Η Ελλάδα από τις πιο ενεργές χώρες στα προγράμματα Ε.Ε

Ενεργός συμμετοχή στα προγράμματα Ε.Ε.

Η πρόοδος υλοποίησης των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), αλλά και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA), βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Πρακτικά, η PESCO είναι η απόπειρα της Ε.Ε. να προωθήσει ορισμένα προγράμματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη εξοπλισμών, αλλά και αμυντικής συνεργασίας. Η Ελλάδα ηγείται πέντε προγραμμάτων (πλατφόρμα πληροφοριών για κυβερνοαπειλές, συνδυασμένες, μικρής κλίμακας, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, εκπαίδευση ελικοπτέρων, ευρωπαϊκή σχολή πληροφοριών και αναβάθμιση των μέσων θαλάσσιας επιτήρησης). Οπως προκύπτει από έρευνα την οποία δημοσίευσε χθες το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ελλάδα είναι από τις πιο ενεργές χώρες στην υλοποίηση όσων απαιτούνται για την προώθηση των προγραμμάτων.

Οι ερευνητές του IISS (Υβόννη Ευσταθίου, Κόνορ Χάνιγκαν και Λισί Μπερό-Σιντρό) έχουν καταλήξει σε ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σχετικά με τη στάση των 25 χωρών-μελών που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Η Ελλάδα φαίνεται να συμβαδίζει με τη Γαλλία στον τρόπο αντίληψης. Μόνο οι συγκεκριμένες δύο χώρες αντιμετωπίζουν τα προγράμματα PESCO ως εργαλεία προστασίας των πολιτών τους. Η Ελλάδα αποτελεί, επίσης, τη μοναδική χώρα που αντιλαμβάνεται τα προγράμματα, και δη εκείνο που αφορά τη θαλάσσια επιτήρηση, ως μέσα συμβολής στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσω του οποίου πρακτικά προβλέπεται η ανάπτυξη μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. «Η αντίδραση σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις σημειώθηκε σε διάφορα σχέδια στα οποία ηγούνται η Ελλάδα και η Γαλλία», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υπολογίσει με ακρίβεια τι προτίθεται να επενδύσει για τα προγράμματα στα οποία ηγείται. Συγκεκριμένα, 2,2 εκατ. ευρώ για τις κυβερνοαπειλές, 500.000 ευρώ για τη μελέτη βιωσιμότητας των συνδυασμένων επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων και 1,5 εκατ. ευρώ για τη σχολή πληροφοριών. Στα γενικά συμπεράσματά τους οι ερευνητές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι τα κεφάλαια που διαθέτει η Ε.Ε. για την άμυνα δεν είναι επαρκή για την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι, μεσοπρόθεσμα, κάποια από αυτά θα διακοπούν.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ίσως να φαίνομαι υπερβολικός, αλλά τα ποσά που αναφέρονται για τα προγράμματα στην Ελλάδα, είναι (σε περίπτωση που περιέχουν και πρακτικές εφαρμογές) αστεία, ειδικά στο σημείο της αντιμετώπισης(;) απειλών απο τον κυβερνοχώρο το πόσο που αναφέρεται αφήνει αρκετές εντυπώσεις(η οποίος θέλει έτσι, έντονες αμφιβολίες) όσον αφορά την σοβαρότητα της πρόθεσης της Ελλάδας να ασχοληθεί (σοβαρά) με το αντικείμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.