Η φρεγάτα Jean Bart του γαλλικού Ναυτικού θα επιδείξει τις δυνατότητες της στο Πολεμικό Ναυτικό

Η φρεγάτα Jean Bart κλάσης Cassard του γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale) θα πλεύσει, τον Απρίλιο, για μια τελευταία αποστολή: Την επίδειξη των δυνατοτήτων της στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ίσως την αποκτήσει στο πλαίσιο της «ολιστικής γαλλικής προσφοράς».

Η Jean Bart επέστρεψε από την «τελευταία αποστολή» της στις αρχές Μαρτίου … τώρα όμως, η φρεγάτα ανέλαβε μια νέα αποστολή.

Το γαλλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η Jean Bart επέστρεψε την 4η Μαρτίου από την «τελευταία της αποστολή» στην βάση της στην Τουλόν. Όμως, όπως ενημερώθηκε ο ιστότοπος Naval News από δυο διαφορετικές πηγές από το γαλλικό Ναυτικό, η φρεγάτα αεράμυνας κλάσης Cassard πρόκειται, σύντομα, να αποπλεύσει για μία ακόμη αποστολή.

Την περασμένη εβδομάδα ο ιστότοπος έμαθε πως το πλήρωμα του πλοίου ενημερώθηκε ότι τον Απρίλιο θα πλεύσουν στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτής της «τελευταίας» αποστολής: Η επίδειξη στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πως η Jean Bart παραμένει μια ικανή πλατφόρμα. Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα στην ομάδα του Naval News ότι η φρεγάτα έλαβε μια απρόβλεπτη «τελευταία αποστολή». Ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του γαλλικού Ναυτικού, μιλώντας στο Naval News, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. Το γραφείο τύπου του γαλλικού υπουργείου Ένοπλων Δυνάμεων δεν απάντησε στις εκκλήσεις του ιστοτόπου για σχολιασμό.

Η Jean Bart είναι μέρος της «ενδιάμεσης λύσης» που προτείνει η Γαλλία. Η λύση αυτή είναι μέρος του «Πακέτου Στρατηγικής Προσφοράς» που προσφέρεται στην Ελλάδα. Αποτελείται από τέσσερις φρεγάτες FDI ([email protected]), τον εκσυγχρονισμό των εν υπηρεσία φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο μεταχειρισμένα πλοία στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης. Σύμφωνα με την γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, το δεύτερο πλοίο που προσφέρεται εκτός από την Jean Bart είναι η Latouche-Tréville, μια φρεγάτα ανθυποβρυχιακών αποστολών κλάσης Georges Leygues.

Νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, Φλωράνς Παρλί, που επισκέφθηκε την Ελλάδα για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος (οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021), το υπουργείο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πακέτο των φρεγατών:

«[Η υπουργός Παρλί] θα συζητήσει σχετικά με την επιθυμία των ελληνικών αρχών να ανανεώσουν τμήμα του στόλου τους και σε αυτό το πλαίσιο θα αναλύσει λεπτομερώς την γαλλική προσφορά, η οποία περιλαμβάνει: την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών νέας γενιάς [email protected], τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ και την προμήθεια μιας ενδιάμεσης λύσης».

Εντός του ίδιου πλαισίου, ο Αρχηγός του γαλλικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Vandier, επισκέφθηκε για δυο ημέρες, την προηγουμένη εβδομάδα, την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, η επίσκεψη ήταν «ιδιαίτερα θερμή και επανεπιβεβαίωσε τους φιλικούς και ιστορικούς δεσμούς οι οποίοι ενώνουν τα ναυτικά της Γαλλίας και  Ελλάδος».

Επιπλέον, για τους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, η φρεγάτα FREMM Languedoc έπλευσε στην Ελλάδα, στον Πειραιά κοντά στην Αθήνα.

