Η εκπαίδευση των πληρωμάτων των P-3B συνεχίζεται…

Γράφει ο Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης, πηγή: lawandorder.gr

H εκπαίδευση πραγματοποιείται τόσο στις ΗΠΑ για τους 3 πιλότους του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και στην Ελλάδα για ιπτάμενους μηχανικούς και το τακτικό πλήρωμα μάχης.

Σεμνά και ταπεινά, αλλά με εντατικούς ρυθμούς και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος -όσο είναι δυνατόν βεβαίως αυτό το τελευταίο- συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τη Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ) της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού και θα επιχειρεί με τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, το πρώτο από τα οποία αναβαθμίζεται τώρα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), στο Σχηματάρι Βοιωτίας

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται τόσο στις ΗΠΑ για τους 3 πιλότους του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και στην Ελλάδα για ιπτάμενους μηχανικούς και το τακτικό πλήρωμα μάχης (TACCO/Τακτικός Διοικητής της αποστολής, καθώς και οι χειριστές των διαφόρων συσκευών του αεροσκάφους).

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, συμφώνως με τις πληροφορίες μας, την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το πρώτο P-3B της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως» (με αριθμό σειράς s/n “744”) πραγματοποίησε μια πεντάωρης διάρκειας πτήση στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και νοτιότερα αφιερωμένη στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του τακτικού πληρώματος του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στα χειριστήριά του ήταν οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι βγήκαν ξανά «επαναδιαθέσιμοι» στον τύπο και ως εκπαιδευτές και δοκιμαστές μετά από πολύμηνη εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

«ΒΖ» και… ανατολικότερα σιγά-σιγά!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Σχεδόν 400 mil€ για αε/φος χωρίς ανθυποβρυχιακά όπλα (απλή πλατφόρμα παρατήρησης)! Ντροπή! Στο μεταξύ 34 Romeo (αβάδιστα) σε αποθήκες στις ΗΠΑ (περίπου 34 mil USD each) και εμείς συζητάμε για άλλα 7 με κόστος έως 600 mil! Με όσα δηλ. παίρνεις από το «θείο σχεδόν 18!!! Γιου νάνοι όνομα και πράγμα.

  1. 350 μύρια και δεν ξέρουμε τον εξοπλισμό αποστολής.

   Εμεις δεν ζητησαμε μονο ROMEO και τα 600 μύρια ειναι τιμη καταλογου για ολα οσα ζητησαμε και οχι τελικη τιμη.

   1. Από που προκύπτει το ποσό των USD350 εκατ;

    Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ το συνολικό κόστος του προγράμματος μέχρι και σήμερα είναι USD499.843.145.

    Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί USD416.792.838, δηλαδή πάνω από το 80%, και έχει παραδοθεί μόνο το μη εκσυγχρονισμένο αφος ενδιάμεσης λύσης, το οποίο είναι ακόμα σε φάση δοκιμών.

    Σύμφωνα πάλι με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΘΑ, το τελικό κόστος του προγράμματος θα προκύψει μετά την παράδοση των συμβατικών αντικειμένων, δηλαδή μετά το φθινόπωρο του 2023 (αν όλα εξελιχθούν ομαλά). Μέχρι τότε παραμένει USD499.843.145.

    Ακόμα κι αν υποθέσουμε το fairy tale σενάριο των USD350 εκατ, αυτό θα σημαίνει πως το Ελληνικό Δημόσιο ξεχρέωσε πλήρως το συμβατικό τίμημα τον Ιούνιο του 2018 (οι συνολικές πληρωμές μέχρι τότε ήταν USD360.670.820). Επιπρόσθετα, έχει δώσει μέχρι σήμερα άλλα USD50 περίπου και θα δώσει ακόμα άλλα USD85 εκατ περίπου μέχρι το 2021. Μετά, θα περιμένει άλλα 2 χρόνια να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις για να δει αν και πότε θα συμφωνηθεί με τον προμηθευτή ότι υπάρχει υπερκοστολογημένο ποσό κατά USD150 εκατ(!) (δηλαδή να δεχτεί επισήμως η LM ότι έπεσε έξω στον προϋπολογισμό κόστους κατά 30% !!!), για να υπογραφεί η τροποποιητική της σύμβασης, και να του επιστραφούν τα επιπλέον χρήματα (προφανώς άτοκα).

    Ούτε οι αποικίες δεν υπέγραφαν τέτοιες συμβάσεις.

   2. @SC:

    500 μυρια χρεωθηκαν στο προγραμμα αυτό για να μην χαθουν τα λεφτα αυτα (θα φευγανε σε μνημονιακες υποχρεωσεις). Δεν σημαινει οτι στοιχισε τοσο ο εκσυγχρονισμος. Αν παρακολουθεις την ειδησιογραφία, τα ROMEΟ που θελουμε να ψωνισουμε, το μεγαλυτερο μερος των χρημάτων ακριβώς απο εκει προερχονται, απο το πλεονασμα των 150μυριων. Τα Papa3 υπολογιστηκαν στα 350.

