Η Γαλλία μπλοκάρει τη συμπαραγωγή των Eurosam με την Τουρκία – Πώς ενισχύεται ο τουρκικός στρατός

Ο τουρκικός στρατός θα προσθέσει στο δυναμικό του εναέρια, θαλάσσια και χερσαία συστήματα το 2020, συμπεριλαμβανομένων και εγχώρια παραχθέντων drone, αλλά και ελικοπτέρων μάχης, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό, τον οποίο επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ωστόσο, η Γαλλία έβαλε “μπλόκο” στην κοινή παραγωγή αντιπυραυλικών συστημάτων SAMP/T, αντιδρώντας στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της Προεδρίας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ismail Demir.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με γαλλο-ιταλική κοινοπραξία για την παραγωγή των συστημάτων Eurosam SAMP/T το 2018, αλλά ο Demir είπε ότι η Γαλλία είχε επιδείξει αρνητική στάση.

“Βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης των εξελίξεων· η Γαλλία έχει αρνητική στάση για την επόμενη φάση και δημιουργεί πρόβλημα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα” δήλωσε ο Demir. “Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, θα προχωρήσουμε με τον άλλο εταίρο”, ανέφερε.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στους ντόπιους κατασκευαστές αμυντικής τεχνολογίας και είναι σίγουρη ότι μπορεί να ξεπεράσει τις διαταραχές της προμήθειας αμυντικών συστημάτων που προκαλούνται από διπλωματικές ρήξεις.

Τα νέα συστήματα που θα προστεθούν στο αποθεματικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, φέτος, περιλαμβάνουν drone τύπου Bayarktar Akinci και  ελικόπτερα τύπου T-129 Atak, ανέφερε ο Demir.

Το σύστημα πυραυλικής εναέριας άμυνας χαμηλού υψόμετρου, Hisar-A, και ο θαλάσσιος πύραυλος, Atmaca, θα είναι επίσης μέσα στις νέες προσθήκες, είπε.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα ενισχυθούν από το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της χώρας, το πλοίο διοίκησης απόβασεων TCG Anadolu, το δοκιμαστικό σκάφος TCG Ufuk και άλλους νέους τύπους σκαφών.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.