Η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα M1A1 Abrams στη διαμόρφωση M1A2

AFP | Αιγυπτιακά άρματα μάχης M1A1 συμμετέχουν στην στρατιωτική άσκηση Arab Shield στην στρατιωτική βάση Mohamed Naguib, στο κυβερνείο Marsa Matrouh, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κάϊρο, 15 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter του Αιγύπτιου δημοσιογράφου Μαχμούντ Γκαμάλ την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα άρματα μάχης M1A1 Abrams στη διαμόρφωση M1A2 σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ισοζύγιο 2020, η Αίγυπτος διαθέτει συνολικά 2480 άρματα μάχης συμπεριλαμβανομένων 1130 M1A1 Abrams, 300 M60A1, 850 M60A3 και 200 Τ-62. Η πρώτη παρτίδα αποτελούνταν από 555 άρματα και οι τελευταίες παραδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν το 1998. Πλέον το M1A1 κατασκευάζεται κατόπιν άδειας από την Αίγυπτο.

Δημοσίευση του Αιγυπτίου δημοσιογράφου στο Twitter.

Την 25η Οκτωβρίου 2011, Αίγυπτος και ΗΠΑ εόρτασαν την επανέναρξη της συμπαραγωγής των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό «Εργοστάσιο Αρμάτων» έξω από το Κάϊρο. Η παραγωγή των M1A1 στην Αίγυπτο αποτελεί το βασικό μέρος της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ για τον σημαντικό ρόλο της Αίγυπτου ως ένας παράγοντας ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή. Μέσω αυτού του προγράμματος, το «Εργοστάσιο Αρμάτων» παρέχει θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 2500 Αιγύπτιους και υποστηρίζει τη δυνατότητα των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίζονται την χώρα.

Τον Δεκέμβριο 2018, ο ιστότοπος Army Recognition μετέδωσε ότι από την αρχή του προγράμματος συμπαραγωγής M1A1, μια κοινοπραξία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου παρήγαγε εξαρτήματα και συναρμολόγησε συστήματα άρματος για το άρμα μάχης M1 Abrams, η αιγυπτιακή αμυντική βιομηχανία «Εργοστάσιο Αρμάτων» παρήγαγε περίπου 1200 άρματα μάχης M1A1 Abrams στην Αίγυπτο.

Η παραγωγή του πρώτου M1A1 Abrams των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 1985 και συνολικά 8064 άρματα μάχης παραδόθηκαν στον Στρατό των ΗΠΑ. Το M1A1 εκσυγχρονίστηκε με νέο πακέτο θωράκισης σε σχέση με το αρχικό M1 Abrams. Το άρμα είναι οπλισμένο με το λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ M256. Άλλες βελτιώσεις του M1A1 περιλαμβάνουν την αναπροσαρμογή των αντιστρεπτικών δοκών, αυξημένο ρυθμό απόσβεσης των αποσβεστήρων κραδασμού, την ενίσχυση αντιστάθμισης των αγκωνοτών βραχιόνων, την τροποποιημένη μετάδοση ισχύος, τους εδαφικούς τροχούς και τον ρυθμιστικό τροχό, το επανασχεδιασμένο κάθισμα του γεμιστή, τον επανασχεδιασμένο αποθηκευτικό χώρο κάτω του καθίσματος του γεμιστή, νέα προστατευτικά ώμων για τον γεμιστή, νέο πίνακα αρχηγού άρματος, αλλάχθηκε η πορείας της ηλεκτρικής καλωδίωσης και τοποθετήθηκε αναδιπλούμενο καλάθι πύργου και σύστημα προστασίας ΧΒΡΠ.

Το M1A2 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του M1A1 και τα πρώτα άρματα M1A2 παραδόθηκαν πρώτη φορά στον Στρατό των ΗΠΑ τον Μάρτιο 1992. Διαθέτει ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο αρχηγού, οπλικό σταθμό, εξοπλισμό πλοήγησης προσδιορισμού θέσης και ολοκληρωμένο πακέτο χειριστηρίων και οθονών συνδεδεμένων με ψηφιακό δίαυλο δεδομένων. Οι βελτιώσεις του M1A2 περιλαμβάνουν τον σταθμό αρχηγού Improved Commander’s Weapon Station (ICWS), ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο αρχηγού «Commander’s Independent Thermal Viewer (CITV)», το σύστημα πληροφοριών οχήματος «Inter-Vehicular Information System (IVIS)», το σύστημα πλοήγησης «Position/Navigation System (POS/NAV)» και αρκετές βελτιώσεις της επιβιωσιμότητας.

Ο κύριος οπλισμός του M1A2 Abrams αποτελείται από το λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ M256 το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει μεγάλη γκάμα πυρομαχικών όπως το διατρητικό M829 APFSDS-T, το υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικό M830 HEAT-MP-T, τα εκπαιδευτικά βλήματα M831 TP-T και M865 TPCSDS-T. Στην δεξιά πλευρά του πυροβόλου είναι τοποθετημένο, ως συζυγές με τον κύριο οπλισμό, το πολυβόλο 7,62 χλστ M240 και ένα παρόμοιο πολυβόλο είναι τοποθετημένο επι ράγας πάνω στην αριστερή πλευρά του πύργου για τον γεμιστή το οποίο μπορεί να ανυψωθεί από -30 ως +65⁰, η συνολική περιστροφή του είναι 265⁰. Ο σταθμός του αρχηγού είναι οπλισμένος με το βαρύ πολυβόλο Browning M2 HB το οποίο μπορεί να ανυψωθεί από -10 ως +65⁰ και να περιστραφεί κατά 360⁰.

Πηγή: ArmyRecognition.Com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.