Η Ελληνική PLCE…

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο ΕΣ αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα εξάρτυση για το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Η μέχρι τότε χρησιμοποιούμενη κανάβινη Μ71 ήταν ανεπαρκής για τις αποστολές αυτών των τμημάτων. Ομάδα Αξιωματικών μελέτησε τα πιο διαδεδομένα σχέδια εξαρτύσεων που χρησιμοποιούνταν απο άλλους στρατούς, και κατέληξε σε ένα σχέδιο που ενσωμάτωνε χαρακτηριστικά τόσο από την Αμερικάνικη LBV-88, όσο και από την Βρετανική PLCE. Ως υλικό κατασκευής επιλέχθηκε η Cordura, που προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στις τριβές και απορροφά λιγότερο νερό όταν βραχεί. Η εξάρτυση κατασκευάστηκε από τα στρατιωτικά εργοστάσια και λόγω της χορήγησης της αρχικά στο πλέον επίλεκτο τμήμα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, το ΕΤΑ, απέκτησε την άτυπη ονομασία “Γιλέκο ΕΤΑ”.

Στην παρούσα δημοσίευση, παρουσιάζουμε μια “πρόταση” για ένα τυπικό φόρτο που μπορούμε να μεταφέρουμε με την εξάρτυση ειδικού τύπου. Εδώ ας ανοίξουμε μια παρένθεση…

Το 1987, η US Army Development and Employment Agency (ADEA), εξέλιξε με μελέτες της, την ιδέα του load-echeloning (κλιμάκωση φόρτου σε απλή απόδοση) που η ίδια είχε αναπτύξει πριν μια δεκαετία. Ο φόρτος μάχης του στρατιώτη ορίστηκε ως ”…ο ουσιώδης για την αποστολή εξοπλισμός που απαιτείται απο τους στρατιώτες για να μάχονται, να επιβιώνουν και να ολοκληρώνουν την αποστολή τους”. Ο φόρτος μάχης διαχωρίστηκε σε ”fighting load” και ”approach march load”. Ως ”fighting load” εννοούταν ο ιματισμός, η εξάρτυση, το κράνος, ο οπλισμός, οι μερίδες τροφής, η ξιφολόγχη και τα πυρομαχικά. Η ADEA μελέτησε τους φόρτους 9 ειδικοτήτων ελαφρού πεζικού, προκειμένου να καταλήξει στα προτεινόμενα βάρη που έπρεπε να έχει ο φόρτος. Σήμερα ο Αμερικανικός στρατός συστήνει 22 κιλά για το ”fighting load” (ή 30% του σωματικού βάρους) και 33 κιλά για το ”approach march load” (ή 45% του σωματικού βάρους).

Η κατάσταση στον ΕΣ είναι κάπως διαφορετική. Οι ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά (όπως ένα σακίδιο..) και η έλλειψη παραστάσεων, έχουν οδηγήσει στη καθιέρωση φόρτων μάχης καθόλου ρεαλιστικών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα απο τα βασικά υλικά που θεωρούμε πως πρέπει να περιέχει μια εξάρτυση, είναι τα αγγεία εστίασης. Πιθανότατα θεωρούμε αδύνατο το να ζεσταθεί μια κονσέρβα και μετά να φάμε απο αυτήν. Και εν προκειμένω δεν είναι το βάρος των αγγείων που μας απασχολεί, αλλά ο όγκος, ο οποίος περιορίζει την μεταφορά άλλων πιο κρίσιμων υλικών. Κλείνει η παρένθεση.

Ο παρακάτω φόρτος λοιπόν, είναι μια απλή πρόταση, βασισμένη στο παραπάνω σκεπτικό : ο,τι χρειαζόμαστε για να πολεμήσουμε και να συντηρηθούμε εμείς και ο οπλισμός μας για 48 ώρες. Δεν υπονοεί ότι μια πολεμική σύρραξη θα διαρκέσει 48 ώρες. Ο,τι επιπλέον υλικό χρειαζόμαστε έχει τη θέση του στο σακίδιο – bergen. Δεν βασίζεται σε προσωπική εμπειρία, αλλά στην κοινή λογική και στην μελέτη πρακτικών ξένων στρατών. Κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη….

Ξεκινάμε βέβαια λίγο ανορθόδοξα, αναλύοντας πρώτα την 2η γραμμή (εξάρτυση)…θα δούμε σε άλλες δημοσιεύσεις και τα υπόλοιπα.

Περιγραφή: Εξάρτυση Ειδικού Τύπου
Αριθμός Ονομαστικού: 8465DED009246…

Ενα αρνητικό της εξάρτυσης, είναι η ζώνη που τη συνοδεύει. Μικρή σε φάρδος και εξαιρετικά εύκαμπτη, διαθέτει τελείωμα από ιμάντα μικρότερου πλάτους, με αποτέλεσμα να συστρέφεται με το ”βάλε-βγάλε” και να προκαλεί πονοκεφάλους. Αντικαταστάθηκε με μια ζώνη πιο δύσκαμπτη, αυξομειωμένη μέσω velcro (χριτς-χρατς) που διαθέτει και ασφαλές κούμπωμα τύπου ”τρίαινας”. Κατά την τοποθέτηση στην εξάρτυση, περάστηκαν και οι 3 θήκες γενικής χρήσεως.

Η εξάρτυση αποτελείται απο 3 τμήματα. Δύο πάνελ που διαθέτουν απο 2 φυσιγγιοθήκες, μια θήκη χειροβομβίδας και μια εσωτερική τσέπη που κλείνει με velcro, και απο το πίσω μέρος, που περιλαμβάνει τους ιμάντες ώμων και τους ιμάντες σύσφιξης.

Τα παλαιότερα υποδείγματα είχαν σχεδιαστεί για χρήση με οπλισμό της σειράς Μ16 και έτσι δεχόταν μόνο 1 γεμιστήρα τυφεκίου G3. Στα νέα υποδείγματα υπήρξε σαφής βελτίωση, καθώς όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, μπορούν άνετα να μεταφερθούν 2 γεμιστήρες σε κάθε θήκη. Σύνολο 8 γεμιστήρες G3 ήτοι 160 φυσίγγια (ή 144 αν προτιμάτε να βάζετε μόνο 18 φυσίγγια σε κάθε γεμιστήρα…)

Στο δεξί πάνελ, προσδέθηκε η πυξίδα κλειστού τύπου της Ιταλικής Konus (όχι και η καλύτερη επιλογή, αλλά ικανοποιητική..), εξτρά μπαταρίες σε μια πλαστική θήκη της Maxpedition και ο τακτικός φακός της Energizer Hardcase Tactical (περισσότερα για αυτόν τον καταπληκτικό φακό σε μια νέα δημοσίευση..).

