπτυξιακή φάση και ξεκινήσει η παραγωγή. Αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην εταιρεία και δημιουργεί προοπτικές μεγαλύτερης διεισδύσεως στην διεθνή αγορά, που στον χώρο των LSA/UL είναι τεράστια.

Ο GVA130, στην υπάρχουσα μορφή, θεωρείται ιδανικός για ελαφρά αεροσκάφη μεικτού βάρους 1 τόννου περίπου και από πλευράς εφαρμογών, είναι εφικτή η χρησιμοποίησή του σε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη κατηγορίας Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Αυτή η εταιρεία έχει μόλις ένα έτος ζωής! Δεύτερον, η επιτυχία ή αποτυχία της θα εξαρτηθει σίγουρα από το προϊόν της,εάν προσφέρει κάτι που την διαφοροποιεί από τους άλλους.

    Εδώ μιλάει για κινητήρα και όχι για ελαφριά μαχητικά.

    Καλή επιτυχία τους εύχομαι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.