Ο ιστότοπος για να πάρει μια εξωτερική γνώμη σχετικά με την πιθανή μεταβίβαση των Jean Bart και Latouche-Tréville στην Ελλάδα, επικοινώνησε με τον Hugo Decis, ερευνητικό αναλυτή στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών και ειδικό σε ζητήματα ναυτικών υποθέσεων και θαλάσσιας ασφάλειας.

Naval News – Παρά την ηλικία τους, θα είναι αυτά τα πλοία μια καλή ενδιάμεση λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Hugo Decis – Θα ήταν ανόητο να αρνηθώ ότι οι Jean Bart και Latouche-Tréville είναι παλιές πλατφόρμες. Και τα δύο εισήλθαν σε υπηρεσία κοντά στο 1990 και έκτοτε έχουν εξαιρετικά μεγάλη υπηρεσία με το Marine Nationale (MN). Ωστόσο, όπως διαφάνηκε και κατά τις πρόσφατες συμμετοχές τους στις επιχειρήσεις ΕΙΡΗΝΗ και Agenor, και τα δύο εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά, πολύτιμα μέσα ικανά να εκτελέσουν παρατεταμένες αποστολές κι επομένως πολύτιμα για την Ελλάδα η οποία ενδιαφέρεται να διατηρήσει την παρουσία της στην θάλασσα ενόψει των επαναλαμβανόμενων εισβολών στην υφαλοκρηπίδα της. Ακόμα και να μεταβιβαστούν και τα δύο πλοία στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αυτό σίγουρα δεν θα αλλάξει τις προτεραιότητες τις Ελλάδος, οι οποίες είναι η απόκτηση σύγχρονων, καλά εξοπλισμένων, οικονομικά αποδοτικών ναυτικών πλατφορμών, αλλά θα βοηθήσει την Αθήνα να εξασφαλίσει τις βασικές ικανότητες και δεξιότητες, να αυξήσει την διαλειτουργικότητα μεταξύ MN και ΠΝ και θα έχει το προσθετό πλεονέκτημα παροχής στους Έλληνες Αξιωματικούς και Ναύτες της εξοικείωσης με τα γαλλικής κατασκευής πλοία και εξοπλισμούς.

Naval News – Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεχθούν την προσφορά, αυτό το «δώρο» θα είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι είναι κερδισμένοι (win-win), το γαλλικό Ναυτικό και το Ελληνικό ΠΝ;

Hugo Decis Τα συμφέροντα της Γαλλίας για την εξασφάλιση της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ευρέως γνωστά: από βιομηχανική σκοπιά, η εξαγωγή των FDI στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την Naval Group και μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση επιπλέον εξαγωγικών αγορών στο μέλλον, καθιστώντας, μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα FDI πιο βιώσιμο. για την ίδια την Γαλλία, θα δημιουργήσει νέες συνεργίες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και των δύο χωρών, που ήδη έχουν έρθει κοντά από τα κοινά συμφέροντα τους στην Ανατολική Μεσόγειο – ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται για τον παροπλισμό και των δύο πλοίων, δεν θα ήταν πολύ ωραίο να θυσιαστούν αν σε αντάλλαγμα σήμαινε να έρθουν ακόμα πιο κοντά οι δύο χώρες. Από την άλλη πλευρά, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σίγουρα θα επωφεληθεί από την χρήση δύο επιπλέον πλοίων, θεωρητικά, θα μπορούσε να αυξήσει την ετοιμότητα του Ναυτικού του, να αναπτύξει την γνώση του ΠΝ πάνω στα γαλλικά πλοία και συστήματα, όπως επίσης και να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την στάση της Ελλάδας στην παρατεταμένη διαμάχη με την Τουρκία.