Δεξί πάνελ
Δεξί πάνελ

Εσωτερικά του αριστερού πάνελ, τοποθετήθηκε το σημειωματάριο της εταιρίας Rite in the rain, μαζί με τις πλαστικοποιημένες μνημονιακές καρτέλες (συχνότητες ασυρμάτων, ECAS format κλπ). Δεμένος για ασφάλεια, μεταφέρεται και ένας σουγιάς της Victorinox (μοντέλο German Army).

Αριστερό πάνελ.

Καλύψαμε ήδη τα θέματα, τήρηση κατεύθυνσης, σημείωση και μετάδοση διαταγών και τακτική σηματοδοσία.

Αριστερό πάνελ.

Στην δεξιά θήκη γενικής χρήσης, τοποθετήθηκε το κλασσικό υδροδοχείο, μαζί με το μεταλλικό κύπελλο του (ένα υλικό άγνωστο στον ΕΣ που παραδόξων αποτελούσε χορήγηση σε παλαιότερες εποχές). Απο κάτω του, βρήκε χώρο ένα πτυσσόμενο μαγειρείο της Esbit, που θα ζεστάνει το φαγητό μας και θα μας ετοιμάσει και κάποιο ρόφημα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλαστικό μπουκάλι της Nalgene με το κύπελλο του.

Το μπουκάλι της Nalgene χωρά περισσότερο νερό (1 λίτρο έναντι των 0,75 ml του υδροδοχείου) και χάρις στο ψηλό του προφίλ, μπορούμε να κερδίσουμε χώρο στη θήκη για επιπλέον υλικά. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί για πιο λόγο δεν χρησιμοποιήσαμε μια θήκη υδροδοχείου. 1ον, η θήκες υδροδοχείου είναι στενές και δεν χωράει το κύπελλο. 2ον μας ”κλέβει” χώρο στη ζώνη, αυξάνοντας παράλληλα το πλάτος μας. Στον πλαστικό κρίκο που διαθέτει εξωτερικά η θήκη, τοποθετήθηκε σε πλαστικό ”καραμπίνερ” ένα ρολό μονωτικής ταινίας, που έχει χίλιες και μια χρήσεις.

Στη μεσαία θήκη, τοποθετήθηκαν 2 μερίδες τροφής MRE = Meal Ready to Eat. Οι συσκευασίες ανοίχθηκαν, πετάχτηκε κάθε ”άχρηστο” παρελκόμενο, και οτιδήποτε δεν ταίριαζε στα διατροφικά μας γούστα (οι χυμοί σε σκόνη έχουν γεύση αντιβίωσης..).

Φυσικά ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι τροφή θεωρεί πως τον καλύπτει, αλλά ο γευστικός γνώμονας δεν πρέπει να παραβλέπεται. Ναι μεν αν είμαστε πεινασμένοι μπορούμε να φάμε τα πάντα, αλλά ένα γευστικό φαγητό θα ανυψώσει το ηθικό μας. Για να μπορέσουμε να φάμε το φαγητό μας, το spork της Βρετανικής True Utility είναι αναγκαίο. Φυσικά υπάρχει πληθώρα αντίστοιχων εργαλείων (Light My Fire, Go Toobs κλπ).


Επειδή υπήρχε χώρος, τοποθετήθηκαν και μερικά υλικά ”συντήρησης” του εαυτού μας. Μια μικρή πετσέτα είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Τα Foot & Groin (πόδια & καβάλος) της SAGE, είναι πετσέτες μιας χρήσης για καθαρισμό. Προσφέρουν φρεσκάδα σε 2 περιοχές που η καθαριότητα ποτέ δεν αρκεί. Οι πετσέτες μιας χρήσης HOOAH φροντίζουν για το υπόλοιπο σώμα.

Στην αριστερή θήκη, έχουμε κάποια υλικά για να συντηρήσουμε τον οπλισμό μας και τον εαυτό μας (πάλι). Η συλλογή 7,62 Sniper της OTIS είναι αρκετά μικρή και διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την κάθαρση οπλισμού διαμετρήματος 7,62 – 5,56 και 9mm. Την είχαμε παρουσιάσει και παλιότερα, οπότε με μια μικρή αναζήτηση μπορείτε να την δείτε αναλυτικά. EDIT – σύνδεσμος της παρουσίασης στα σχόλια…

Το μικρό νεσεσέρ έχει τα απολύτως απαραίτητα, όπως οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα. ”Αν κάτι μας διακρίνει από τα υπόλοιπα έμβια όντα, είναι το ότι πλένουμε τα δόντια μας” (David Hackworth – κάντε μια αναζήτηση στο Google..)

To πτυσσόμενο πριόνι της Fiskars, είναι πολύτιμο εργαλείο σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της αμυντικής μας θέσης. Και σίγουρα πιο εύχρηστο απο το πριονάκι των πολυ-εργαλείων.
Αν η κασετίνα με τα χρώματα παραλλαγής, ο εξτρά φακός, και η αρτάνη είναι αυτονόητα, το καλαμάκι αποστείρωσης νερού είναι μια πολύτιμη προσθήκη. Θα μας επιτρέψει να πιούμε νερό από οπουδήποτε, χωρίς το φόβο μολύνσεων και ασθενειών.

Σε μια απλή φυσιγγιοθήκη στα δεξιά, τοποθετήθηκαν μερικά βασικά υλικά Α’ βοηθειών. Δύο επίδεσμοι OALES, ένα τουρνικέ και ένα ψαλίδι τραυματιοφορέα. Φυσικά μια εξειδικευμένη θήκη IFAK θα επέτρεπε τη μεταφορά περισσότερων υλικών, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τον παράγοντα κόστος…

Η θήκη απόρριψης γεμιστήρων (dump pouch ) είναι ένα ενδιαφέρον υλικό, για το οποίο όμως επικρατούν διχογνωμίες. Πολλοί εκφράζουν την άποψη πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων μια επαφής, κανείς δεν θα χρειαστεί να απορρίπτει γρήγορα τους άδειους γεμιστήρες. Εντούτοις, είναι άριστο σαν υλικό για τη διαδικασία της τακτικής επαναγέμισης, όπου αλλάζουμε προληπτικά γεμιστήρα, με έναν γεμάτο.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί πανάκεια. Κάθε ειδικότητα έχει διαφορετικές ανάγκες, αναλόγως τους είδους του αγώνα που θα διεξάγει.


Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό, τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

28 Απαντήσεις

 1. Και μια πιο βελτιωμένη συλλογή καθάρσεως

  https://farm8.staticflickr.com/7771/28928014830_7998c8a1fd_z.jpg

  OTIS 7,62 Sniper rifle and 5,56 rifle
  A.O. : 1005-01-453-3783
  Βάρος : 270 γραμμάρια
  https://farm9.staticflickr.com/8180/28595470813_7ccc12de8f_z.jpg
  Μια πληρέστατη συλλογή καθάρσεως, για τυφέκια 7,62 και 5,56 (ο χαρακτηρισμός sniper πηγάζει απο το γεγονός οτι το 7,62 στον Αμερικάνικο στρατό, συναντάτε μόνο σε τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή και πολυβόλα). Υπο προϋποθέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κάθαρση πιστολιών 0,45” και 9 χιλ.
  https://farm9.staticflickr.com/8033/28593521154_046ded63d8_z.jpg
  Χρησιμοποιεί μια εύκαμπτη ντίζα αντί οβελού (αν και διαθέτει και 2 τεμάχια οβελού, για χρήση με τα υπόλοιπα εργαλεία). Πλήθος εργαλείων για κάθε δουλειά. Μέχρι ειδική μύτη για την εξαγωγή σφηνωμένων φυσιγγίων απο τη θαλάμη του όπλου.
  https://farm9.staticflickr.com/8284/28593519934_fb574f48d7_z.jpg
  Διαθέτει και μικρή συσκευασία με έλαιο κάθαρσης-συντήρησης, πανάκια, ενδείκτη ασφάλειας όπλου (το πορτοκαλί σχήματος Γ) και μικρό πινέλο (που δουλεύει σαν τα κοινά γυναικεία κραγιόν…).
  Στη συσκευασία, φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης και συντήρησης, καθώς και μικρό CD (!) με οδηγίες χρήσης…
  https://farm9.staticflickr.com/8226/28595473463_ba6527fdfd_z.jpg
  https://farm9.staticflickr.com/8556/28595472473_ec81f1990a_z.jpg

 2. 2016….εδώ και χρόνια θα έπρεπε να τους απασχολεί πως να φτιάξουν το αλεξίσφαιρο γιλέκο που θα είναι και εξάρτυση, τουλάχιστον για την Δ.Ε.Ε. γιατί την υπόλοιπη μάζα είναι ΟΚ

  1. Ο ΕΣ πρέπει να αρχίσει να φτιάχνει αντίγραφα του C.I.R.A.S για όλους….χθες! Αν και ανησυχώ ότι μετά θα φοράει ο κόσμος μες το κατακαλόκαιρο για απλές υπηρεσίες ασφαλείας το εν λόγω γιλέκο με αύξηση της καταπόνησης ενός ήδη καταπονημένου,απογοητευμένου και σταδιακά γηρασμένου προσωπικού…Ο μεγαλύτερος εχθρός του ΕΣ είναι οι αγκυλώσεις και τα συμπλέγματα του Έλληνα Αξιωματικού….

   1. Σωστός… Αλλά ιδιαίτερα στην τελευταία σου φράση “Ο μεγαλύτερος εχθρός του ΕΣ είναι οι αγκυλώσεις και τα συμπλέγματα του Έλληνα Αξιωματικού”…. υπογράφω με πάσα γνώση και ευθύνη….

 3. Υπάρχουν 3 σημεια για τους φόρτους στον ΕΣ που ενοχλούν έναν άσχετο σαν εμένα και θέλω να τα θέσω στην κρίση εμπειρότερων.

  Α) έλλειψη ατομικής συλλογής πρώτων βοηθειών σε καθορισμένη θέση για όλους (για να μπορεί άλλος να την χρησιμοποιεί χωρίς να ψάχνει).
  Β) υδροδοχείο απο το οποίο δεν μπορεί να πιει κάποιος με μάσκα αερίων.
  Γ) καμμία δυνατότητα να κόψεις ένα σύρμα.

  (Το τρίτο ειδικά, μπορεί να φαίνεται χαζό αλλά είναι η λεπτομέρειεα που με εκνευρίζει αφάνταστα)

 4. Με αφορμή το κείμενο αυτό λέω και εγώ για χρόνια λίγα πράγματα, φτηνά υλικά και όσο γίνετε να μην διαφέρεις από τους άλλους. Το πιο σημαντικό από όλα να έχεις τα απολύτως απαραίτητα επάνω σου και όχι στο σακίδιο γιατί αν το χάσεις θα έχεις μεγάλο πρόβλημα μετά.

  Έκανα και εγώ τις δοκιμές μου αλλά σε άλλη φιλοσοφία όπως έχω πει. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου ότι ένα μεγάλο σακίδιο εμποδίζει την σωστή χρήση του όπλου και εγώ το έχω απορρίψει.

  Η δική μου λύση μετά από πολλές δοκιμές είναι ή εξής: Μια κλασική εξάρτηση του ΕΣ που θα βάλεις όμως 4 θήκες για γεμιστήρες και όχι δυο. Μόνο που θα την φορέσεις ποιο ψηλά γιατί από κάτω θα βάλεις μια ακόμα ζώνη όπου εκεί μπορείς να βάλεις την πιστολοθήκη και την θήκη για της γεμιστήρες του πιστολιού, της δύο θήκες για χειροβομβίδες, το μονοκυάλι, την πυξίδα και πίσω τα δυο παγούρια.

  Στην κλασική εξάρτηση πίσω θα βάλεις μια μεγάλη θήκη 45Χ25Χ10 ή 8 εκατοστά που θα βάλεις τα απολύτως απαραίτητα συν εσώρουχο -κάλτσες -φανέλα- ελαφρύ αδιάβροχο κλπ.

  Τώρα πως θα βάλεις την θήκη είναι απλό απλά βγάζεις της εμπρός θήκες και περνάς μόνο την μια πλευρά μέσα στην ζώνη της εξάρτησης μετά κάνεις το ίδιο από την αντίθετη πλευρά και το Η είναι ενδιάμεσα από τους δυο κρίκους-θηλύκια (της μεγάλης θήκης) που πιάνουν στην ζώνη.

  Αν έχει τρία θηλύκια η μεγάλη θήκη κανένα πρόβλημα λύνεις τον ένα ιμάντα της Η και το περνάς από μέσα και ακολούθως κάνεις τα ίδια όπως ανέφερα προηγουμένως. Τώρα πως δένεις πάλι τον ιμάντα της Η πάλι απλό είναι τον δένεις πριν τον περάσεις στο επόμενο θηλύκι.

  Αν κάνω λάθος για τον όρο θυλάκια συγχωρέστε με είναι τα δυο ή τρία που πιάνουν την θήκη επάνω στην ζώνη της εξάρτησης την ΑΤ που λέγαμε παλιά.

  Η θήκη 45Χ25 εκατοστά είναι πολύ μεγάλη το μόνο που θα σας προβληματίσει είναι αν έχετε μακρύ σακίδιο, πρακτικά όμως όσα μεταφέρετε στο Μ-71 μπαίνουν άνετα μέσα σε αυτή την θήκη. Πάντως μπορεί να μπει και το Μ-71 από πάνω στην ανάγκη.

