Η ελληνική “παράνοια” με το F-35

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ δηλώσεις αυτονόητου περιεχομένου, δημιουργώντας απλώς εντυπώσεις και εσφαλμένη “εικόνα” στην κοινή γνώμη.

Στις 4 Απριλίου, ο Αντιναύαρχος Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου Διακλαδικού Προγράμματος F-35 (JPO F-35) στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, δήλωσε για το αεροσκάφος 5ης γενεάς ότι “μελλοντικοί πιθανοί πελάτες FMS περιλαμβάνουν την Σιγκαπούρη, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία“. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε τίποτα περισσότερο, από το να δώσει μια εικόνα μελλοντικών παραγγελιών για το F-35, βάσει του εκδηλωμένου ενδιαφέροντος από τις ανωτέρω χώρες. Οι ΗΠΑ, θα ανταποκριθούν σε όλες τις επίσης αιτήσεις πληροφοριών που έχουν κατατεθεί, για το νέο μαχητικό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αυτά τα αυτονόητα, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τα αρεσκόμενα σε τυμπανοκρουσίες ΜΜΕ, ως δήλωση των ΗΠΑ ότι θα εφοδιάσουν την χώρα μας με το νέο μαχητικό. Σαν να είχε αρνηθεί προηγουμένως η Ουάσιγκτον την πώληση F-35 στην Ελλάδα και τώρα κάνει στροφή στην πολιτική της…

Η πραγματικότητα είναι γνωστή για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις στα δρώμενα. Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για το F-35, προ διετίας. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 η ΓΔΑΕΕ διαβίβασε προς τις αμερικανικές υπηρεσίες FMS επίσημο αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος για το μαχητικό. Πιο συγκεκριμένα, η LOR for Joint Strike Fighter (F-35) Price & Availability (P&A) Information, Studies & Analysis, σηματοδότησε την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΥΠΕΘΑ, για την έναρξη συνομιλιών με το JPO F-35, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Όπως είχαμε αναλύσει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, “το ΥΠΕΘΑ ζήτησε στοιχεία για προμήθεια 20 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής υποστηρίξεως ενώ ζήτησε να εξετασθεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τόσο σε πρόγραμμα προμήθειας όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη του F-35.

Ως εκ τούτου, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σχολίασε ότι εξετάζεται η περίπτωση προμήθειας του F-35, δεν είπε κάτι νέο μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τον ΗΝΙΟΧΟ 2019. Ωστόσο, η χρονική σύμπτωση της συμμετοχής του F-35Α στον ΗΝΙΟΧΟ 2019, με την δήλωση του Πενταγώνου και τις ασκούμενες πιέσεις προς την Τουρκία, δίνει μια αίσθηση “πανικού” από ελληνικής πλευράς, η οποία περίπου εμφανίζεται να επείγεται για την προμήθεια του μαχητικού…

Το “tip” που θα δίναμε στους αναγνώστες για παραγωγικό προβληματισμό στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι τα τελευταία έτη, όσα εγκωμιαστικά ακούγονται από την Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, την εξαιρετική σημασία της διμερούς συνεργασίας, την συμβολή μας στην ασφάλεια της περιοχής, την “απόφαση” ενισχύσεως της άμυνάς μας όπως και την πρόθεση πωλήσεως F-35 και σε εμάς, δεν αποτελούν χαδάκια στα αυτάκια μας. Απευθύνονται πρωτίστως στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια ερεθισμού – δελεασμού της, για την “απομάκρυνσή” της από τις αγκάλες των ΗΠΑ, μετά την στροφή Ερντογάν στην πολιτική του από το 2016. Όταν λοιπόν ο Ερντογάν κάνει την στροφή του κατά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, τότε θα δούμε πόσο καλή διαχείριση μπορεί να κάνει η Αθήνα, ώστε να αποφύγει τις αμερικανικές πιέσεις για παραχωρήσεις στην Τουρκία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. Επάνω στην μεγάλη αναστάτωση(για να μην πω υστερία) για το συγκεκριμένο θέμα που συναρπάζει ιδιαίτερα τις μάζες στην Ελλάδα(εφόσον οι ανακοινώσεις πέφτουν αράδα), δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης, ότι παράλληλα στην χρησιμοποίηση της πολιτικής στην Ελλάδα ως εργαλείο για άσκηση πιέσεων προς τους γείτονες, μας απομακρύνουν απο οποιαδήποτε προοπτική σε μια (έστω ελάχιστη) μελλοντική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS, το οποίο όταν ζητήθηκε ενημέρωση για το JSF απο την πολιτική στην Ελλάδα, δεν είχε ωριμάσει σαν σκέψη για να είναι θέμα εναλλακτικής λύσης στο μέλλον σε ένα πραγματικά νέο πρόγραμμα. Εδώ φαίνεται οι «φίλοι» αμερικάνοι να πετυχαίνουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» όπως λέει η γνωστή παρόμοια για αυτές τις περιπτώσεις. Ενώ εξυπηρετούνται τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα με αυτή την ανακοίνωση, προσπαθούν να αδειάσουν και μια Ευρώπη απομονώνοντας χώρες απο την ευρωπαϊκή αγορά μαχητικών(και γενικά οπλικών συστημάτων).

  Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, είναι ως συνήθως η Ελλάδα που θέλει να αφοσιώνεται (πάλι ως συνήθως) σε οτιδήποτε γυαλίζει στο μάτι της, νομίζοντας πως είναι πάντα χρυσός, απλά η επειδή γυαλίζει.

 2. Αφιερωμένο σε αυτούς που θέλουν να ονειρεύονται επαναστάσεις στον αεροπορικό πόλεμο του Αιγαίου, και σύντομες παραλαβές αοράτων μαχητικών «με εύκολιες αποπληρωμής» που θα ολοκληρωθούν στο μακρινό μέλλον(της χιλιετίας). 😉

 3. …Άλλωστε είναι απολύτως λογικό, με την ένδεια που μας χαρακτηρίζει, να πάμε να πάρουμε μερικά αεροπλάνα με 145 εκ. δολ. το κομμάτι, το οποίο πετάει σπανίως…
  Το κόστος προκύπτει από εκτίμηση για το έτος 2018, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους συναφών αεροπορικών κατασκευών αλλά συμπεριλαμβανομένου του κόστους έρευνας και ανάπτυξης, για το F-35A: https://assets.documentcloud.org/documents/5746674/F-35-Cost-Table-for-FY-2018-Request.pdf
  (Δεν έπεσα και πολύ έξω από παλαιότερη εκτίμησή μου: http://www.proelasi.org/γιατί-η-προμήθεια-f-35-είναι-αναπόφευκτη/#comment-24821 )
  Η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα (όχι απλά να πετάει…) υπολογίζεται σε λιγότερο από 15% για το F-35B και περίπου 2% για το F-35C (!), τα τελευταία δύο χρόνια: https://www.thedrive.com/the-war-zone/27047/the-navys-operational-f-35c-is-fully-mission-capable-less-than-five-percent-of-time
  Η λίστα με τα “θεματάκια” μοιάζει ατελείωτη. Όποιος ενδιαφέρεται (και αντέχει), μπορεί να διαβάσει το ακόλουθο:
  https://www.pogo.org/investigation/2019/03/f-35-far-from-ready-to-face-current-or-future-threats/
  Όσο κι αν είναι υπερβολικό (ενδεχομένως χρηματοδοτούμενο π.χ. από κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία….), τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πολλά.
  Τέλος, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι πλήρως πιστοποιημένο (δεν έχει κηρυχθεί ότι διαθέτει Full Operational Capability – FOC), δηλαδή δεν είναι έτοιμο για πόλεμο…
  Ό,τι πρέπει δηλαδή για τις ΕΔ μας, στην παρούσα φάση…

  1. Καλησπέρα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Απορώ δε πως κατ’ εξακολούθηση διαφεύγουν οι πληροφορίες αυτές τόσων «ειδικών», ή τουλάχιστο δεν εξετάζονται σε αντιδιαστολή με τις εξωφρενικές δηλώσεις για kill ratios 20:1 (F35A) και 25:0 (F35B) στις Red Flag από τον κατασκευαστή. Μάλλον είναι ελέφαντας τελικά.

   Το άλλο αστείο είναι πως το ALIS, τόσο κρίσιμο για την λειτουργία και εξυπηρέτηση του «υπερσύγχρονου» F35 τρέχει σε περιβάλλον browser Internet Explorer 11 (αυτό από τα Windows 7). Αν βάλει κάνεις «internet explorer 11 security issues» στο Google επιστρέφει περίπου 48.500.000 αποτελέσματα. Ίσως ο πλέον αναξιόπιστος browser, είναι ατελείωτες οι «τρύπες» που έχει και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται μόνο από το 2.37% των χρηστών internet παγκοσμίως (μάλλον δημόσιες υπηρεσίες).

  2. μάλλον η ΠΑ έχει να επιλύσει δύσκολη εξίσωση ,για να διατηρήσει το θεμέλιο λίθο της της εθνικής ακεραιότητας,δηλαδή εναέρια υπεροχή,τόσο σε οπλικές πλταφόρμες όσο και σε οπλικά συστήματα

  3. » In practice, ALIS has contributed to dramatic declines in mission capable rates for various reasons, including by declaring parts broken when they’re not and showing aircraft as not mission capable when they actually are.»

 4. https://www.militarytimes.com/news/your-military/2018/09/27/f-35-flies-first-combat-mission-in-afghanistan/

  The U.S. Marine Corps F-35B joint strike fighter has successfully conducted its first combat mission over Afghanistan, U.S. officials confirmed to Military Times.

  The strikes, carried out by F-35Bs assigned to the 13th Marine Expeditionary Unit, occurred Thursday morning against a fixed target “in support of ground clearance operations,” and were deemed a success by the ground force commander, according to a statement put out by U.S. Naval Forces Central Command on Thursday afternoon.

