Η αφγανική Αεροπορία θα λάβει 159 Black Hawk, αλλά ακόμη δεν έχει τους πιλότους για να τα πετάξουν

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) προβλέπεται να παραδώσει στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν 159 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας (AAF) και να καταστήσει τις Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) λιγότερο εξαρτημένες από τα εναέρια μέσα του συνασπισμού κατά τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, έκθεση του ειδικού γενικού επιθεωρητή των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR) αμφισβητεί την ικανότητα των Αφγανών να λειτουργήσουν τα Black Hawk δεδομένης της έλλειψης επαρκώς εκπαιδευμένων πιλότων και προσωπικού επίγειας υποστήριξης.

Εκτός από την AAF, κάποια ελικόπτερα προορίζονται για την επίλεκτη Πτέρυγα Ειδικών Αποστολών (SMW). Η SMW, που ιδρύθηκε το 2005, ειναι η αφρόκρεμα των στρατευμάτων της AAF. Με περίπου 800 άνδρες, η μονάδα αρχικά είχε σχεδιαστεί για την υποστήριξη των επιχειρήσεων καταπολέμησης των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Τα θαυμάσια αποτελέσματα της αλλά και η αυξανόμενη ένταση των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν, ωστόσο, οδήγησαν την SMW να διευρύνει τις αποστολές της ώστε να περιλαμβάνουν και τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, μεταφέροντας ειδικές δυνάμεις και κομάντο του Αφγανιστάν.

Το πρόγραμμα προέβλεπε την παροχή εκπαίδευσης στους πιλότους και μηχανικούς από ιδιώτες εργολάβους. Δεκαέξι Black Hawk έχουν παραδοθεί μεχρι στιγμής. Τα υπόλοιπα έχουν προγραμματιστεί να αφιχθούν στο Αφγανιστάν σε παρτίδες, με το τελευταίο να παραλαμβάνεται το 2023.

“Δεδομένων των αμφιβολιών ότι η αφγανική Πολεμική Αεροπορία και η Πτέρυγα Ειδικών Αποστολών ίσως να μην μπορουν να λειτουργήσουν και τα 159 αεροσκάφη κατά την παράδοση τους,” έγραφε η έκθεση του SIGAR, “το υπουργείο άμυνας διατρέχει τον κίνδυνο σπατάλης δολαρίων φορολογουμένων των ΗΠΑ με το να αγοράσει αεροσκάφη που οι AAF και SMW δεν μπορουν να πετάξουν ή συντηρήσουν.”

Το έργο ξεκίνησε το 2017 με την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας Αφγανών πιλότων. Μέχρι τον Μάιο 2018, την προγραμματισμένη προθεσμία για τους πρώτους πιστοποιημένους πιλότους, δεκαπέντε Αφγανοί είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και κρίθηκαν ικανοί για να πετάξουν το UH-60 σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η AAF πέταξε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή με UH-60 τον Μάιο 2018.

Μέχρι στιγμής, AAF και SMW χρησιμοποιούν το Mi-17, το οποίο μπορεί να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος και έχει μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα φορτίου επιβατών. Ωστόσο, το UH-60 ειναι πιο ευέλικτο και μικρότερο από το ρωσικής κατασκευής Mi-17, καθιστώντας το λιγότερο εύκολο στόχο για κατάρριψη. Επιπλέον, ο στόλος των περίπου 50 Mi-17 της AAF παλεύει να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του.

Σύμφωνα με την έκθεση της SIGAR, ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο ειναι η αδυναμία των επιλεγμένων Αφγανών πιλότων και μηχανικών να αποκτήσουν κατάλληλη επάρκεια στην αγγλική γλώσσα, και συγκεκριμένα στην τεχνική ορολογία που απαιτείται κατά τον χειρισμό και την συντήρηση των εξαιρετικά περιπλοκών αεροπορικών σκαφών.

Για να αποφευχθεί η κατασπατάληση χρημάτων φορολογουμένων, η έκθεση της SIGAR προτείνει οι παραδόσεις των Black Hawks να συμπίπτουν με τις αποφοιτήσεις των εκπαιδευτικών κλάσεων των Αφγανών πιλότων.

Stavros Atlamazoglou

Απόδοση/Μετάφραση απο το Thenewsrep.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Όσο «χρήσιμα» ήταν τα αμερικάνικα άρματα μάχης Άμπραμς για τους «απελευθερωμένους» ιρακινούς θα είναι και αυτά τα αμερικάνικα ελικόπτερα στους επίσης «απελευθερωμένους» Αφγανούς.