   3. @ tallyhogr 19 Αυγούστου 2019

    Μακάρι να διαψευστώ, αλλά αυτή η ιστορία με τα πλεονάσματα, είναι άλλο ένα σενάριο από τα πολλά που σέρβιρε χριστουγεννιάτικα γνωστή ιστοσελίδα, δεν ξέρω σκόπιμα ή αυτές τις πληροφορίες τους έδωσαν, αυτό θα φανεί…

    Πλεονάσματα, κέρδη ομολόγων και λοιπές ιστορίες κατά την γνώμη μου ειναι εκτός λογικής και μάλλον εκτός πραγματικότητας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που όποιος κράζει το Ντένις τον τρομερό πέφτει και ψαλίδι…

 2. Γιατί να μην αγοράσουν τα MQ-4C η τα ιταλικά(Hammerhead), αφού ήθελαν να ικανοποιήσουν/εξυπηρετήσουν νατοϊκά αιτήματα για επιτήρηση της περιοχής;

  MALE Performance Enhancement: Piaggio’s P.1HH Hammerhead UAV

  https://www.defenseindustrydaily.com/male-performance-enhancement-piaggios-p-1hh-hammerhead-uav-019301/

  NEWSItaly to Spend Almost $1 Billion on HammerHead Surveillance Drones

  https://dronebelow.com/2018/03/29/italy-to-spend-almost-1-billion-on-hammerhead-surveillance-drones/

  Μην «ακούσω» μόνο, ότι τα Predator/Reaper είναι πιο αποτελεσματικά για αυτή την εφαρμογή, γιατί θα αρχίσω να μοιράζω »παράσημα« και μετάλλια.😉

  Να σημειωθεί ότι τα έξοδα για 4 ΜΕΑ και συνοδευτικό εξοπλισμό για έναν εξαγωγηκό πελάτη που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο σύστημα, ανέρχονται στο «γελοίο» και ασήμαντο ποσό των 2.5 δις, όπως έχει ανακοινωθεί απο επίσημες πηγές των ΗΠΑ.

  «WASHINGTON, Apr. 5, 2018 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to ……. of MQ-4C Triton Unmanned Aircraft Systems (UAS) for an estimated cost of $2.50 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale on ……. 2018.
  The Government of …. has requested to buy four (4) MQ-4C Triton Unmanned Aircraft Systems (UAS), one (1) Mission Control Station (MCS) comprised of one (1) Main Operating Base (MOB) (MD-3A) and one (1) Forward Operating Base (FOB) (MD-3B), ten (10) Kearfott Inertial Navigation System/Global Positioning System (INS/GPS), units (2 per aircraft plus 2 spares), and ten (10) LN-251 INS/GPS units (2 per aircraft plus 2 spares). This proposed MQ-4C UAS sale will be a modified version of the USN Triton configuration.»

  Για όσους θα αναρωτηθούν…, όχι δεν υπονοώ ούτε υποστηρίζω ότι τα Ορίον είναι η ιδανική λύση για αυτό το πρόβλημα.

 3. Ναι στα Romeo όχι στα Papa! Θα έπρεπε να χτυπήσουμε χαλαρά 12 -14 από τα νέα, αποθηκευμένα Romeo των ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα χρήματα σε αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αναβάθμιση των 8 S70 της πρώτης γενιάς με glass cockpit, νέο FLIR

 4. Τι θα πει δεν ξέρουμε τον εξοπλισμό αποστολής ; Ποιοι δεν ξέρουμε εμείς οι απλοί αναγνώστες , οι δημοσιογράφοι , ‘ή το ναυτικό;

  1. Κοιτα κατα τον αισωπο,μια πονηρη αλεπου ορεχτηκε ενα κοματι ψωμι που ειχε ενας κορακας που καθοτανε σε ενα ψηλο κλαδι,,,ο μονος τροπος για να του κλεψει το πολιτιμο φορτιο ηταν να τον κανει να ανοιξει το στομα του,,,λεγοντας του οτι θελει να ακουσει το ξακουστο μελωδικο κελαιδισμα του…τωρα αλλοι καθονται σε αναμμενα καρβουνα,,,και πολυ θελουνε να ανοιξη ο κορακας το στομα του,,για να πει τα καλουδια του,,,γιατι μαλλον μεχρι να βγαλει τα δικα του 214 θα υπαρχει ηδη οχι ενας αλλα πολλοι και διαφορετικοι κυνηγοι που …πως να το πω τζαμπα λεφτα και χρονια περιμενανε για τα 214TN,,,τωρα στα δικας μας κανενας τυπου μπαρμπαφωτης να τη χαλασει τη δουλεια κανας ναυαρχος του καναπε να σκουζει κ να λεει με αυτα τα λεφτα θα μπορουσαμε να αγορασουμε δυο αυστραλιανους υφαλους σορρυ φρεγατες ηθελα να γραψω…κτλ κτλ πουλημενοι πολιτικοι πουλημενοι αξιωματικοι..οι γνωστοι χρησιμοι-γαλοπουλα που τα γνωστα αρπακτικα χρησιμοποιουν κατα κορον για να πιεσουνε και να παρει ο πληρων τα συμβολαια που θελει για το καλο της πατριδας βεβαιως βεβαιως