  Marine Fighter Attack Squadron 211 made history earlier this month as they became the first squadron with F-35Bs to deploy to the U.S. Central Command area of operations aboard the Wasp-class amphibious assault ship Essex.

  “The F-35B is a significant enhancement in theater amphibious and air warfighting capability, operational flexibility, and tactical supremacy,” said Vice Adm. Scott Stearney, commander, U.S. Naval Forces Central command. “As part of the Essex Amphibious Ready Group, this platform supports operations on the ground from international waters, all while enabling maritime superiority that enhances stability and security.”

  “The opportunity for us to be the first Navy, Marine Corps team to employ the F-35B in support of maneuver forces on the ground demonstrates one aspect of the capabilities this platform brings to the region, our allies, and our partners,” said Col. Chandler Nelms, commanding officer of the 13th MEU.

  The Marine Corps declared the F-35B operational in 2015, becoming the first service to integrate the joint strike fighter into its fleet. The Air Force followed by declaring initial operational capability for the F-35A conventional variant in 2016, while the Navy plans to declare IOC on the F-35C carrier variant in February 2019.

  1. Αγαπητέ Θεόγνωστε, το IOC δεν είναι FOC. Καμμία έκδοση του F-35 δεν έχει κηρυχθεί FOC, με εξαίρεση ίσως τα ισραηλινά Adir, τα οποία όμως αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Ακόμα και η ανακήρυξη του IOC για το F-35 ήταν ίσως βεβιασμένη, ενδεχομένως υπαγορευόμενη για λόγους προώθησης προϊόντος. Τυπικά λοιπόν, το F-35 δεν είναι έτοιμο για πόλεμο. Επί της ουσίας, η συμμετοχή του στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον Ταλιμπάνων, μαυροφορεμένων τζιχαντιστών και λοιπών “δημοκρατικών” δυνάμεων, χωρίς στοιχειώδη α/α προστασία, δεν σημαίνει ότι το F-35 είναι ετοιμοπόλεμο. Αντιθέτως, επειδή δεν το υποτιμώ και εκτιμώ ότι όντως θα είναι ένα μαχητικό με σημαντικές ικανότητες (μακροπρόθεσμα), η προβολή της συμμετοχής του σε τέτοιες επιχειρήσεις μάλλον μου προκαλεί τον γέλωτα… Το αυτόν ισχύει και διά το F-22, του οποίου τις αρετές νομίζω ότι όλοι εκτιμούμε: η πρώτη του επιχειρησιακή εκμετάλλευση εναντίον του ISIS, μετά από 20 έτη που κηρύχθηκε επιχειρησιακό, μάλλον δεν περιποιεί τιμή σε ένα τέτοιο μαχητικό…

   1. Αγαπητέ Κώστα:

    Εφοσον δούλεψα σε αυτήν την βιομηχανία γνωρίζω την διαφορα μεταξύ IOC και FOC.

    Επειδή αρκετοί δεν εχουν κατανοήσει, μια εταιρεία παράγει αυτό που υπάρχει στα συμβόλαια με την κυβέρνηση. Υπαρχουν τα λεγόμενα Risk Assessments για κάθε και οποιαδήποτε τεχνολογία η οποια έχει το buy in στο εκάστοτε πρόγραμμα. Οι τεχνολογίες προωθούνται βάσει projected threat levels for ten, twenty, fifty, one hundred years down the road.

    Σημερα, τώρα δεν υπάρχει καλύτερο μαχητικό απο το F22 και δεν υπάρχει περίπτωση πιλότοι του F22 να πολεμήσουν οπως θα ήθελαν πιλότοι τεταρτης γενιάς. Το ότι το F22 δεν εχει χρησιμοποιηθεί παρα μόνον σε καταστάσεις κατώτερων των αποδοσεων του αυτο εν αναιρεί τις ικανότητες τις επιδόσεις του συστήματος. Για του λογου το αληθές υπαρχουν και επιχηρήσεις για το F22 που ποτε δεν θα δουν το φως της δημοσιότητος.

    Κατα την αποψη μου κακως σταματησαν το πρόγραμμα νομίζοντας ότι τα threat level εξαληφθηκαν με την καταρευση της σοβιετικής ενώσεως εφόσον το κόστος είναι ανάλογο και των αριθμων παραγωγής (μεσα και η συντήρηση και η αναβαθμιση κοστίζει παραπάνω με χαμηλους αριθμούς). Ήμουν proponent μιας εκδοσης του FB22 παράλληλα με το F22. Θα είχε την θεση του F111. Έδειξαν για το θεαθήναι και ‘βομβαρδισμο’ με το F22. Αυτός δεν ηταν και δεν ειναι πρωταρχικός ρολος του.

    Τωρα παμε στο F35. Και στις τρείς μορφες του αερoσκαφoυς εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστα παραμένουν απειλή για το αντίπαλο δέος. Αυτη ειναι η αποστολή του. Μαχητικό κρουσεως με στελθ και προηγμένες τεχνολογίες σε ηλεκτρονικά συστήματα.

