Η Γερμανία αναμένει «κύμα» νέων συμμετοχών στο μελλοντικό άρμα μάχης

Μετά τη σύσκεψη που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο και που θα είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα μελλοντικού άρματος μάχης (Main Ground Combat System – MGCS), Γερμανοί αμυντικοί αξιωματούχοι αναμένουν τη συμμετοχή νέων ευρωπαίων εταίρων στο γαλλογερμανικό πρόγραμμα MGCS, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση στο κοινοβούλιο της χώρας.

Το απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία Μαρτίου που αποκτήθηκε από τον ιστότοπο Defense News, επισημαίνει ότι η διεθνής εκδήλωση έχει ως στόχο τη δημιουργία του «εναρκτήριου κύματος» των ενδιαφερόμενων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και αλλού – δεδομένου πως Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει πρώτα για τα προαπαιτούμενα συμμετοχής.

Ένας γνωστός υποψήφιος για το πρόγραμμα του νέου άρματος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Απρίλιο, Γερμανοί αξιωματούχοι έθιξαν το ζήτημα λέγοντας πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αμυντικών προμήθειων από το Βερολίνο και το Λονδίνο συζήτησαν τη συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος, με την Γαλλία να εμφανίζεται αναποφάσιστη σχετικά με την αποδοχή τρίτων στο πρόγραμμα.

Εντούτοις, το Παρίσι ενέκρινε κατ’ αρχήν την ιδέα της διεύρυνσης του κύκλου των χωρών παρατηρητών, το οποίο ίσως να οδηγήσει τις επιλεγμένες χώρες να λάβουν αργότερα καθεστώς πλήρους μέλους, σημειώνει η έκθεση, επικαλουμένη τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της 5ης Φεβρουαρίου του γερμανο-γαλλικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας.

Η δημιουργία ενός νέου άρματος μάχης για την Ευρώπη θεωρείται κάτι σαν έναν αγώνα εντός έδρας για την γερμανική βιομηχανία, ήτοι Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann, και οι βουλευτές ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν την πρόοδο του προγράμματος. Η γαλλική Nexter είναι επίσης μέρος της ομάδας, στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με την Krauss-Maffei, με τίτλο KNDS.

Ο όμιλος αυτός αρχικά ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του προγράμματος MGCS, ωστόσο η Rheinmetall έχει καταφέρει να αποσπάσει έναν υποστηρικτικό ρόλο.

Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται μεταξύ των προγραμματισμένων επενδύσεων που δεν έχουν ακόμα συνυπολογιστεί στα σχέδια του προϋπολογισμού της γερμανικής κυβέρνησης. Η αμυντική βιομηχανία σχεδιάζει να αιτηθεί έγκριση για να προχωρήσει, από τους βουλευτές, τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, ημέρες πριν τη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Bundestag, οι συμβάσεις στους οχτώ τομείς ανάπτυξης που είναι έτοιμες για χρηματοδότηση στα τέλη αυτό το έτος, είναι: «όχημα δοκιμής κινητικότητας», «κύριο σύστημα, πυρομαχικά και πύργος», «συνολική προστασία», «συνεργατικές πολεμικές επιχειρήσεις», «συστήματα δοκιμών εξομοίωσης για τα πληρώματα», «αυτοματοποιημένη πλοήγηση και κινητικότητα», «αυτοματοποιημένη αλληλουχία πυρών» και «εξελιγμένη σουίτα αισθητήρων».

Οι χώρες προγραμματίζουν να συζητήσουν για τα περαιτέρω χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας σε έναν γύρο συμβάσεων του 2023, ανέφερε το έγγραφο. Αυτές είναι: «LOS/NLOS πύραυλος εκτοξευόμενος από την κάννη πυροβόλου», «σύστημα laser υψηλής ενέργειας», «ηλεκτρομαγνητικά συστήματα υψηλής ισχύος», «ανεπάνδρωτο εναέριο σύστημα μάχης» και «ενσωμάτωση πυραύλου υψηλής ταχύτητας».

Η κυβερνητική έκθεση απαντάει σε ερώτηση βουλευτών για ενημέρωση σχετικά με οποιεσδήποτε πληροφορίες για το πρόγραμμα MGCS και ένα ακόμα γαλλογερμανικό πρόγραμμα, το Future Combat Air System. Οι βουλευτές και στις δύο χώρες έχουν έντονη επιθυμία να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο πιθανό κομμάτι βιομηχανικής συμμετοχής για τις εθνικές τους βιομηχανίες.

Οι υψηλόβαθμοι απέρριψαν κατά το μεγαλύτερο μέρος την ερώτηση των βουλευτών σχετικά με τη σύνδεση των δύο προγραμμάτων υψηλού επιπέδου με στόχο την επίτευξη παράλληλων χρονικών πλαισίων. Υποστήριξαν πως οι προσεγγίσεις, οι τεχνολογίες και το βιομηχανικό πλαίσιο είναι πολύ διαφορετικά. Παρ ’όλα αυτά, το Βερολίνο εξετάζει τη βιομηχανική συμμετοχή του και στα δύο πρόγραμμα συνεργαζόμενο στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.