Η γαλλική φρεγάτα Forbin κατέστρεψε υπερηχητικό στόχο με Aster 30

navy.mil | Εκτόξευση πυραύλου Aster 30 από την γαλλική φρεγάτα Forbin

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε από το γαλλικό Ναυτικό την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης που αναπτύχθηκε για την άσκηση At-Sea Demo/Formidable Shield 21, η φρεγάτα αεράμυνας (AAWD) Forbin του γαλλικού Ναυτικού εκτέλεσε την προσομοίωση αποστολής προστασίας ναυτικών εγκαταστάσεων υψηλής αξίας μιας συμμαχικής χώρας. Σε αυτό το σενάριο, το πλήρωμα ήταν σε θέσεις μάχης και το αντιπυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος, PAAMS, ήταν έτοιμο για την εκτέλεση πυρών.

«Εντοπισμός MFR… Εχθρικός στόχος… Πύραυλος έτοιμος… Εκτόξευση Aster… Αναχαίτηση… Καταστροφή.» Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, το πλήρωμα της Forbin εντόπισε και αναχαίτισε έναν υπερηχητικό στόχο που πετούσε με ταχύτητα άνω των 3000 χιλιομέτρων ανα ώρα, λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για ένα γαλλικό AAW, αυτή είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλου Aster 30, με πολεμική κεφαλή.

Αντιμέτωπο με έναν υπερηχητικό στόχο και με ολόκληρο το πλήρωμα σε θέσεις μάχης, το οπλικό σύστημα ρυθμίζεται στις πλήρως αυτόματες δυνατότητες του για την εκτέλεση των πυρών. Ωστόσο, η βολή είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη καθώς το επιτυχημένο αποτέλεσμα της εξαρτάται από κάθε Ναυτικό επί του πλοίου, από τον Κυβερνήτη που εγκρίνει την βολή μέχρι τους Μηχανικούς που εξασφαλίζουν ότι το ζωτικής σημασίας σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά. Για αυτόν τον λόγο, για αρκετές ημέρες, το πλήρωμα του Forbin διεξήγαγε σειρά προσομοιωμένων βολών Aster 30, ελέγχοντας τις διαφορετικές συνθήκες εκτόξευσης και συγκεκριμένα όλα τα τεχνικά προβλήματα που ίσως να προκύψουν.

Μετά την επιτυχημένη διαδικασία βολής που εκτελέστηκε άριστα από το πλήρωμα, η επιτυχία αυτή είναι η ανταμοιβή για την συλλογική επένδυση και την αξιοθαύμαστη συνεργασία του πληρώματος της γαλλικής φρεγάτας AAWD Forbin και όλων των υπηρεσιών του γαλλικού Ναυτικού που ενεργοποιήθηκαν για αυτήν τη δραστηριότητα. Αυτή η επιτυχημένη διαδικασία αντικατοπτρίζει την ικανότητα των γαλλικών AAWD στο να προσαρμόζονται στις εξελίξεις των απειλών και να ενσωματώνουν τεχνολογικά μέσα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αυτή η περίπλοκή βολή εκτελέσθηκε στο πλαίσιο της θαλάσσιας επίδειξης – άσκησης At-Sea Demo /Formidable Shield 21, η οποία διεξάγεται για να ελέγχουν τα οπλικά συστήματα δέκα συμμαχικών ναυτικών και η διαλειτουργικότητα τους εναντίον των τελευταίων και πιο εξελιγμένων απειλών. Ως ένα μόνιμο μέλος του Φόρουμ Maritime Theater Missile Defense (MTMD-F), υπό τη διοίκηση του Γάλλου Αρχηγού Επιτελείου Ναυτικού και με την αδιάληπτη υποστήριξη της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement), η Γαλλία επιβεβαιώνει την υψηλή τεχνολογία και την αρτιότητα των ναυτικών μονάδων της στον τομέα της αεράμυνας. Επίσης επιδεικνύει τις ικανότητες της να αλληλοεπιδρά στο πλαίσιο μιας διεθνούς ναυτικής δύναμης με στόχο την παροχή κοινών αμυντικών δράσεων κατά υπερηχητικών και βαλλιστικών πυραύλων.

Η φρεγάτα FS AAWD Forbin συμμετέχει στην At-Sea Demo/Formidable Shield από την 15η Μαΐου. Είναι μια ναυτική δύναμη αποτελούμενη από περίπου 15 συμμαχικά πλοία και σχεδόν 3000 Ναυτικούς που κάνει χρήση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών επιχειρησιακών ικανοτήτων της, κυρίως μέσω βολών με πραγματικά πυρά πάνω σε διάφορους στόχους. Η At-Sea Demo/Formidable Shield 21 διοργανώνεται από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ και εκτελείται υπό την NATOϊκή επιχειρησιακή διοίκηση Naval Striking and Support Forces (STRIKFORNATO).

Η Forbin (D620) είναι μια μεγάλη φρεγάτα αεράμυνας του γαλλικού Ναυτικού, είναι το πρώτο πλοίο της κλάσης Horizon. Η πρώτη της αποστολή είναι η προστασία αεροπλανοφόρων, ναυαρχίδων ή πολιτικών πλοίων από τις επιθέσεις υπερηχητικών πυραύλων. Ο οπλισμός των πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτει της επιτρέπει να υποστηρίξει τις άμυνες άλλων πλοίων που δέχονται επιθέσεις και να αποφευχθεί ο κορεσμός τους. Επίσης, μπορεί να επιτηρεί και να ελέγχει τις επιχειρήσεις που διενεργούνται από τα φιλικά αεροσκάφη έξω από την θάλασσα.

Η φρεγάτα έχει έμφορτο εκτόπισμα 7050 τόνων με μήκος 152 μ., πλάτος 20,3 μ. και βύθισμα 5,4 μ.

Η Forbin σχεδιάστηκε με ελικοδρόμιο και υπόστεγο για ένα ελικόπτερο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.