    Υπενθυμίζω ότι ακομη και το F-16 οταν πρωτοήλθε δεν ειχε ούτε εκπληρουσε τις αποστολές που του αποδιδουν σήμερα. Πολλά CIP money ειχαν και εχουν ξοδευτεί περαν των αρχικων συμβάσεων. Ηταν καθαρα μαχητικο ενέργειας χωρις καν σωστο ραντάρ μεσα στο μειγμα ηταν το low end in a high low end mix. Κατέληξε να έχει αγοραστεί απο σχεδον ολα τα δυτικα κράτη στις διάφορες μορφες του.

    Η εξέλιξη ενος συστήματος ειναι κατι το δεδομένο και γινεται γενικά με ολα τα συστήματα ειτε εκ των ΗΠΑ ειτε Ευρωπαικα ειτε Ρωσικά ειτε Κινέζικα. Ξεκιναει ενα πρόγραμμα και καπου στα μεσα η αργοτερα έρχονται και επιπλεον απαιτήσεις που κανουν το συστημα πιο περίπλοκο. Για ινδικα συστήματα αεροσκαφών ας μην γινεται καν συζήτηση.

    Θυμάμαι την μηχανη F100. Ηλθαν οι προδιαγραφές. Αυτο που ενδιέφερε την USAF ήταν thrust lbf / weight. Μετα αργότερα ήλθαν και οι απαιτήσεις για Durability. Επίσης στην περίπτωση του F35 έγινε και κάτι ακομη ποιό πρωτοποριακό και δεν αναφέρομαι στο στελθ η τεχνολογίες. Αναφέρομαι οτι πηραν την απόφαση με πιεση και ευλογίες εκ των άνωθεν να πανε πέραν του concurrent engineering and manufacturing ωστε να έχουν το σύστημα το F35 έξω ενω ακόμη τεχνολογίες δεν ειχαν φτάσει το maturation levels. Δηλαδη η συγκυρία αυτη καθ’ αυτή ολων των τεχνολογιών να φτάνουν σε κομβικα σημεία να κάνουν intercept and technology insertions at specific intervals of the program επειδή ακριβώς το F-35 σαν πλατφόρμα εχει σχεδιαστεί να μπορεί να λαμβανει αυτές τις παρεμβάσεις τις τεχνολογικές και ιδιως στον ηλεκτρονικό τομέα εφόσον ολοι γνώριζαν από αρχής οτι σαν ιδέα ενα cloud system ακούγεται καλη αλλά μεχρι την επιχειρησιακή εκτελεση βρεξει χιονίσει ημερα η νύκτα παραμένει στα σύννεφα. Δεν μπορεί τώρα ουτε η κυβέρνηση ούτε άλλοι να κλαίνε φάουλ για το κόστος. Η εταιρεία δεν παιρνει αυτές τις αποφάσεις απο μονη της. Επίσης το κόστος ανεβαίνει οταν υπάρχουν πολλοί ‘παικτες’ στο πρόγραμμα. Σκέψου μόνον πόσοι ταξίδεψαν και ποσες ωρες χαθηκαν σε ανούσιες συζητήσεις σε ποσα ξενοδοχεία έμειναν ολοι αυτοί κ.ο.κ. Επειδή εχω γνώση επι αυτων των θεματων είναι φοβερό. Τελικά το overhead γίνεται σαν μια ρουφιχτρα που δεν τελειώνει. Έπειτα ας υποθέσουμε οτι τουλάχιστον ενα μερίδιο κόστους σε ορισμένα προγράμματα παει σε αλλα προγράμματα (δεν εννοω τσέπες ξετσίπωτων αν και τελικά και αυτο το κόστος μπαινει μεσα στο ολικό κοστος ενος συστήματος) προγράμματα απόρρητα.

    Κοίταξα και το αρθρο. Ορισμενες παρατηρησεις γίνονται και απι ανθρώπους που θελουν να έχουν δουλειά. Εαν δεν βρουν κατι που ‘ενδεχεται’ να κανει το αλφα η βητα η να φερει ταδε πρόβλημα στο μέλλον κ.ο.κ δεν θα έχουν δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπαρχουν προβλήματα ομως υπερβασιμα. Να εισαι σιγουρος οτι εαν γινει πόλεμος πολλα θα λυθούν πολύ γρήγορα αλλάζει το σκηνικό. Υπενθυμίζω οτι το Ισραηλ αγόρασε και ειναι μελος του κλαμπ για τo F-35. Μηπως τα ισραηλινα συστήματα ειναι καλύτερα. Η απαντηση όχι. Απλα δεν θελουν να εξαρτώνται απο τις ΗΠΑ για αποστολές. Και δεν ξεκινάνε από το μηδέν για τα δικα τους ηλεκτρονικά αλλά και με χρήματα εκ των ΗΠΑ και kniw how που τους δίνεται κανουν την δουλεια τους.

