Η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Βεγγάζη

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ως αντίβαρο στην συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς Σαράτζ, προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια μετά την σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Aguila Saleh. Ο Έλληνας υπουργός που επισκέπτεται τo Τομπρούκ, αναφέρθηκε στον Saleh χαρακτηρίζοντάς τον “Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου“.

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε “συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010”, ενώ γνωστοποίησε ότι συζητείται η λειτουργία Ελληνικού Προξενείου στην Βεγγάζη προς διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών. Σημείωσε δε ότι η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα που εισάγει με ευρωπαϊκά και ελληνικής προελεύσεως.

Ως προς την προσπάθεια καθορισμού θαλασσίων ζωνών, ο Ν. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα: “Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010″. 

Είναι προφανές ότι μετά την επιτυχή συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ και την δυσκολία που υπάρχει με την Αίγυπτο σε μια ανάλογη συμφωνία, η Αθήνα στρέφεται στην Βεγγάζη για μία ανάλογη προσπάθεια. Το εγχείρημα δεν είναι απλό, δεδομένου αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσο οι θέσεις του Καΐρου ως προς την επήρεια των ελληνικών νήσων βρίσκουν απήχηση στην Βεγγάζη.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Saleh έχει ενημερώσει με επιστολή τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν αναγνωρίζει την συμφωνία του Σαράτζ με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλειά του.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.