  Όσο για τα διεργετικά, 6 μπουκάλια των 330 ml και νες καφές σε φακελάκια με ζάχαρη μια χαρά είναι και χάπια με απ΄ όλα βιταμίνες κλπ. Αν θα πολεμούσαμε εβδομάδες και όχι μέρες άλλα θα σου έλεγα, αλλά κοίτα να έχεις το νερό σου γιατί αν σου λείψει χάθηκες και το πολύ κανένα ισοτονικό ποτό ένα όμως φτάνει αν κάνεις καμία μεγάλη πορεία. Χωρίς καφέ και δυο, τρία τσιγάρα την ημέρα όμως σε περίπτωση πολέμου δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα.

  Μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα, όπως το να ράψεις ψηλά στην εξάρτηση στο επάνω μέρος του Η, δύο θήκες σε έναν τσαγκάρη που η μια θα έχει το ατομικό φαρμακείο μάχης και η άλλη τα υπόλοιπα φάρμακα που θα έχεις μαζί σου συν τους ελαστικούς επιδέσμους.

 5. Στην Αεροπορία που υπηρέτησα το 1984-86 είχαμε πολλά προβλήματα.
  Παλιός οπλισμός του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και το χειρότερο εξαρτήσεις παρέλασης!

  Ναι μόνο εξαρτήσεις παρέλασης είχαμε που είχαν μόνο 4 θήκες, για να βάλεις 4 κλίπ για Μ 1 ή 4 γεμιστήρες για καραμπινάκι Μ 1 Α1!
  Τραγικά πράγματα δυστυχώς!

  Αλλά ο σκοπός του κειμένου δεν έχει σχέση με το τι έγινε τότε αλλά το τι έκανα εγώ γιατί φοβόμουν πως αν βρεθώ σε πόλεμο με 4 μόνο θήκες πυρομαχικών ήμουν χαμένος.

  Το πρώτο πράγμα ήταν να έχω πάντα μαζί μου ένα μικρό σακίδιο ώμου που μας είχαν δώσει για να βάζουμε μέσα της καραβάνες στο κέντρο εκπαίδευσης. Εκεί θα μπορούσα να βάλω τα επιπλέον πυρομαχικά που θα μου έδιναν. Αν και δεν με ικανοποιούσε δεν είχα άλλη λύση αν και είχα σκεφτεί τι θα κάνω.

  Κάποτε ήρθε η κατάλληλη ευκαιρία βοήθησα στην δική μας αποθήκη που είχε τα πάντα μέσα και έκανα μερικές δοκιμές. Υπήρχαν πάνω από δέκα αποθήκες μέσα στο αεροδρόμιο που υπήρχε οπλισμός όπως σε κάθε πολεμικό αεροδρόμιο. Πόσες ήταν δεν ξέρω δεν το έμαθε ποτέ κανείς ούτε είπαμε ποτέ σε άλλους που ήταν η δική μας.

  Εκεί λοιπόν φόρεσα δύο εξαρτήσεις την μια επάνω στην άλλη.
  Δοκίμασα να βάλω επιπλέον θήκες αν μπαίνουν στην εξάρτηση από μια διαλυμένη εξάρτηση και αυτό ήταν εφικτό.

  Δεν σταμάτησα εκεί αλλά δοκίμασα να φορέσω δυο εξαρτήσεις την μια ψηλά στο στήθος και την άλλη χαμηλά στην κοιλιά.
  Όχι ότι δεν γινόταν αλλά είχα πρόβλημα γιατί η επάνω εξάρτηση όταν έβαλα τέρμα ψηλά τους δύο ιμάντες πίσω στις πάνω τρύπες δεν ήταν τόσο ψηλά όσο ήθελα.

  Το να τρυπήσω τους δυο ιμάντες πιο ψηλά ούτε λόγος αν και θα το έκανα σε περίπτωση πολέμου για να έχω επάνω μου όσα περισσότερα πυρομαχικά θα γινότανε.

  Η λύση που βρήκα ήταν απλή να περάσω κάτω τους δυο ιμάντες Η πίσω μέσα από την ζώνη ΑΤ και να τους γυρίσω επάνω για να τους δέσω και έτσι κέρδισα 8-9 εκατοστά παραπάνω και δεν είχα πρόβλημα στο να βγάζω με άνεση τα πυρομαχικά στης κάτω θήκες της κάτω εξάρτησης.

  Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς σε περίπτωση πολέμου και να έχετε δυο εξαρτήσεις
  και συνολικά 8 θήκες επάνω σας για το G3 συν παραπάνω θήκες για χειροβομβίδες.
  Αρκεί βέβαια να βρείτε θήκες και εξαρτήσεις από νεκρούς γιατί δεν θα σας δώσουν δεύτερη σε καμία περίπτωση.

  Οι 6 θήκες κάτω όπως έχει ο οπλοπολυβολητής, οι 2 θήκες επάνω όλες εμπρός!

  1. Μπράβο σου που σκεφτηκες ολα αυτα για να βελτιωθείς σε περίπτωση πολέμου, αλλα μαλλον τσάμπα κόπιασες, δεν ξερω πόσα κλιπ για Μ1 Garand τυφεκιο χωρουσαν οι φυσιγγιοθήκες σου (προφανως οντας στρατιώτης στην αεροπορία και οχι πεζικο ειχατε λιγοτερες θηκες για τις εξαρτυσεις αφου προβλέπονταν κυριως καθηκοντα φυλακης στα αεροδρομια να κανετε και οχι αποστολες κανονικου πεζικου, οποτε δεν ειχατε προτεραιότητα για εξοπλισμό) αλλά όλα τα πυρομαχικά που κατασκευαζε το 1960-70 η πυρκαλ στα μεταλλικά κιβωτια πυρομαχικών των 200 φυσιγγίων διαμετρήματος 0,303″ βρεταννικού (για Lee Enfiled, Bren ) και Aμερικανικου 0,30-06″ (Μ1 Garand, browning BAR, Browning M1919) ηταν σε κανάβινες τελαμώνες οπότε φορτονωσουν 2-3 τέτοιες + οσες επαιρναν οι φυσιγγιοθήκες σου. εδω ενα βιντεο με ελληνικά πυρομαχικα απο πυρκαλ τα οποία εκποίησε ο ΕΣ και πωληθηκαν στην αμερική σε ιδιωτες.

