Η επιλογή των “μισθοφόρων” για την Τουρκία στην Λιβύη – Για την Ελλάδα;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την στήριξη της συμφωνίας της με το καθεστώς της Λιβύης ως προς την ΑΟΖ, με στρατιωτικά μέτρα. Γι’ αυτό άλλωστε οι συμφωνίες υπεγράφησαν ταυτοχρόνως, με την δεύτερη να αφορά σαφώς την στρατιωτική συνεργασία.

Ενώ όμως η Αθήνα δείχνει να θεωρεί ως πιθανότερο τρόπο δράσεως κυρίως την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων σε “επίμαχα” ύδατα, και προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αυξάνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση. Αυτό που δείχνει ότι θα επιδιώξει, είναι η αποστολή τέτοιας στρατιωτικής βοηθείας ώστε να κατανικηθούν στο πεδίο της μάχης οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ώστε να επικρατήσει πλήρως η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Σε μια τέτοια κατάσταση, απλώς δεν θα υπάρχει “συνομιλητής” στην Λιβύη για να ακούσει την Αθήνα και να την λάβει υπ’ όψιν της.

Η τουρκική προσέγγιση δείχνει ότι θα στηριχθεί σε μια μισθοφορική δύναμη, πιθανώς της εταιρείας ασφαλείας SADAT, που στελεχώνεται κατά βάση από αποστράτους των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και αναλαμβάνει παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών σε κρατικούς οργανισμούς στην Τουρκία και το εξωτερικό. Μια τέτοια δύναμη, με χαρακτήρα “συμβούλων”, στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του Σάρατζ, εκμεταλλευόμενη συστήματα όπως τα οπλισμένα UAV τύπου Bayraktar TBS 2 κι ενδεχομένως κάποια άλλα που θα μεταφερθούν στην Λιβύη, θα επωμισθεί το κύριο βάρος των προσβολών ακριβείας εναντίον των εχθρικών δυνάμεων, ώστε αυτές να παραλύσουν και να ηττηθούν.

“Πρόβλημα” σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι ότι αντίστοιχη μισθοφορική δύναμη 800 Ρώσων, από την εταιρεία Wagner, πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του Χαφτάρ. Πιθανώς και άλλοι τέτοιοι “παίκτες”, να βρίσκονται στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση Σάρατζ ζητεί από τον πρόεδρο Πούτιν να παρέμβει, ώστε να αποσυρθούν οι Ρώσοι μισθοφόροι. Ομοίως, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα σε επόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Έχει σκεφθεί καθόλου αυτή την επιλογή στρατιωτικής δράσεως από τον εχθρό; Και αν ναι, σκέφτεται καθόλου να αντιδράσει κατά τον ίδιο “υβριδικό” τρόπο;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα ανάλογη εταιρεία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών ωστόσο, υφίσταται μεγάλος αριθμός αποστράτων με επαρκή στρατιωτική εμπειρία. Η ταχεία συγκρότηση μιας τέτοιας δυνάμεως στο πλαίσιο μιας “μυστικής επιχειρήσεως”, σε συνεργασία προφανώς με ανάλογα στελέχη αποστράτους άλλων συμμάχων που έχουν εμπειρία στον τομέα αυτόν, είναι δυνατόν να αποτελέσει έναν αποφασιστικό τρόπο στρατιωτικής αντιδράσεως των Αθηνών. Μια επιλογή, που δεν θα την έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεδομένου ότι ένας “ιδιωτικός στρατός”, ανεξαρτήτως εθνικότητος των στελεχών της, επισήμως δεν ταυτίζεται με κάποια χώρα.

Μια τέτοια επιλογή, εξασφαλίζει πολιτική ευελιξία, έχει χαρακτήρα ουσίας, λειτουργεί ως μοχλός πιέσεως, διαπραγματευτικό όπλο αλλά πάνω απ’ όλα, δείχνει βούληση και αποφασιστικότητα. Πέρα από τα λόγια.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς εάν η Ελλάδα, που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θίγει ζωτικά της συμφέροντα, θα χρησιμοποιήσει όλα τα “όπλα” σε στρατιωτικό επίπεδο, ξεκινώντας από τα πιο υβριδικά και “ουδέτερα”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Η Τουρκία μπορεί να συντηρεί τέτοιες εταιρίες με συμβόλαια για υπηρεσίες στις ανατολικές επαρχίες της. Σε καιρό κρίσης μπορεί να τις αναθέτει συμβόλαια για υπηρεσίες στο εξωτερικό. Αντίθετα η Ελλάδα δεν μπορεί να τις συντηρεί οικονομικά καθώς δεν έχει σχετικές ανάγκες στο εσωτερικό της. Οπότε πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο παρεμφερές πχ τεχνολογικές υπηρεσίες επισκόπησης, πληροφοριών κλπ που θα αξίζει να ανατίθενται υπηρεσίες.