    Τωρα είναι το F-35 επικίνδυνο στα χερια των Τούρκων για την Ελλάδα οταν και εφόσον γινει επιχειρησιακό και σε ικανούς αριθμούς; Αυτό έχει απαντηθεί σαφως ναι άλλωστε δεν θα υπήρξαν καν συζήτησεις επι του θέματος. Και δεν ειναι μόνον το F-35 αλλά και αλκα συστήματα που προωθει η τουρκια το F-35 δεν θα χρησιμοποιηθεί μονον του αλλα παει πακέτο με τα υπόλοιπα.

    Οποια η τακτική που πρεπει να ακολουθήσει η Ελλάς σαν αντίβαρο; Εδώ το πρόβλημα. Τα επιτελεία ας κανουν καλα την δουλεια τους.

    Εαν θυμάμαι καλά τουλάχιστον ένα μικρο ποσό είχε εγκριθεί ωστε άνθρωποι στην εξειδίκευση σου να δώσουν απαντήσεις και ισως αναπτύξουν τεχνολογία η μέθοδο αντιμετωπίσεως εκ μερους της Ελλάδος τουλάχιστον στο θεματάκι αυτό των στελθ συστημάτων απο F-35 μεχρι στελθ πυραύλων. Δεν χρειάζεται περεταίρω συζήτηση..

    Σχετικά με το παρόν άρθρο ειμαι της αποψεως ότι κάθε αναβάθμιση συστήματος εφόσον γινεται σε σωστο χρόνο και επιφέρει step function αποτελέσματα πρέπει να ακολουθείται ωστε το σύστημα να μην τιθεται σε παρακμή (βλέπε και Μιράζ)

    Να εισαι καλά..

 5. https://www.janes.com/article/85649/uk-declares-ioc-milestones-for-f-35-typhoon

  The UK declared major milestones for its Lockheed Martin F-35 Lightning and Eurofighter Typhoon forces on 10 January.

  Speaking at Royal Air Force (RAF) Marham, Defence Secretary Gavin Williamson and Chief of the Air Staff Air Chief Marshal Sir Stephen Hillier declared initial operating capability (IOC) Land (L) for the F-35B and IOC for the multirole Project Centurion weapons configuration of the Eurofighter Typhoon FGR4.

  IOC L for the F-35B is marked by having nine aircraft ready to deploy on combat operations anywhere around the world, and sees the platform cleared to carry the Raytheon AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), the MBDA AIM-132 Advanced Short-Range Air-to-Air Missile (ASRAAM), and the Raytheon Paveway IV laser-guided bomb (LGB).

  Project Centurion involved the Typhoon being modified to carry the MBDA Meteor beyond-visual range air-to-air missile (BVRAAM) and MBDA Storm Shadow cruise missile. The first project Centurion aircraft were delivered to the RAF in July 2018, and with IOC the configuration is now cleared for combat operations.

  Having been declared to be combat ready the F-35B could be deployed on operations as early as the second quarter of 2019, with Williamson telling reporters that the aircraft could be flying counter-Islamic State missions from RAF Akrotiri in Cyprus in the spring. While the Typhoon is currently deployed on combat operations against the Islamic State in Syria, it has to date been limited to using the already integrated Paveway IV LGB as well as its internal Mauser BK 27 27 mm cannon. Those aircraft now flying out of RAF Akrotiri will likely be replaced by Project Centurion platforms over the coming weeks.

 6. Καλημέρα

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ σε όλο το έργο «F-35» είναι η συνεχής θεοποίηση του και η συνεχής υποτίμηση του οτιδήποτε άλλου. Μου θυμίζει την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου: «σιγά μην αναπτύσσεται η επιστήμη στη δικτατορία της ΕΣΣΔ» – μέχρι που έσκασε μύτη ο Σπούτνικ.

  Όσο για τα περι «δικτυοκεντρικού πολέμου», αυτό είναι κάτι που υπάρχει ως επιχειρισιακό εδώ και δεκαετίες, απλά με τα σημερινά ηλεκτρονικά γίνεται σχετικά πιο εύκολο. Το Link11 υπάρχει από πότε; Η δυνατότητα συνεργασίας και μετάδοσης δεδομένων από Awacs / J-Stars σε άλλες μονάδες από πότε υπάρχει; Για να πάμε στο αντπιπαλο στρατόπεδο, τα υποβρύχια κλάσης Echo είχαν την δυνατότητα να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία βολής από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και οι χειριστές να μπορούν να αναθέτουν στόχους στα βλήματα πλεύσης με – πρωτόγονες – οθόνες αφής.

