Η Αίγυπτος υπέγραψε σύμβαση $1,68 δισ. με την Ν Κορέα για την αγορά Α/Κ πυροβόλων K9

©Hanwha | Α/Κ πυροβόλο K9

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Νοτίου Κορέας υπέγραψαν, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022, σύμβαση για την αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 από το Κάϊρο.

Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική διεύθυνση διαχείρισης αμυντικών προγραμμάτων (DAPA), η συμφωνία είναι αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων Γουόν (περίπου $1,68 δισεκατομμύρια) και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το K9 πωλήθηκε σε πελάτη στην Αφρική.

Πρέπει να τονιστεί ότι η σύναψη της σύμβασης λαμβάνει χώρα μετα από πολυετείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κατασκευαστή του συστήματος Hanwha Defense και το αιγυπτιακό υπουργείο άμυνας. Καθώς οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ξεκίνησαν το 2017, η Αίγυπτος εξέταζε το σύστημα τουλάχιστον από το 2010.

©Hanwha | Όχημα αυτόματου ανεφοδιασμού πυρομαχικών K10

Η DAPA δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των Α/Κ πυροβόλων K9 που αγοράζει η Αίγυπτος. Παρότι προηγούμενες αναφορές έλεγαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν και την απόκτηση των οχημάτων αυτόματου ανεφοδιασμού K10, η διεύθυνση δεν έδωσε σχετικές λεπτομέρειες.

Η DAPA σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία περιελάβανε συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας, με την οποία τα Α/Κ πυροβόλα θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο.

Ενώ η εξαγωγική συμφωνία με την Αίγυπτο είναι η τελευταία μιας σειράς επιτυχιών του K9, είναι πιθανόν και η μεγαλύτερη εξαγωγική σύμβασης για το σύστημα που έχουν εξασφαλίσει η Νότια Κορέα και η Hanwha. Με την παραγγελία, η Αίγυπτος γίνεται ο όγδοος χρήστης του συστήματος μαζί με την Φινλανδία, Εσθονία, Τουρκία, Ινδία, Νορβηγία, Αυστραλία και Νότια Κορέα. Η Πολωνία χρησιμοποιεί επίσης το σύστημα KRAB των 155 χλστ που βασίζεται στο σκάφος του K9.

Η Hanwha Defense προσφέρει επίσης εκδόσεις του K9 για τα προγράμματα πυροβολικού του Ηνωμένου Βασίλειου και των ΗΠΑ.

Το Α/Κ πυροβόλο K9 των 155 χλστ μπορεί να βάλλει βλήματα εντός 30 δευτερολέπτων από τη λήψη διαταγής αποστολής πυρός. Μπορεί να εκτοξεύσει μέχρι 3 βολές μέσα σε 15 δευτερόλεπτα και 18 συνεχόμενες βολές μέσα σε 3 λεπτά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.