   [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CKYDk3LesXU&w=640&h=390]

   και στον εμφυλιο 1946-49 αν δεις φωτογραφίες του ΕΣ πολλοι στρατιώτες δεν ειχαν κανονικές εξαρτυσεις μονο την ζώνη Α/Τ ή Β/Τ και τελαμώνες. Στην τωρινη κατασταση δεν νομίζω να εχουν παραπάνω απο 5 γεμιστήρες για κάθε τυφέκιο G-3 Η FN FAL, θα παρουμε έξτρα φυσιγγια σε τελαμωνες ή χαρτινα κουτιά για να ξαναγεμιζουμε τους γεμιστηρες. Γνωστος μου στην επιστρατευση του 87 μου ειχε πει οτι ειχαν ανοιξει κιβωτια με σφαιρες και οι υπαξιωματικοι τους ελεγαν να φορτωθουν με εξτρα σφαιρες οπου μπορουσαν στο σακιδιο Μ71 κτλ υπηρχε ανοικτο μεγαλο κασονι με σφαιρες και ο καθενας επαιρνε οσες μπορουσε να πάρει, λογω βάρους. δεν ειναι και πρακτικο να εχεις ΄πάνω απο 200 σφαιρες 7,62 λόγω βάρους, 200 χωρις γεμιστηρες ειναι 5 κιλά, με γεμιστηρες κάπου 7 κιλά, και συνολικο βαρος εξοπλισμού 20 κιλά, παραπάνω ειναι μεγαλη καταπόνηση, αφου πιθανως θα φερουμε και καποια πυρομαχικα για τα ομαδικα όπλα πχ μια ταινία πολυβόλου 100 φυσιγγίων, ένα Α/Τ μιας χρήσης χειροβομβίδες/οπλοβομβίδες κτλ. μέχρι το 1950 ηταν κοινως αποδεκτό ελάχιστος φορτος πυρομαχικών για τυφεκιοφόρους 100 φυσιγγια και για υποπολυβόλα περιπου 200 φυσιγγια. για τυφεκια με δυνατοτητα αυτοματης βολης σε 7,62 ΝΑΤΟ το αποδεκτό είναι 100-150 φυσιγγια για 5,56 ΝΑΤΟ 200 φυσιγγια (το 5,56 έχει το μισό βάρος από το 7,62).

 6. Κατ’ αρχάς, πολύ καλή παρουσίαση!
  Αν και η συγκεκριμένη εξάρτυση είναι σίγουρα μεγάλη αναβάθμιση εν σχέσει προς την τύπου Η του ΕΣ, ακριβώς πρόκειται για εξάρτυση “ειδικού σκοπού” και πλέον μάλλον ξεπερασμένη.
  Μερικές παρατηρήσεις:

  – Δεν περιλαμβάνεται μαχαίρι σταθερής λεπίδος, το βασικότερο εργαλείο επιβιώσεως, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και όπλο.
  – Δεν προβλέπεται θέση ασυρμάτου. Οι επικοινωνίες είναι κάτι πολύ σημαντικό στο πεδίο της μάχης.
  – Δίδεται μεγάλη έμφαση σε υλικά μάλλον διαβίωσης – παρά επιβίωσης για 48 ώρες. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο ολόκληρο νεσεσέρ για μία μικρή οδοντόβουρτσα και μια οδοντόπαστα, ενώ θα αντικαθιστούσα (αν έπαιρνα) την βαμβακερή πετσέτα με μία microfibre, καθώς και τα MREs, ενδεχομένως με παστέλια, ενεργειακές μπάρες και 1-2 φακελάκια τόνου σε άλμη. Θα προτιμούσα λ.χ. σε μία από τις θήκες γενικής χρήσεως να είχα ένα poncho (από κάλυψη σε ξαφνική καταιγίδα έως πρόχειρο κατάλυμα) ή επιπλέον νερό.
  – Τέλος η συγκεκριμένη εξάρτυση θα είναι μάλλον άβολη όταν οι καιρικές ή επιχειρησιακές συνθήκες κάνουν τον μαχητή να ιδρώνει πολύ, καθώς δεν διαθέτει την αφρώδη επίστρωση (δικτυωτή) που έχουν οι νεότερες εξαρτύσεις και οι ιμάντες των σακιδίων και επιτρέπουν καλύτερη διαπνοή. Για κάποιον που προτιμά τέτοιου τύπου διαμόρφωση, νομίζω ότι ένα δικτυωτό γιλέκο με διαμόρφωση για θήκες MOLLE και πλευρικές θήκες με φερμουάρ που παίρνει και ζώνη ανάλογη με αυτή στην παρουσίαση θα ήταν καλύτερο.

  https://farm9.staticflickr.com/8435/29198721722_25ca1eb457_b.jpg

  Για τις αποστολές που σχεδιάστηκε η εξάρτυση τύπου ΕΤΑ (περίπολοι αναγνωρίσεως), με βάση την έως τώρα εμπειρία και τη συμμετοχή σε στρατιωτικούς αγώνες όπως ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ, όπου έπρεπε να φέρεις επί 24 ώρες Σακίδιο Μακράς Διαβιώσεως βάρους 20-25 κιλών, θεωρώ ότι η καλύτερη εξάρτυση είναι η γνωστή ως “Chest Rig” ή “Έξάρτυση Στήθους”. Νομίζω ότι στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι συνάδελφοι της ΛΕΦΕΔ (Ομάδα Αναγνωρίσεως) που συμμετείχαν στο Cambrian Patrol και έπρεπε να επιχειρούν με το Bergen συνεχώς για 48 ώρες. Ο συγκεκριμένος τύπος εξαρτύσεως αφήνει ελεύθερη τη μέση και την πλάτη του μαχητή ώστε αυτός να προσαρμόσει σωστά το σακίδιο (μικρό ή μεγάλο).

  Προσωπικά, με βάση την εμπειρία από ασκήσεις, έχω καταλήξει στην εξής διαμόρφωση (για Ομαδάρχη):
  https://farm9.staticflickr.com/8268/29198723802_597120022d_z.jpg

