Ο EDA ψάχνει βιομηχανικές λύσεις για τη βελτίωση των ικανοτήτων των ευρωπαϊκών Leopard 2

Το έργο OMBT-Leo2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), που ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 με τη φιλοδοξία να βελτιώσει τις αρματικές (MBT) ικανότητες της Ευρώπης (με αρχική εστίαση στο Leopard 2A4), θα εισέλθει, τις επόμενες ημέρες, σε νέα φάση με τη δημοσίευση της πρόσκλησης προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία για να συμμετέχει σε μια προκαταρκτική διαβούλευση της αγοράς (PMC) και να προσφέρει πιθανές εμπορικές λύσεις.

Ο σκοπός της PMC ειναι να συλλεχθούν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές εμπορικές λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στο 2Α7 ή σε μια ισοδύναμη έκδοση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα και απαιτήσεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανταποκριθούν στην PMC με τις προτεινόμενες λύσεις που θα ειναι επαρκώς λεπτομερείς και περιλαμβάνουν ένα ρεαλιστικό εύρος τιμών και πιθανά χρονοδιαγράμματα.

Ο σκοπός ειναι ο EDA να προσεγγίσει ολόκληρο το φάσμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να διασφαλιστεί η συλλογή ολοκληρωμένων και ακριβών οικονομικών στοιχείων. Για αυτόν τον σκοπό, η PMC θα διαδοθεί μεσώ του Συνδέσμου Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Βιομηχανίας της Ευρώπης (ASD) και τις Ενώσεις Εθνικών Αμυντικών Βιομηχανιών ΕΕ (NDIA). Η βιομηχανία πρέπει να υποβάλει τις απαντήσεις της για την PMC μέχρι την 18η Ιουλίου 2019. Θα εξεταστούν μόνο οι απαντήσεις που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες λύσεις σε επίπεδο συστήματος.

Ο EDA ενθαρρύνει τη δημιουργία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών διασυνοριακών βιομηχανικών συνεργασιών ως τον προτιμώμενο μηχανισμό για την εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας. Ο Οργανισμός, θεωρεί, επίσης, αυτό το πρόγραμμα ως το κατάλληλο όχημα για την ενισχυμένη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις (SME) στη διασυνοριακή αλυσίδα εφοδιασμού.

Την άνοιξη του 2017, ο EDA ξεκίνησε το έργο του OMBT-Leo2, μια νέα πρωτοβουλία συγκέντρωσης και επιμερισμού η οποία αποσκοπεί στην βελτιστοποίηση των υφιστάμενων αρματικών (MBT) ικανοτήτων της Ευρώπης με αρχική εστίαση στο Leopard 2A4. Το σχέδιο προσβλέπει στην προσφορά μεταχειρισμένων πλατφορμών Leopard που ειναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένες χώρες μέλη (τους “παρόχους”) και να τα μεταφέρει (εκμισθώσει, ενοικιάσει ή πωλήσει) μαζί με πακέτο εκσυγχρονισμού σε μια ή διάφορες άλλες χώρες μέλη (τους “αποδέκτες”) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και εισάγουν σε ενεργό υπηρεσία αυτού του τύπου την ικανότητα. Μέρος του έργου συγκέντρωσης και επιμερισμού είναι, επίσης, η εκπαίδευση, οι ασκήσεις και η συντήρηση μεταξύ των παρόχων και αποδεκτών χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Ο εκσυγχρονισμός των παλιών αρμάτων μάχης στα τελευταία τεχνολογικά πρότυπα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στον τομέα των χερσαίων συστημάτων. Επίσης θα συνεισφέρει στη διατήρηση της τεχνολογικής αριστείας της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης (EDTIB). Επιπλέον, όσον αφορά τις οικονομίες κλίμακας, οι χώρες μέλη που διαθέτουν και λειτουργούν για εθνικούς σκοπούς άρματα του ίδιου τύπου, μπορουν να συμμετέχουν στο έργο για τον εκσυγχρονισμό των δικών τους εν ενεργεία στόλων αρμάτων μάχης.

Brussels – 02 April, 2019

Απόδοση/Μετάφραση απο το eda.europa.eu για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.