Η Δανία αναζητεί τον αντικαταστάτη του πυροβόλου M109A3

Στη φωτογραφία το αυτοκινούμενο σύστημα πυροβόλου Archer 155/52 διαμετρημάτων ίσως να είναι ένα από τα πιθανά υποψηφία συστήματα. (πηγή: Ibaril wikipedia)

Η Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Προμηθειών της Δανίας (DALO) ξεκίνησε το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των 32 τελευταίων αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A3 των 155 χιλιοστών, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1965, με ένα νέο σύστημα αυτοκινούμενου πυροβόλου 155 χλσ.

Ο Στρατός της Δανίας αναζητεί 15 συστήματα, αν και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορές για 9 έως και 21 συστήματα.Το σύστημα μπορεί να είναι επί τροχοφόρου ή ερπιστριοφόρου οχήματος, με πλήρωμα όχι περισσότερο των πέντε ατόμων, πρέπει να έχει τη δυνατότητα προσβολής στόχου σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων και να να διαθέτει ταχυβολία έξι βλημάτων το λεπτό. Το σύστημα θα πρέπει επίσης, να έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης οπλισμού αυτοπροστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές έχουν προθεσμία να ανταποκριθούν στο Αίτημα Παροχής Πληροφοριών (RfI) μέχρι την 17η Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των απαντήσεων, στα μέσα Ιουλίου η DALO μελετά την επιλογή τριών ή τεσσάρων κατασκευαστών όπου θα προχωρήσουν στο στάδιο της προσφοράς με την αξιολόγηση τους να προγραμματίζεται στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014. Η σύμβαση απόκτησης αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα του 2014. H DALO επιθυμεί 10ετες πακέτο υποστήριξης, συντήρησης και ανταλλακτικών.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι το τροχοφόρο Archer των διαμετρημάτων 155/52 της BAE Systems Bofors, το ερπυστριοφόρο PzH 2000 των 155/52 χιλ. διαμ. της Krauss-Maffei Wegmann και το τροχοφόρο CAESAR των 155/52 της Nexter.

Η Δανέζικη κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις Νορβηγίας και Σουηδίας για την ανάπτυξη και απόκτηση του Archer, ένα από τα διάφορα προγράμματα που είχαν ως σκοπό τη βελτίωση της Αμυντικής Συνεργασίας Nordic (NORDEFCO), άλλα αποσύρθηκε πριν οι υπόλοιπες χώρες υπογράψουν στη συμφωνία συμπαραγωγής το 2007. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία BAE Systems Bofors κατασκευάζει 24 συστήματα Arcer για τη Σουηδία και 24 για τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Shephard, το νέο πυροβόλο πρέπει να είναι το πιο ισχυρό σύστημα του Δανέζικου πυροβολικού. Το Δανέζικο Σύνταγμα Πυροβολικού αποτελείται από μία πυροβολαρχία και μια μονάδα ISTAR η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των επιστράτων. Το Σύνταγμα έχει αναπτύξει τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα M/10 (Soltam K6) των 120 χλσ για την υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμη της Δανίας που επιχειρεί στη επιχείρηση ISAF (International Security Assistance Force) στο Αφγανιστάν. Από το 2008 η DALO αναζητεί αγοραστή τα 12 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) M270A1, ως αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης να αποσυρθούν οι ΠΕΠ εκτός υπηρεσίας με την ταυτόχρονη μείωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.