  1) Πυρομαχικά τυφεκίου. Η συγκεκριμένη είναι διπλή θήκη για γεμιστήρες ΑΚ-47, αλλά όπως βλέπετε μπορούν να στριμωχθούν έως 3 γεμιστήρες G3 ή έως 4 Μ4. Αν σε έναν από αυτούς τουλάχιστον τοποθετηθεί ελαστικός δακτύλιος (δεν γνωρίζω ακριβώς την ορολογία) για να τραβιέται εύκολα, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με το “στρίμωγμα”.
  2) Πιστόλι. Οι σύγχρονες τακτικές εξελίξεις υπαγορεύουν σε περίπτωση εμπλοκής του πρωτεύοντος όπλου τη χρήση του δευτερεύοντος, αντί να ασχοληθούμε εκείνη τη στιγμή με τη θεραπεία της εμπλοκής. Επομένως, εφ’ όσον υπάρχει η δυνατότητα, το θεωρώ απαραίτητο ανεξαρτήτως αν προβλέπεται από την ειδικότητα του μαχητή.
  3) Πυρομαχικά πιστολίου. Δεν είναι και πολύ λογικό να φέρεις πιστόλι μόνο με έναν γεμιστήρα.
  4) Μαχαίρι. Όπλο και εργαλείο.
  5) Η συγκεκριμένη θήκη μπορεί να φέρει καπνογόνο ή άλλες Χ/Β.
  6) Θήκη για ασύρματο Ομαδάρχου. Η ανάγκη του να φέρω την κλασική εξάρτυση Μ-71, περνώντας από πάνω χιαστί τον Σ/Α RACAL, περνώντας από πάνω χιαστί τα κυάλια κ.ο.κ. ήταν μία τραυματική εμπειρία κατά τη θητεία μου. Στην εποχή του MOLLE δεν υπάρχει λόγος να πνίγεσαι με τόσους ιμάντες χιαστί.
  7) Θήκη για Χ/Β ή για ασύρματο ενδοεπικοινωνίας μεταξύ της Ομάδος με hands-free και ακουστικό ψείρα (7α).
  8) Νερό και ατσάλινο κύπελο. Δύο από τα βασικότερα είδη επιβίωσης. Όπως σημειώνεται και στην παρουσίαση του Βασίλη είναι ακατανόητος ο λόγος που δεν χορηγείται το μεταλλικό κύπελο από τον ΕΣ, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αποστείρωση νερού, μαγείρεμα μέχρι και ξύρισμα σύμφωνα με οδηγίες των USMC. Η λύση με τα Nalgene είναι εξίσου πολύ καλή, αλλά αρκετά ακριβότερη. Το φίλτρο είναι επίσης απαραίτητο (παράλειψή μου), καθώς μας έχει τύχει επίσης σε ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ να χρειαστούμε ανεφοδιασμό σε νερό από αμφίβολης ποιότητας πηγή … Επίσης, το συγκεκριμένο κύπελο νομίζω ότι απαλείφει την ανάγκη μεταφοράς αγγείων εστιάσεως στην εξάρτυση, καθώς με αυτό και ένα spork είσαι μια χαρά (πολύ καλό και οικονομικό το αναδιπλούμενο spork τιτανίου της POLO).
  9) Επίδεσμος ίσχαιμης περίδεσης μάχης ή πιο γνωστό ως C.A.T. – Combat Application Tourniquet.
  10) Ατομική Συλλογή Αντιμετώπισης Τραύματος. Περιλαμβάνει επίδεσμο MOLAES, βαλβίδα θώρακος και καθετήρα, αλουμινοκουβέρτα, αιμοστατική λαβίδα, καθώς και γάζες και λευκοπλάστ για μικρότερης έκτασης τραύματα που δεν απαιτείται η χρήση του MOLAES.
  11) Administration Pouch (δεν είμαι σίγουρος για την ακριβή απόδοση στα ελληνικά, ίσως θήκη πλοηγήσεως…) Περιλαμβάνει:
  12) Πλακίδιο συντεταγμένων και πλαστικοποιημένες κάρτες υπενθύμισης διαδικασιών, μαρκαδόρο, μολύβι
  13) Πυξίδα
  14) Σφυρίχτρα, μικρό calculator, μικρό φως led
  15) Αναπτήρας, ταμπόν αδιαβροχοποιημένο (πολύ καλό προσάναμμα) και σπινθιριστής μαγνησίου
  (καθώς και μονόκυαλο που δεν φαίνεται στην φωτο) και μπλοκάκι αδιάβροχο που βρίσκεται σε θήκη της εξάρτυσης πίσω από τη συγκεκριμένη θήκη
  16) Πολυεργαλείο
  17) Φακός με λευκό, κόκκινο, κυανό και πράσινο φως
  18) Θήκη απορρίψεως γεμιστήρων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γενικής χρήσεως (από νερό και ισοτονικό μέχρι βομβίδες)
  19) Προσάναμμα φυσικό από δένδρα, το οποίο είχε συλλεχθεί κατά τη διάρκεια ασκήσεως και καταφέρνει να παραμείνει στον πάτο της θήκης (υπ’ αρ. 18) μετά από πολλές ασκήσεις!

  https://farm8.staticflickr.com/7547/29019097560_3163fe3ea5_c.jpg

  Με τα παραπάνω (μαχαίρι, αναπτήρα, προσανάμματα, σπινθιριστή μαγνησίου, υδροδοχείο, μεταλλικό κύπελλο, φίλτρο νερού, αλουμινοκουβέρτα) καθώς και ένα βραχιόλι αρτάνης (paracord bracelet) που περιλαμβάνει διάφορα μικροπράγματα όπως αγκίστρια κλπ. καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες επιβίωσης. https://farm9.staticflickr.com/8449/28686232383_8218ee2f1a_z.jpg
  Για περισσότερα πράγματα (ξηρά τροφή, φαρμακείο, poncho, υδροδοχείο πλάτης, καθαριστικά οπλισμού κτλ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σακίδιο όπως το ESSENTIAL PACK της TASMANIAN TIGER, που είτε φοριέται στην πλάτη ως συμπληρωματικό απάρτιο της εξάρτυσης στήθους είτε μπορεί να φέρεται στο Bergen και να αναληφθεί εάν απαιτηθεί να εγκαταλειφθεί το Bergen.

  https://farm8.staticflickr.com/7646/29019097720_56301d84a4_z.jpg
  https://farm8.staticflickr.com/7463/28686232833_a0ca56330a_c.jpg
  https://farm9.staticflickr.com/8233/28686233473_b14089ff92_b.jpg
  https://farm9.staticflickr.com/8814/28686233923_660fc2507a_b.jpg

   1. οι εξαιρετικα ογκωδεις θηκες πυρομαχικων στο στηθος (οπως προτεινεται) κανουν εξαιρετικα αβολη την πρηνη θεση και επιπλεον ανυψωνουν σημαντικα τον κορμο ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ τη σιλουετα του πρηνους μαχητη. Με λιγα λογια αυτο που προτεινεται ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ εντοπισμου προσβολης απο τον εχθρο του πρηνους μαχητη.

    Δινετε εξαιρετικα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ συμβουλες για τους μαχητες

   2. Ομοιως τα σακιδια πλατης που αναφερετε (οχι τα μπεργκεν) εχουν μικρο ογκο και τη δουλεια τους μπορει να την κανουν σακιδια μεσης.

    Τα σακιδια μεσης ειναι πολυ ανωτερα των σακιδιων πλατης που αναφερεται
    – τα σακιδια πλατης αυξανουν την σιλουετα το μαχητη που περιπολει οπως επισης και του πρηνους μαχητη
    – τα σακιδια πλατης μεταφερουν το βαρος στους ωμους ενω τα σακιδια μεσης μεταφερουν το βαρος στη μεση και δεν καταπονουν τους ωμους και την σπονδυλικη στηλη
    – τα σακιδια μεσης επιτρεπουν στο μαχητη την προσβαση στο περιεχομενο. Για να βγαλεις κατι μεσα απο το σακιδιο πλατης, πρεπει πρωτα να το βγαλεις απο την πλατη σου.