  1. Αν ήθελαν θα μας είχαν δώσει ήδη μερικές δεκάδες…Προφανώς θέλουν να μας πουλήσουν καινούργια,να δουλέψει και η γραμμή παραγωγής…

   1. αίτημα έγινε?
    επίσης μπορεις να ζητησεις μερικά ως αντισταθμιστικά με τη διαφαινόμενη αγορα των ρομεο…αλλά πρέπει να τα να πηγαίνεις σφαιροπεταδην για τέτοιες ευκαιρίες…
    αλλά έχεις τα NH90 τι να τα κάνεις

   2. @Κλείτος ο μέλας

    Όταν ζορίζονται να υπογράψουν υπηρεσίες υποστήριξης για τα ήδη υπάρχοντα ελικόπτερα ΝΗ90 (που ακριβοπληρώθηκαν) FOS, και με ένα προϋπολογισμό μόλις 500 εκατ. όπως παρατήρησε πρόσφατα ο ΑΧΕΡΩΝ, πως (η για πιο λόγο) να αιτηθούν επιπλέον πτητικό υλικό, όταν αδυνατούν να υποστηρίξουν το ήδη υπάρχον σε ικανοποιητικό επίπεδο;

 2. @Gunslinger32

  πραγματικά πλέον δε νομίζω οτι ζορίζονται οικονομικά για να υποστηρίξουν τα NH90, ακόμα και να τα αναβαθμίσουν όλα και τα 20 με φλιρ οχι μονο οσα προορίζονται για ειδικων επιχειρήσεων,,΄
  κάτι άλλο παίζεται που καλό είναι να μη το μαθούμε και τραβαμε τα μαλλια μας
  και σημειωτέον στοίχησε το ΄θεμα και έναν ΓΕΣ…
  για τη γραμμή που λέει ο SKYHOOK47 ναι ,αλλά σαν καλόι έμποροι που ναι οι αμερικανοι, δεκάδες όχι αλλά καμια δεκαριά σε μισή τιμή μαζί με τα καινούργια MH-60R τα τσιμπάμε λεω εγώ,λόγω της επερχόμενης επεμπλοκής και στο αφγανιστάν αλλά κραταμε γερα την ομπρελα όταν πέφτουν οι ευκαιρίες….
  αλλά μετά σαν πολλους τύπους δε μαζεύουμε,συλλογή κάνουμε

  1. Αυτό που παίζεται, είναι (νομίζω) ότι όλοι θέλουν να πουλήσουν στην Ελλάδα(όσο πιο ακριβά μπορέσουν) τα προϊόντα τους, για να τα οικονομήσουν χοντρά και να ανεβαίνουν οι μετοχές στο χρηματιστήριο. Οι εταιρίες/έμποροι που παράγουν αμυντικό υλικό αυτό θέλουν στην ουσία, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα για να νοιάζονται πραγματικά για την ασφάλεια των χωρών πελατών. Οποιαδήποτε συμμετοχή/εμπλοκή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν δεν είναι μόνο άστοχη, αλλά άχρηστη, εφόσον ακόμα και μετά απο 17 χρόνια παρουσίας του ΝΑΤΟ(ISAF) σε εκείνη την πολύπαθη χώρα, παραμένει πρακτικά χαμένη υπόθεση(που ήταν ούτως η άλλως εξαρχής, εφόσον λίγη σχέση είχε με την παγκόσμια τρομοκρατία, όπως την ερμηνεύει η πολιτική στην Ουάσινγκτον(για να γίνονται έξοδα που συμφέρουν μόνο το MIC).

 3. Όσα και να δώσουν ….οι ΗΠΑ…η Ελλάς δεν προσφέρεται να πληρωσει για τα εξοδα μεταφοράς…ουτε Αμπραμς …Μ1…τα Κιουα ισως πανε κατά καημένα με τον Καμμένο…

  Ασχολουνται με την αναθεώρηση του Συντάγματος…για τις θέσεις τους…τοσο σοβαροί είναι…