 2. Οι απόστρατοι γείτονες των μονάδων ειδικών αποστολών, έχουν αποκτήσει πρακτική εμπειρία στο πραγματικό πεδίο μάχης(με εμπλοκές σε μάχες και ανταλλαγή πυρών), ώστε να έχουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια ως πάροχοι ιδιωτικών στρατιωτικών υπηρεσιών.

  Οι απόστρατοι στην Ελλάδα σε πια πρακτική εμπειρία απο συμμετοχή σε πραγματικές αποστολές θα στηρίζονται, για να έχουν πρόσβαση σε αυτή την αγορά και την εμπιστοσύνη των πελατών για αυτού του είδους υπηρεσίες;

  Υπόψην ότι σε αυτή την αγορά ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, επόμενος ίσως να μην αρκεί η «εμπειρία» απο εκπαίδευση σε ασκήσεις η συνεκπαίδευση με τους συμμάχους, που δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια πραγματική πολεμική εμπειρία.

  Ένα θέμα είναι και το οικονομικό στην ελληνική περίπτωση, αφού οι Έλληνες «μισθοφόροι» δεν θα έχουν την οικονομική υποστήριξη ισλαμικών εμιράτων, σε αντίθεση με τους γείτονες.

  1. Μπορει να τους ζητησουν μετα, αφου νικησει ο Χαφταρ. Θα του οργανωσουν μια παρελαση θριαμβου που θα παραμιλαει ο πλανητης!

   1. Στην παρουσίαση υπάρχει όντως μπόλικη εμπειρία(πραγματική εξειδίκευση θα έλεγα), όπως και στα επικοινωνιακά(για εντυπωσιασμό των μαζών).

 3. Συγχαρητήρια γιατί είσαστε το πρώτο site που αναφέρει αυτό που η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και 10 χρόνια.

  1. Το ζητημα δεν ειναι να αρεσει σε εμας αλλα σε αυτους που θα πρεπει να πανε κατω.
   Εκει ειναι το ζουμι, ποσοι μισθοφοροι ειναι ετοιμοι να χασουν το κεφαλι τους.

   1. Πάντα υπάρχουν. Μερικοί θα πήγαιναν και τσάμπα.

    Μιλάμε για κοντράκτορες που προσφέρουν περισσότερο «συμβουλευτικές υπηρεσίες» παρά πολεμάνε στην πρώτη γραμμή. Οπότε δεν μιλάμε καν για μεγάλους αριθμούς. Καμιά κατοστάδα κι αν.

 4. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τεχνολογικά μια τέτοια προσπάθεια μέσα απ΄την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας κατι που εμείς εγκαταλείψαμε αφού υπήρξαν δυνάμεις εντός της χώρας που το πολέμησαν λυσσαλέα τις τελευταίες δεκαετίες.Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κρεμαστεί από τα γκογκόβια των <<συμμάχων>> και τα παιδιά που το πολέμησαν λυσσαλέα να έχουν χωθεί στις ΜΚΟ για την επόμενη μπιζνα ή να παίρνουν σύνταξη απ’τα 40 τους.Πάντως έχω ακούσει και απόστρατο να δικαιολογεί την επιλογή αγοράς υλικού απ’έξω και όχι εγχώριας ανάπτυξης λόγω κόστους ανάπτυξης και του ότι είμαστε μικρή αγορά…Και εδώ πάει μακριά η βαλίτσα…

 5. Εάν δίνεις περίπου 4-5.000 και ασφάλεια σε περίπτωση που κάποιος χάσει την ζωή του να δεις πόσοι από Ελλάδα θα πάνε. Ούτος η άλλος σε αυτά τα ποσά και μεγαλύτερα , είναι και τα αντίστοιχα χρήματα που περνούν οι Αμερικάνοι για τέτοιες δουλειές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.