    Με λιγα λογια: ΣΑΚΙΔΙΑ ΠΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΑΚΙΔΙΑ ΜΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΧΗΤΗ

   3. Σακίδια μέσης φαντάζομαι εννοείς τους γυλιούς π.χ. τύπου Μ-71;
    Το σακίδιο πλάτης υπερέχει σε όλα τα σημεία ενός γυλιού μέσης
    -Ίδιου όγκου και βάρους περιεχόμενα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρήσιμα στην πλάτη παρά στην μέση.
    -Αν οι απαιτήσεις είναι για μεγαλύτερο όγκο ή βάρος τότε δεν χωρά καν σύγκριση. Στην μέση υπάρχουν σαφή όρια και είναι πολύ στενά
    -Με πιο τρόπο έχει καλύτερη πρόσβαση με ένα γυλιό μέσης; Μόνο αν τον τοποθετήσεις πλευρικά, αλλιώς μάλλον ψαχουλεύοντας. Τα σακίδια και οι γυλιού δεν (πρέπει) να περιέχουν κρίσιμα για την μάχη υλικά οπόταν δεν έχει και πολύ σημασία η ταχύτητα πρόσβασης.
    -Ίδιου όγκου σακίδιο πλάτης αυξάνει κατά το ίδιο ποσοστό τη σιλουέτα που λέτε με το μέσης
    -Τα σακίδια μέσης (γυλιοί) είναι χαρακτηριστικά άβολοι μόλις βάλεις οποιοδήποτε βάρος μέσα, δεν υπάρχει τρόπος να τους δώσεις ικανοποιητική ισορροπία στην ζώνη, σκάβουν με την ζωστήρα τα πλευρά της μέσης, δεν δουλεύουν εντός οχημάτων ή άλλων μεταφορικών με καθίσματα κλπ
    -Προφανώς οι ανά το κόσμο μαχητές πάνε σχολείο με σακίδια πλάτης…

    Αυτό που λές με την εξάρτηση είναι σωστό, δηλαδή η εξάρτηση πρέπει να δίνει στον μαχητή την δυνατότητα να πάρει όσο το δυνατό πιο χαμηλή θέση πρηνιδόν. Αυτό πρακτικά το πετυχαίνουν μόνο οι εξαρτήσεις μέση με δεδομένο ότι δεν θα τοποθετηθούν θήκες πιο μπροστά από τις χαρακτηριστικες προεξοχές των λαγόνιων οστών της λεκάνης.
    Υπάρχουν όμως κι άλλες λειτουργίες μιας εξάρτησης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Π.χ. διαλειτουργικότητα με σακίδια. Στις φωτογραφίες η εξάρτηση στήθους είναι πολύ χαμηλού προφίλ και επιτρέπει αρκετά καλή θέση πρηνιδόν για σκόπευση ή κίνηση.

   1. “Σακίδια μέσης φαντάζομαι εννοείς τους γυλιούς π.χ. τύπου Μ-71;” Ναι, ή τις τριπλες θηκες της εξαρτησης ΕΤΑ

    “-Ίδιου όγκου και βάρους περιεχόμενα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρήσιμα στην πλάτη παρά στην μέση.” διαφωνω

    “-Αν οι απαιτήσεις είναι για μεγαλύτερο όγκο ή βάρος τότε δεν χωρά καν σύγκριση. Στην μέση υπάρχουν σαφή όρια και είναι πολύ στενά” Συμφωνω, για αυτες τις περιπτωσεις παιρνουμε το μπεργκεν

    “-Με πιο τρόπο έχει καλύτερη πρόσβαση με ένα γυλιό μέσης; Μόνο αν τον τοποθετήσεις πλευρικά, αλλιώς μάλλον ψαχουλεύοντας. Τα σακίδια και οι γυλιού δεν (πρέπει) να περιέχουν κρίσιμα για την μάχη υλικά οπόταν δεν έχει και πολύ σημασία η ταχύτητα πρόσβασης.” μια χαρα προσβαση ειχα στις τρεις θηκες της εξαρτησης ΕΤΑ

    “-Ίδιου όγκου σακίδιο πλάτης αυξάνει κατά το ίδιο ποσοστό τη σιλουέτα που λέτε με το μέσης” Οχι, στην πλευρικη θεαση του μαχητη, ο ογκος του σακιδιου μαχης ειναι πιο ψηλα, αρα αυξανει τη σιλουετα του μαχητη. Ο γυλιος μεσης ειναι πιο χαμηλα.

    “-Τα σακίδια μέσης (γυλιοί) είναι χαρακτηριστικά άβολοι μόλις βάλεις οποιοδήποτε βάρος μέσα, δεν υπάρχει τρόπος να τους δώσεις ικανοποιητική ισορροπία στην ζώνη, σκάβουν με την ζωστήρα τα πλευρά της μέσης, δεν δουλεύουν εντός οχημάτων ή άλλων μεταφορικών με καθίσματα κλπ”
    συμφωνω για τα οχηματα, αλλα εδω δεν μιλαμε για μηχανοκινητο πεζικο, το μηχανοκινητο πεζικο δεν χρειαζεται γυλιο (τα υλικα μεταφερονται στο οχημα)

    “-Προφανώς οι ανά το κόσμο μαχητές πάνε σχολείο με σακίδια πλάτης…” αυτο το σχολιο το εκανα ως αποπειρα χιουμορ και οχι ειρωνειας, εαν εξεληθφη ως ειρωνεια ζητω συγνωμη

    “Αυτό που λές με την εξάρτηση είναι σωστό, δηλαδή η εξάρτηση πρέπει να δίνει στον μαχητή την δυνατότητα να πάρει όσο το δυνατό πιο χαμηλή θέση πρηνιδόν. Αυτό πρακτικά το πετυχαίνουν μόνο οι εξαρτήσεις μέση με δεδομένο ότι δεν θα τοποθετηθούν θήκες πιο μπροστά από τις χαρακτηριστικες προεξοχές των λαγόνιων οστών της λεκάνης.”
    Η εξαρτηση ΕΤΑ το πετυχαινει αυτο γιατι οι θηκες πυρομαχικων ειναι πιο ψηλα και ειναι πιο λεπτες απο την εξαρτηση που προτεινει ο Ελευθερος σκοπευτης και την οποια θεωρω επικινδυνη

    “Υπάρχουν όμως κι άλλες λειτουργίες μιας εξάρτησης που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Π.χ. διαλειτουργικότητα με σακίδια. Στις φωτογραφίες η εξάρτηση στήθους είναι πολύ χαμηλού προφίλ και επιτρέπει αρκετά καλή θέση πρηνιδόν για σκόπευση ή κίνηση.” εαν αναφερεσε στην ΕΤΑ, συμφωνων, εαν αναφερεσε στην εξαρτηση του Ελ. Σκοπευτη δες το παραπανω σχολιο

   2. Ευσταθιε, τώρα είδα το σχόλιο σου για αίτηση επικοινωνίας. Εάν αναφέρεσαι σε εμένα τότε πολύ ευχαρίστως να σου δώσει ο Δούκας το email μου

  1. Η αντιβαλλιστικη προστασια(οχι κρανος για πλακες μιλαω) δεν ειναι απαραιτητες σε εναν πολεμο ετσι?Εχουν κανει τις πλακες θεους και πιστευουν οτι κανουν τον μαχητη αορατο και ατρωτο.