  Πως ειναι δυνατόν αυτή η κυβερνηση αυτή βουλη που δεν εκπροσωπει τους Έλληνες να αποφασίζει για το Σύνταγμα της Ελλάδος; Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο στην Ελλάδα; Πως ειναι δυνατόν να μην έρχονται οι Συνταγματικές αλλαγές στον Έλληνα Πολίτη τουλάχιστον για την ψηφοφορία ναι η οχι της καθε μίας αλλαγής που αποφασίζει το κοινοβούλιο; Πώς ειναι δυνατόν ο Έλλην πολίτης να μην ψηφίζει απευθειας για τον πρόεδρο της Ελλάδος; Πως ειναι δυνατόν να λαμβάνουν επιπλέον θέσεις στην βουλή των Ελλήνων τα μεγαλα κόμματα θέσεις που δεν τους ανήκουν; Πως ειναι δυνατόν να υπάρχει μεγαλυτερη βαρυτητα με ψήφο σε αστικές περιοχές απο άλλες;
  Πώς ειναι δυνατόν να δινεται το δικαίωμα ψήφου σε μη Έλληνες και οχι σε Έλληνες του εξωτερικού; Πως είναι δυνατόν να μην μπορεί Ελληνας πολίτης να φέρει σε Συνταγματικό Δικαστήριο την αντισυνταγματικότητα νόμων των ανομων; Πως είναι δυνατόν βουλευτές να δηλώνουν ‘ανεξαρτητοι’ και να κρατανε θέση την οποία έλαβαν όταν ανήκαν σε κάποιο κόμμα;

  https://youtu.be/vbtIUIuWIjA

  https://youtu.be/GcnYEsfSYww

  Ποιά ειναι αυτή με το μισό ξυρισμένο κεφάλι; μιλαει για τράπεζες ξεκάθαρα οτι εαν δεν ψήφιζαν οπως εκαναν για τα σκοπια οι αγορές δηλαδη ξενες δυνάμεις θα ξεσκιζαν την Ελλαδα οικονομικά… τι θέλει να δείξει;

  1. Δέν την ξέρω,αλλά από την κασέτα που παίζει,προφανώς είναι παπαγαλάκι-ελεύθερος σκοπευτής.
   Δηλαδή,παριστάνοντας τον τρελό του χωριού,λέει πράγματα που τους βολεύουν,αλλά δέν μπορούν να τα πούν οι ίδιοι,αλλά καλά θα ήταν να τα χάψει ο λαός.
   Για παράδειγμα,όταν αυτοί είναι που έλεγαν ότι θα βαράνε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν,έ,είναι κομμάτι ξεφτίλα να παραδεχθούν ότι τώρα οι τράπεζες βαράνε αυτούς (τους καημένους),και ακόμη,αφού δέν τα λένε οι ίδιοι,δέν είναι και υποχρεωμένοι να εξηγήσουν γιατί οι τράπεζες μπόρεσαν να εκβιάσουν αυτούς,αλλά όχι τους προηγούμενους.
   Ούτε βέβαια θα χρειαστεί να δικαιολογήσουν την επί δεκαετίες σκοπιολαγνεία τους,ούτε τους δήθεν ΕΑΜικούς διθυράμβους τους στην βουλή.
   €λλάς το μεγαλείο σου.

   1. Αρκεί η ανακοίνωση/παρουσίαση της ως «παρά πολύ μάχιμη και έγκυρη/έμπειρη…» σαν ένδειξη για τι είδος νούμερο πρόκειται.

    Η Αθήνα προφανώς είναι πολύ πιο μακριά απο την Μακεδονία και γενικά απο όλη την βόρειο Ελλάδα) απο τις αποστάσεις που αναφέρονται στους πίνακες στην Εγνατία οδός.

    Αν δεν υπήρξε ένας Φίλιππος και ένας Μέγας Αλέξανδρος οι ακόλουθοι του Δημοσθένη θα πλήρωναν μέχρι σήμερα για «προστασία» στον Δαρείο και απογόνους της Μεγάλης περσικής αυτοκρατορίας.

   2. Και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης μάλλον είναι μακριά από την Μακεδονία.
    Και όσο για τους ακολούθους του Δημοσθένη,να θυμίσω ότι ήταν οι Σπαρτιάτες που πρόλαβαν ν κλείσουν την Ανταλκίδειο Ειρήνη,με επικυρίαρχο τον Αρταξέρξη Β΄.
    Και οι Διάδοχοι δέν έκαναν λίγη ζημιά.
    Βράστα…

   3. Ειδικά με αυτό το «αφεντικό» που έχει σήμερα, είναι αμφίβολο αν έχει κάν σχέση με Ελλάδα. Σχετικά με την πολιτική στάση/θέση των Σπαρτιατών, θέλω να παρατηρήσω ότι πήραν και εκείνοι την απάντηση που έπρεπε απο τον Φίλιππο(αν θυμάμαι σωστά τα γραφόμενα του αρχαιολόγου Valerio Massimo Manfredi στο έργο* που έγραψε για τον Μέγα Αλέξανδρο).

    Alexandros – La Trilogia – Valerio Massimo Manfredi
    https://libri.cc/alexandros-la-trilogia-valerio-massimo-manfredi-pdf/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.