Φρεγάτα Jean-Bart

Η φρεγάτα Jean Bart καθελκύστηκε τον Μάρτιο 1988 και εισήλθε σε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο 1991. Η Latouche-Treville καθελκύστηκε επίσης τον Μάρτιο 1988 και ανέλαβε υπηρεσία τον Ιούλιο 1990. Παρότι η Jean Bart είναι μια φρεγάτα αεράμυνας, ένα ζήτημα είναι πως οι πύραυλοι επιφάνειας-αέρος SM-1 έχουν ξεπεράσει την «ημερομηνία χρήσης»: Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε το 2012 στην σύσκεψη International STANDARD Missile Users Group (ISMUG) ότι η υποστήριξη του SM-1 πρόκειται να σταματήσει το 2020, παροτρύνοντας όλους τους χρήστες SM-1 να προγραμματίσουν την αντικατάσταση του SM-1 (και των σχετικών συστημάτων εκτόξευσης) πάνω από τα πλοία, με πυραύλους SM-2 Block IIIA. Ωστόσο, το γαλλικό Ναυτικό δεν έκανε χρήση αυτής της επιλογής καθώς και τα δύο πλοία κλάσης Cassard αντικαθίστανται από τις FREMM DA. Η πρώτη από αυτές, η Αλσατία, πρόκειται να εισέλθει σε υπηρεσία τον Απρίλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία από τις πηγές του Naval News από το γαλλικό Ναυτικό, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι πύραυλοι SM-1 δεν μπορούν να εκτοξευτούν με ασφάλεια για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. «Αυτού του τύπου οι ημερομηνίες χρήσης μπορούν ευκολά να παραταθούν κάποια χρόνια αν η αποθήκευση και η συντήρηση του πυραύλου πραγματοποιηθεί κατάλληλα» εξήγησε η πηγή. Το σπουδαιότερο είναι: Το σύστημα εκτόξευσης (γνωστό ως Tartar) από το πρώτο πλοίο της κλάσης Cassard πιθανόν θα είναι επίσης μέρος της συμφωνίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά για την Jean Bart. Η Cassard παροπλίστηκε τον Μάρτιο 2019 και σήμερα απογυμνώνεται από τα περισσότερα συστήματα της. Η Jean Bart πριν από λίγα χρόνια εξοπλίστηκε με το ραντάρ Thales SMART-S Mk2 το οποίο είναι σχετικά σύγχρονο.

 

Πηγή: Naval News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Εχουμε κουραστεί κάθε μέρα με τις φρεγάτες! 16 χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο ενδιαφέρον για νέες φρεγάτες και δεν έχει ακόμα κλείσει μια συμφωνία, πόσο να παραληφθούν πλοία.
    Και τι δεν έχουμε διαβάσει! μόνο πλοία χωρών εκτός ΝΑΤΟ δεν έχουν παρουσιαστεί! Αλλοι ετοιμάζονται και για διαδiκτυακή συζήτηση σε λίγες ημέρες με διάφορους καλεσμένους! Εάν λέμε, για παράδειγμα το λέω, ήταν να αγοράσουμε τάνκερ και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοπόίησης θα περνούσαν πόσα χρόνια; 3,5,10 20, 30 χρόνια!

    Προτείνω το εξής ! Δεν την πέρνουμε την απόφαση εμείς όλοι που μας αρέσουν τα αμυντικα θέματα, γιατί εάν ενώσουμε ολονών τις γνώσεις, σίγουρα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο! Η βούληση μόνο να υπάρχει να δωθούν τα 5 ή 5,5 δισ.και το τελειώνουμε σε λιγες μέρες το θέμα και όχι να το σέρνουμε επί αιώνες !

  2. Εχω και εγώ να κάνω μία πρόταση σχετικά με την προμήθεια νέων φρεγάτων! Αφού έχουν παντρέψει ενδιάμεση λύση, ναυπήγηση στην Ελλάδα, γιατί δεν βάζουν και ένα δωράκι για τον Στρατό Ξηράς να μας παραχωρήσει το εκάστοτε κράτος του προμηθευτή που θα επιλεγει (διαβάζω ότι είναι G2G οι διαπραγματεύσεις) και μερικά ΤΟΜΑ MLRS, βλήματα αρμάτων, ακόμα και Shorad για κάλυψη επείγουσων αναγκών; Τα πρώτα 75 Leopard 1A5 τα πήραμε από την Γερμανία στα πλαίσια αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις MEKO 200 !
    Αδικο έχω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.