   1. Οι πλακες καποιες φορες ειναι απαραιτητες, καποιες φορες όχι, καποιες φορες ειναι «good to have» και καποιες φορες επικινδυνες

 7. Πολυ καλο το αρθρο και οι παρατηρησεις γενικοτερα. Προσωπικα θα ηθελα να συμπληρωσω το θεμα αναπληρωσης ηλεκτρολυτων μετα απο πολυωρη δραστηριοτητα, η απουσια των οποιων οδηγει σε κοπωση και στις γνωστες και επιπονες κραμπες, με τα οποια δυσαρεστα αποτελεσματα. Μια επισκεψη σε καταστημα με ειδη αθλητικων συμπληρωματων θα παρεχει τη λυση με σχετικα μικρο κοστος (10ευρω) σε αδιαβροχο σωληναριο με δισκια. Επισης η καταναλωση προ-μαγειρεμενου φαγητου (mre-κονσερβες) επιφερει διαπιστωμενα προβληματα δυσκοιλιοτητας ,προβλημα που αντιμετωπιζεται με καταναλωση σταφιδων ,οι οποιες εκτος απο πηγη υδατανθρακων-ενεργειας ,προσδιδουν στο πεπτικο συστημα τις απαραιτητες φυτικες ινες. Αν υπαρχει χρονος να τις μουλιασουμε σε ζεστο νερο το αποτελεσμα(ζωμος) ειναι πολυ τονωτικο και αμεσο. Θα ηθελα επισης να υπενθυμισω τη χρηση των “μαγικων” μωρομαντηλων σε μικρη συσκευασια τοσο για ατομικη υγιεινη οσο και για γενικη χρηση με πολλες εφαρμογες. Μερικα μαντηλακια οινοπνευματος στο ατομικο μας φαρμακειο εκτος της απολυμανσης που προσφερουν ,γινονται και πρωτης ταξης προσαναμμα. Και για το τελος ενα μικρο κερι με το οποιο εκτος της προφανης χρησης του ,αποτελει πολυτιμο βοηθημα στο αναμμα φωτιας. Ευχαριστω για την ευκαιρια ανταλλαγης αποψεων-γνωσεων.

 8. ΥΓ. Η χρηση του κεριου (ακομα και του ταπεινου ρεσο) βοηθα στο φωτισμο η στην απομακρυνση της υγρασιας σε ατομικο αντισκηνο , φτανει να ειναι τοποθετημενο σε ασφαλες για προφανης λογους μεροςπ.χ. εντος μεταλλικου αγγειου εστιασης και για οσους εχουν ζησει αντιστοιχη εμπειρια η χρησιμοποιηση του σε χειμερινο καταλυμμα τυπου χιονοτρυπας βοηθα στη διατηρηση της θερμοκρασιας στους 0°C. Θα συνιστουσα επισης μερικα tie-ups (πλαστικες αυτασφαλιζομενες ταινιες) τα οποια εχουν πολαπλες χρησεις, μεταξυ αυτων και ως χειροπαιδες καθως και μικρης ποσοτητητας γαλβανιζε συρματος για προσδεση, προχειρο χερουλι -κρεμαστρα του αγγειου εστιασης πανω απο την εστια ,σουβλισμα για ψησιμο τροφιμων και οτι αλλο σκεφτει ο πολυμηχανος νους….

 9. Ευστάθιος Παλαιολόγος όλοι οι έφεδροι ξεχνούν τα επιπλέον βάρος των γεμιστήρων και των πυρομαχικών.

  Ξεχνούν το βαρύ όπλο που δεν είναι αιρσοφτ 5,4 κιλά με τον γεμιστήρα και τον αορτήρα ζυγίζει ένα G3.

  Δεν έχουν κάνει διαβίωση σε χαράκωμα να δουν πόσο δύσκολο είναι ούτε διαμονή στο ύπαιθρο χωρίς σκηνή.

  Αυτά δυστυχώς τα ξέρουν ελάχιστοι από εμάς.

  Όσο για αυτούς που έχουν πολεμήσει λένε διαφορετικά πράγματα από αυτά που ξέρουμε. Πχ πολλές γεμιστήρες ψηλά την εξάρτηση όχι στο γιλέκο πανάκριβα σακίδια κλπ. Αλλά αυτοί είναι αμερικάνοι.

  Ποιός έχει ψηθεί μέσα σε γιλέκο καλοκαίρι σε άσκηση;

  Ποιος ξέρει πρώτες βοήθειες; Προσοχή όχι βάζω το υλικό μέσα στο τραύμα βάζω τον επίδεσμο κλπ! Εχουμε φαρμακείο ομάδας μόνο για βαλλιστικά τραύματα αν είναι δυνατόν;!

  Έχουμε τρελαθεί με τα μεγάλα σακίδια με τα μπέργκιν και μαζεύουμε δεκάδες άχρηστα πράγματα ακούω για 2-3 σακίδια αν είναι δυνατόν;

  Δεν μάθαμε να χρησιμοποιούμε το Μ-71 ούτε πολλά απλά πράγματα και λύσεις.

  Δεν ξέρουμε τίποτα για την εξάρτηση και πως μπορούμε να την φτιάξουμε.

  Θα μπορούσα να γράφω για ώρες πάνω σε αυτό το θέμα και να μην τελειώσω ούτε σε έναν μήνα.

  Ναι είναι ακριβά για να φτιάξεις κάτι το σωστό και να σε βολεύει και να είναι λειτουργικό.

  ΥΣ να μην ξεχάσω το βάρος των επιπλέον πυρομαχικών 5 κιλά οι 200 σφαίρες και 2+ κιλά 2 χειρομβομβίδες μια οπλοβομβίδα

 10. πέτρος Κ. Αγαπητέ όταν ήρθε το C-130 σε περίοδο κρίσης να με πάει στην Λήμνο εκεί δεν χωρούσαν αστεία! Δεν μου κόπηκαν τα πόδια ούτε έτρεμα όπως όλοι οι άλλοι!

  Σε έναν πόλεμο αν δεν είσαι έτοιμος χάθηκες.

  Άμα θες σε συμβουλεύω να τα βγάλεις πέρα με απλά μέσα και να κουβαλήσεις μεγάλο φόρτο μάχης.

 11. 22 χρονια πριν με πηγε το αρθρο.Τις εξαρτησεις τις ειχαμε κρυμμενες στις αποθηκες και χρησιμοποιουσαμε τις καναβινες.Τις βγαζαμε μονο για παρελασεις αντε να ειχε και ο σκοπος στην πυλη.Ακομα βλεπω οτι ο ΕΣ εχει μια περιεργη λατρεια για τις τυπου Η.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.