  Κάτι άλλο που με παραξενεύει είναι η εστίαση στο αεροσκάφος και η παντελής απουσία σχολιασμού στα περί οπλισμού. Αν θες το F-35 να είναι στελθ => μόνο εσωτερικός οπλισμος => μόνο 4 ΑΙΜ-120 στην καλύτερη (ο Μετεορ ακόμη να πιστοποιηθεί). Με δεδομένο ότι κανένα οπλικό σύστημα δεν έχει pk = 1, τι γίνεται αν ο αντίπαλος έχει αναπτύξει αντίμετρα για τα «βέλη» αντί για τον «τοξότη»; Εξ όσων γνωρίζω, με το που φεύγει ο ΑΙΜ-120 αρχίζει να βασίζεται στο ραντάρ του, άρα ένα καλό σύστημα αυτοπροστασίας θα τον πάρει χαμπάρι νωρίς. Από τη στιγμή που το F-35 βασίζεται στο δόγμα «βλέπω και ρίχνω από μακριά», αν οι ΑΙΜ-120 αστοχήσουν, έστω εν μέρη, ματαιώνεται η αποστολή; Θα εμπλακεί σε εγγύ αερομαχία με κάνένα Flanker;

  Και τέλος, η Αλίκη 🙂 Αυτή η κοπελιά απαιτεί συνεχή δικτύωση για να δουλέψει; Αν ναί, ποιος θα εγγυηθεί την δυνατότητα απρόσκοπτης παροχής δικτύου σε πολεμικές συνθήκες σε όλες τις βάσεις της ΠΑ; Και στην Συρία και στην Ουκρανία τα διδάγματα μέχρι τώρα είναι ότι όταν ο αντίπαλος έχει σοβαρές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, με το που ανοίγεις πομπό σου έρχεται βλήμα.

 7. F-35 το βλέπουμε σε νεότερα block, 20 ή 30. Ολα εξαρτώνται βέβαια τι θα γίνει βέβαια με τους απέναντι.

 8. @ Theognostos
  Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για την αναλυτική σας απάντηση. Επίσης, σας ζηλεύω, καθώς όπως λέτε έχετε δουλέψει στην αεροπορική βιομηχανία… Θυμάμαι ένα βίντεο που είχα δει στο youtube που αναφερόταν στον – τότε – διαγωνισμό ATF, περίπου το 1990, μεταξύ του YF-22 και του YF-23, το οποίο εξέταζε το θέμα από την οπτική της Northrop (του χαμένου δηλαδή). Ήταν όντως εντυπωσιακή η προσπάθεια των δύο εταιρειών, Lockheed (νομίζω ότι τότε δεν είχε γίνει ακόμα το merge με την Martin Marietta) και Northrop (ακόμα σκέτο, όχι Northrop Grumman), και μάλιστα μακριά από τα μάτια του κόσμου, αφού ακόμα η υπόθεση στελθ ήταν απόρρητη. Θα ήθελα πολύ να είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο επιχείρημα… Δυστυχώς, οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των επιτευγμάτων των δύο εταιρειών και της τότε κατάστασης της Ελλάδας (θυμίζω: Κοσκωτάς, Ειδικό Δικαστήριο, απανωτές εκλογές χωρίς κυβέρνηση, 16/βάλβιδος, Μιμή κλπ), προκαλεί τουλάχιστον θλίψη…
  Όντως, κακώς οι ΗΠΑ διέκοψαν το πρόγραμμα του F-22, σταματώντας στα 195 τεμάχια (μαζί με τα πρωτότυπα). Σήμερα, δεδομένων των απωλειών και των ζημιών που υπέστησαν πέρυσι από τυφώνα κάποια F-22, τα εναπομείναντα Α/Φ είναι λίγα… Από μία άποψη, το F-35 ευθύνεται και για την πρώιμη διακοπή του προγράμματος του F-22, καθώς αυτό έγινε (και) με σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων για την εξέλιξη του F-35. Τελικά, τα ατελείωτα προβλήματα του F-35 άφησαν “ακάλυπτες” τις ΗΠΑ. Όσο για τη διαδικασία concurrency, φάνηκε ότι προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει.
  Έχουμε αντιληφθεί εδώ και καιρό την απειλή που συνιστά το F-35 για την Ελλάδα, είτε είναι πλήρως ετοιμοπόλεμο, είτε όχι. Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια όλες αυτές τις μελέτες για το πως θα το αντιμετωπίσουμε.
  Η αρνητική διάθεση που φαίνεται σε ορισμένα σχόλιά μου οφείλεται σε απόψεις που διατυπώνονται ελαφρά τη καρδία, όπως π.χ. “να πάρουμε κι εμείς καμιά τριανταριά απ’ αυτά, για να φοβούνται και οι Τούρκοι”. Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα για να συζητούνται σε στυλ καφενείου. Το κόστος προμήθειας του F-35 δεν έχει σχέση με προμήθεια Α/Φ σε παλαιότερες εποχές. Αυτό ισχύει ως ένα βαθμό και για οποιοδήποτε σύγχρονο Α/Φ. Ουσιαστικά, μία ενδεχόμενη προμήθεια F-35 ανάλογη του Βελγίου (34 Α/Φ F-35A), απαιτεί όλα τα διαθέσιμα κονδύλια (ΠΑ-ΠΝ-ΣΞ) για νέα εξοπλιστικά για τα επόμενα 10 χρόνια… Επίσης, ένα από τα συμπεράσματά μας είναι ότι το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35. Ούτε πρόκειται να κάνουμε πρώτοι επίθεση, καθώς το δόγμα μας είναι αμυντικό (καλώς ή κακώς, ίσως θα έπρεπε να είναι πιο επιθετικό).
  Επομένως, είναι άλλο να κάνουμε μία προγραμματισμένη και μελετημένη προσπάθεια, με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και συμπαραγωγή, και είναι άλλο να πάμε βεβιασμένα να πάρουμε μερικά “για νά ‘χουμε κι εμείς”… Ίσως το τραίνο χάθηκε προ 15-20 ετών, όταν η Lockheed Martin μας είχε προτείνει να μπούμε στο πρόγραμμα αλλά εμείς θέλαμε Eurofighter.
  Τέλος, τέτοιες συζητήσεις απομακρύνουν την εξέταση θεμάτων τα οποία εκτιμώ ότι είναι πιο επείγοντα και σημαντικά, όπως η αναβάθμιση της αεράμυνας με νέους τύπους ραντάρ, η δικτυοκεντρική προσέγγιση και η αξιοποίηση UAV/UCAV.
  Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να σας υποδείξω μία εργασία μας που δημοσιεύθηκε προσφάτως, η οποία αναφέρεται στα παθητικά ραντάρ, τεχνολογία η οποία θεωρώ ότι είναι πολλά υποσχόμενη και στην οποία θα έπρεπε να επενδύσουμε σοβαρά ως κράτος, όπως κάνουν πολλά σοβαρά κράτη (άσχετα με το εάν το ανακοινώνουν ή όχι): http://www.scienpress.com/download.asp?ID=991871