 5. Να πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω γιατί οι πιλότοι δεν είναι της σχολής Ικάρων και πρέπει να πληρώνουμε εκπαίδευση για αξιωματικούς του Ναυτικού. Υπάρχει κάποιος λόγος ή τα ίδια Βαγγελάκη μου τα ίδια Βαγγελή μου?

  Ξέρει κανείς?

  1. Ίσως να έχει σχέση με εσωτερικές διαμάχες στις ΕΕΔ, αφού δεν θα ήταν παράξενο να ακολουθούν ένα αμερικανικό μοντέλο στο οποίο όλοι παλεύουν για αρμοδιότητες, οι οποίες συνδέονται και με τα οικονομικά που μοιράζονται σε αεροπορία, στρατό ξηράς και στο ναυτικό. Όλοι φαίνεται να παλεύουν για μια «ανεξαρτησία» απο τον άλλο κλάδο για να μην αισθάνονται «ζητιάνοι» όταν υπάρχει διαφωνία στις αποφάσεις.

  2. Κοιτα λογικο το ερωτημα σου αλλα δεν μπορει να εχει πιλοτους αερ/φων ο ΕΣ και το ενδοξο ΠΝ οχι.
   ΥΓ: Πουλαδα-Στολη-Reyban γυαλι

   1. Ναι.. Στο τέλος θ απαιτήσει κι η πυροσβεστική δικούς της πιλότους..

    Ας μετατεθούν στον ναυτικό και ας γίνουν απο υποσμηναγοί ανθυποπλοίαρχοι, ποιο είναι το πρόβλημα? Ολο για διακλαδικότητα μιλάμε και διακλαδικότητα δεν βλέπω.. Αυτά τα πράγματα είναι τσάμπα σπατάλη πόρων και χρημάτων.

   2. Μια πολυ καλη και λειτουργικη ιδεα θα ηταν οι πιλοτοι μαχητικων μετα απο καποια ηλικια ( πχ 45+) και μεχρι την αποστρατεια τους να υπηρετουν σε αεροσκαφη λιγοτερο απαιτητικα οπως μεταγωγικα, πυροσβεστικα, ΑΦΝΣ, μεταφορικα ελικοπτερα κτλπ

 6. Γιατι πχ του Αρχαγγελου Μιχαηλ μπορει το ΠΝ να θελει να κανει μια αποστολη, αν οι πιλοτοι ειναι απο σχολη Ικαρων θα θελουν ρεπο ενεκα εορτης.Τι θα κανει το ναυτικο τοτε, θα ακυρωσει την αποστολη.Αν ομως ειναι ναυταιοι τοτε αυτοι δεν θα γιορταζουν και η αποστολη θα γινει.Γενικα ειναι τεραστια τα προβληματα και καλο ειναι ο καθε κλαδος να εχει τους δικους του.

 7. @tallyhogr

  Δηλαδή ζητήσαμε να χρεωθεί επιπλέον ένα πρόγραμμα κατά 150 εκατ και τα στείλαμε στην τράπεζα μιας ιδιωτικής εταιρείας (LM) για να μην χαθούν σε μνημονιακές υποχρεώσεις με την «συμφωνία» να μας τα γυρίσει μετά από 7 χρόνια; Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της απιστίας κατά του Δημοσίου τότε τι είναι; Τι είναι αυτά που λέτε και κυρίως από που προκύπτει κάτι τέτοιο; Ας κρατήσουμε τη συζήτηση σε ένα επίπεδο.

  Παρακολουθώ την ειδησειογραφία και έχω διαβάσει διάφορα κατά καιρούς. Σε ένα από αυτά μάλιστα, μας χάρισαν και 500 εκατ για το πρόγραμμα των F-16. Υποθέτω πως ο πρώην ΥΕΘΑ ήταν αρκετά συνεσταλμένος για να βγει και να το επιβεβαιώσει επισήμως…

  Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε

  1. Διαβάζουν πολύ από τα γνωστά, που μας είχαν πρήξει κανένα χρόνο με τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα, μέσα σε όλα αναπτύχθηκε και μια παραφιλολογία για τα «πλεονάσματα» από το πρόγραμμα λέει των P-3, τώρα τι πλεονάσματα ανακάλυψαν όταν ήδη έχουν πληρωθεί 350εκ. και το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι το 2023 στην καλύτερη, είναι πέρα κάθε φαντασίας. Το σανό δυστυχώς πάντα έχει πέραση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.