Η Φινλανδία επέλεξε το F-35A Lightning II ως το επόμενο μαχητικό της

©Ilmavoimat

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους HX επέλεξε το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin. Με την επιλογή του F-35, η Φινλανδία αποκτά μια σημαντική ικανότητα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Μας τιμάει που η κυβέρνηση της Φινλανδίας μέσω αυτού του σχολαστικού, ανοιχτού διαγωνισμού επέλεξε το F-35 και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις και την φινλανδική αμυντική βιομηχανία στην παράδοση και διατήρηση του αεροσκάφους F-35», δήλωσε η Μπρίτζετ Λόντερντεϊλ, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια προγράμματος F-35 στην Lockheed Martin. «Το F-35 θα παρέχει στις φινλανδικές βιομηχανίες μοναδικές ψηφιακές δυνατότητες που στηρίζουν την σχεδίαση και παραγωγή αεροσκαφών 5ης γενιάς. Οι εργασίες παραγωγής θα συνεχιστούν για πάνω από 20 χρόνια και οι εργασίες διατήρησης του F-35 θα συνεχιστούν μέχρι τη δεκαετία του 2070».

Η φινλανδική Αεροπορία θα παραλάβει 64 στέλθ μαχητικά αεροσκάφη F-35A Block 4 πολλαπλών ρόλων, ένα μεγάλο πακέτο όπλων, μια λύση διατήρησης των αεροσκαφών προσαρμοσμένη τις μοναδικές απαιτήσεις ασφάλειας και υποστήριξης της Φινλανδίας όπως επίσης και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-35A Block 4 Lightning II θα αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη F/A-18C/D Hornet της McDonnell Douglas τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα παροπλιστούν το 2030, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Ελσίνκι.

Το πρώτο F-35 θα παραδοθεί στην Φινλανδία το 2026. Στην Φινλανδία, το F-35 θα αντικαταστήσει τον στόλο των Hornet στις πτέρυγες μάχης ανάμεσα στο 2028 και 2030.

Η Φινλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όπως και η γειτονική Σουηδία, συνεργάζεται στενά με τη συμμαχία. Είναι η χώρα της ΕΕ με την μεγαλύτερη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Οι εξελιγμένες ικανότητες των F-35 μεταμορφώνουν τον τρόπο που οι Αεροπορίες εκτελούν τις επιχειρήσεις τους. Είναι το πιο εξελιγμένο, με μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και δυνατότητα διασύνδεσης μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, παρέχει στους πιλότους πλεονεκτήματα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου και τους επιτρέπει να εκτελέσουν την αποστολή τους και να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στην βάση τους.

Η διαλειτουργικότητα του διευκολύνει την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών με τις ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες, ενισχύοντας την διαλειτουργικότητα αναμεταξύ των διαφορετικών κλάδων των φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιλογή του F-35 θα παρέχει οικονομικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα στην Φινλανδία για τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Η φινλανδική βιομηχανία θα διαθέτει πολλές μοναδικές ευκαιρίες για να εργαστεί απευθείας στην παραγωγή και την διατήρηση του F-35. Μέσα από τα πρότζεκτ έμμεσης βιομηχανικής συνεργασίας έξω από την παραγωγή του F-35, η εταιρεία Lockheed Martin θα δημιουργήσει βιομηχανικές συνεργασίες με τις φινλανδικές βιομηχανίες και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που θα προσφέρουν ευκαιρίες εστιασμένες στην ανάπτυξη και την προώθηση των συνεργασιών ασφάλειας για το απώτερο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, το F-35 επιχειρεί από 21 βάσεις σε όλον τον κόσμο, με εννιά χώρες να χρησιμοποιούν F-35 από το δικό τους έδαφος. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 730 F-35 σε υπηρεσία, με περισσότερους από 1535 πιλότους και 11500 μηχανικούς να έχουν εκπαιδευτεί στο αεροσκάφος.

Ενημερωτικό δελτίο της φινλανδικής Αεροπορίας σχετικά με το F-35

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.