  1. @Konstantinos Zikidis
   κ.Ζικίδη,με συγχωρείται που μπαίνω στη συζήτηση χωρίς να έχω υπόβαθρο και γνώσεις, όπως εσείς ή οι συνομιλητές σας,
   αλλά τόσο καιρό με αυτά που διαβάζω,και της της πολιτικής κατάστασης ΗΠΑ Τουρκιας,θα ήθελα να σας ρωτήσω,με δεδομένη την αναβάθμιση των f16 δεν θα ήταν ορθότερο να επενδύσουμε σε αεροσκάφος ,οχι 5ής γενιάς τουλαχιστον ακόμη,αλλά σε 4ής,’η 4 και κατι,με ανάλογο οπλισμό και κρίσιμα ας το πω assets ,αν μπορώ να το μεταφράσω σωστά(πχ rafale,f18κτλ) σε μικρούς αριθμούς π.χ μια μοίρα ,προς υποστήριξη των viper κυρίως αλλά και mirage, που είναι και δοκιμασμένα και οταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους απέναντι αποφασίζουμε για τα f 35 και για κανονική,μαζική προμήθεια?
   ,κάτι σαν ενδιάμεση λύση ας πούμε…δεν θα είναι μικρότερο το ρίσκο από κάθε άποψη και περισσοτερα τα μεσοπρόθεμα τουλάχιστον πλεονεκτήματα? ή το θεωρείται τσαπατσούλικο το σκεπτικό μου και ανορθολογικό,σαν να πετάς λεφτα για το τίποτα .
   Ευχαριστώ.

   1. Η άποψή μου είναι ότι διαθέτουμε ήδη μεγάλο αριθμό Α/Φ και, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υποστήριξή τους, με σκοπό την διατήρηση υψηλών διαθεσιμοτήτων. Επίσης, πέραν της αναβάθμισης των F-16 Block 52+/Adv που είναι εν εξελίξει, θα πρέπει να εξετάσουμε τι θα κάνουμε με τα Block 30 και 50, καθώς και με τα παλαιά Μ2000. Μεγάλο κόστος αναμένεται και με την επαναπιστοποίηση των όπλων (ΑΙΜ-120, IRIS-T, AIM-9, MICA, SCALP, Exocet και Magic). Τέλος, υψηλή προτεραιότητα έχει και η αναβάθμιση της αεράμυνας (ΣΑΕ – Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και αντιαεροπορικά συστήματα) και η αξιοποίηση μη επανδρωμένων (κατά προτίμηση εγχώριας κατασκευής). Και όλα αυτά μόνο για την ΠΑ…
    Εάν λάβουμε υπόψη ότι ο προϋπολογισμός για τα νέα εξοπλιστικά (όλων των ΕΔ) είναι περίπου 500 εκ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 100 περίπου πάνε στην αναβάθμιση των F-16, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο μαχητικό, ακόμα και μεταχειρισμένο… Εκτιμώ όμως ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού FCAS, με σκοπό την συνανάπτυξη και συμπαραγωγή, πρόγραμμα το οποίο θα αποδώσει πολύ αργότερα (10-15 χρόνια από σήμερα).

  2. Αγαπητέ Κωνσταντίνε:

   Να είσαι καλά. Η ζωή αρκετές φορές μας οδηγεί τον καθένα εκεί πού πρέπει. Θυμάμαι ημουν πιτσιρικάς και ειχα δει τότε τα Μιράζ F1 ολοκαίνουργια στην Τανάγρα. Ενας συμμαθητής μου πέρασε στην σχολη ιπτάμενων τότε. Εφοσον δεν δύναμαι να γινω πιλότος (ενεκα μυωπίας) τοτε θα τα σχεδιάζω ειχα υπισχεθει στον εαυτον μου. Έτσι έβαλα πλωρη για τα GCE’s για αεροναυπηγικη στο Queen Mary College at U. K. Επιπλέον απο μικρο παιδί πρόσφυγας ασχολήθηκα με φυσικη μαθηματικά φιλοσοφια αρχαια Ελληνικά κ.ο.κ Θυμάμαι ενω άλλοι ασχολούντο με ανούσια λιγο με ενδιέφεραν οι ηληθιοτητες και τα κομματικά. Χειμωνα καιρό στην Αθηνα αργά μετα το μάθημα εριχνε χιονόνερο και κοιτούσα ποσα λεπτά δραχμες τότε ειχα ειτε για το λεωφορείο η για ενα κουλούρι…ο καστανας στην γωνια στην Ακαδημίας…Ενας κύριος με παλτό (εγω δεν είχα είχα εφημεριδα μεσα στο παλιο μπουφαν και στα παπούτσια για τις τρυπες) με κοίταξε. “Δεν χρειάζεται παιδί μου να κανεις αυτή την επιλογή” μου είπε χωρίς καν να του πω τίποτε… Και μου έδωσε χρήματα δραχμες τότε να φάω. Δεν το ξεχνω. Ενας φιλος μου πρότεινε να πάω στις ΗΠΑ ειχα στείλει και βιογραφικά με ηθελαν με υποτροφία σε Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ μεγαλη άλλη ιστορία. Τελείωσα πρωτος στην Αεροναυπηγικη και παρ’ολο που ακόμη δεν ήμουν πολιτης στις ΗΠΑ μου έκαναν προσφορές χωρις να το περιμένω. Μολις ειχα διορθώσει γραπτά εφοσον ήμουν TA και πηγα να τα παραδώσω στο Aerospace Dept. Οπότε ο διευθύνων Dept Head..
   με κοιτάει και μου λέει. Τι κάνεις εδώ. Εχουν ελθει οι εταιρείες για interviews. Δεν εχω ούτε βιογραφικό του ειπα. Μην ανησυχείς η απαντήση. Πήγαινε και άλλαξε. Εφυγα άλλαξα ξαναγύρισα πηγα τον είδα. Μου έδωσε φακέλους να δωσω στους interviewers. Δεν ηξερα τι περιείχαν. Με κοίταξε. Που ειναι η ζωνη σου; Δεν εχω ζώνη του είπα. Αυτος ο άνθρωπος εβγαλε την ζωνη του και μου την εδωσε, εφτιαξε την γραβατα μου..πηγαινε τωρα …πηγα…το μόνο που γνωριζω οτι μολις τους εδινα τον φάκελο τον άνοιγαν διαβαζαν και αμέσως χαμογελούσαν….και ηλθαν και οι προσφορές για εργασία…ο Καπουτο ηθελε να παω στην Γκραμαν (πριν την συγχωνευση με την Νορθροπ) να δουλεψω στο Χ29 …ομως εοελεξα για πολλους λόγους την Μακ Ντονελ Ντάγκλας και μετεπειτα εφυγα και δουλεψα Hypersonic programs στην P&W…ηταν ολα ρόδινα φυσικα όχι…μαλιστα υπηρξε και αντιζηλια και στο Πανεπιστήμιο και στην δουλειά…Στο Πανεπιστήμιο συμμαθητές ουρησαν και εβαλαν ζάχαρη στο ντεπόζιτο του μικρού αμαξιού που ειχα αγοράσει το κατέστρεψαν…αναγκαστικα να δανειστω χρήματα να παρω άλλο …ομως τα ιδια παιδιά ηλθαν και μου ζήτησαν δουλειά στην Μσκ Ντονελ Ντάγκλας αργότερα…πως τα φέρνει η ζωη ..μου ζητησαν συγχωρεση τους συγχωρεσα..
   Άλλοι μου ειπαν πως δεν προκειται να βρω ακρη δεν θα παω μπροστά…και όμως τελικά και δουλεψα σε Advanced Prograns και δική μου εταιριουλα …και ειχα προγραμνα δικο μου με την ΝΑΣΑ …ετσι λοιπόν υπομονη επιμονή …θελω αυτή η ιστορία ει δυνατόν να περάσει ώστε οτι κακουχίες και να έχει ενας άνθρωπος και εν συνόλω η Ελλάς να μην το βάζει ποτέ ποποτε κάτω…επιμονη υπομονη καλη δουλεια…αυτο που λένε TRUE UNDERSTANDING …και ο Θεος βοηθός.

   Να είστε όλοι καλά

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.