Η Γερμανία εγκρίνει την παράδοση Leopard 2 στην Ουκρανία

Άρμα μάχης Leopard 2 των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτελεί βολή σε πεδίο ασκήσεων. Το βλήμα εξέρχεται της κάννης του πυροβόλου με ταχύτητα μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. - ©Bundeswehr/Mario Bähr

Μετά από μήνες συζητήσεων και αυξανόμενων διεθνών πιέσεων, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, αποφάσισε να επιτρέψει την μεταφορά γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Οι συμφωνίες τελικού χρήση που συνήφθησαν όταν τα Leopard 2 πωλήθηκαν αρχικά από την Γερμανία σημαίνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε περαιτέρω μεταβίβαση των αρμάτων μάχης. Το Der Spiegel δημοσίευσε ότι η Γερμανία πρόκειται να επιτρέψει την μεταφορά αρμάτων μάχης και να μεταβιβάσει ορισμένα από τα αποθέματα των γερμανικών Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων («Bundeswerh»). Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα την έγκριση μεταβίβασης αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, πριν από τη συνάντηση με τον νέο υπουργό άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε: «Πρέπει να παράσχουμε βαρύτερα και πιο εξελιγμένα συστήματα στην Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία δεν στέκεται εμπόδιο στην εκπαίδευση άλλων χωρών να εκπαιδευόσουν ουκρανικά στρατεύματα στην χρήση των αρμάτων Leopard 2, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται. Χωρίς να αναφερθεί στην Πολωνία, επέκρινε ορισμένους εμπλεκόμενους φορείς που αφήνουν να δημιουργείται η εντύπωση ότι «υπάρχει διχασμός ή ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη».

 Νωρίτερα, σήμερα το απόγευμα η Πολωνία υπέβαλε επίσημα αίτημα για την εκ νέου εξαγωγή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι «ελπίζω ότι αυτή η απάντηση από την Γερμανία θα έλθει γρήγορα, διότι οι Γερμανοί καθυστερούν, αποφεύγουν, ενεργούν με έναν τρόπο που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε».

Γυναίκα Γεμιστής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κρατάει ένα εκπαιδευτικό βλήμα 120 χιλιοστών που έβγαλε από την αποθήκη βλημάτων στο πύργο του άρματος για να γεμίσει το λειόκαννο πυροβόλο ενός Leopard 2 – ©Bundeswehr/Carl Schulze

Μόλις πριν από δύο ημέρες η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI TV ότι «προς το παρόν δεν έχει τεθεί το ερώτημα [της παροχής Leopard 2], αλλά αν μας ζητηθεί δεν θα σταθούμε εμπόδιο».

“Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας”, τόνισε η Μπέρμποκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας: “Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα άρματα μάχης”, αλλά σημείωσε ότι η ενότητα μεταξύ των συμμάχων εξακολουθεί να είναι το πιο “κρίσιμο μέρος” της υποστήριξης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με το αν το Βερολίνο θα επιτρέψει ή όχι την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία. Οι εσωτερικές διαφωνίες σημαίνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει, συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Τώρα φαίνεται ότι η Γερμανία πράγματι δεν στέκεται εμπόδιο στις χώρες που διαθέτουν Leopard 2 να αποστείλουν τα άρματα μάχης τους στην Ουκρανία και φέρεται επίσης να παραδίδει μία Ίλη 14 Leopard 2 από το οπλοστάσιο της Bundeswehr. Αυτά τα Leopard 2 μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι 2A6, μία από τις πιο σύγχρονες εκδόσεις του Leopard 2.

Στις 23 Ιανουαρίου, η εταιρεία Rheinmetall ανέφερε ότι θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά 139 Leopard στην Ουκρανία. Ένας εκπρόσωπος της Rheinmetall δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παραδώσει 29 Leopard 2A4 μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενα από άλλα 22 2A4 μέχρι το τέλος του 2023 ή τις αρχές του 2024. Υπάρχουν επίσης 88 παλαιότερα άρματα μάχης Leopard 1 τα οποία θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν υπό προϋποθέσεις, αλλά το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης τους είναι πιθανότατα πιο μακροπρόθεσμο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν σημαντικά οπλοστάσια με Leopard 2. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα, πρότεινε έναν συνασπισμό για τον συντονισμό της μεταφοράς αρμάτων από διάφορα κράτη που διαθέτουν τον τύπο του άρματος μάχης.

Εκτός από τα γερμανικά Leopard 2, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ολοκληρώνει επι του παρόντος τα δικά της σχέδια για την μεταφορά ενός αριθμό αρμάτων μάχης M1 Abrams – αν και το υπουργείο άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει. Αυτό συμβαίνει καθώς αναφέρθηκε ότι ο Σόλτς είχε πει στον Πρόεδρο Τζό Μπάϊντεν ότι η Γερμανία δεν θα μεταβιβάσει άρματα μάχης εάν οι ΗΠΑ δεν αναλάμβαναν επίσης να κάνουν το ίδιο.

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ αίρουν τις αντιρρήσεις τους και στέλνουν άρματα M1 Abrams στην Ουκρανία

Λίγο νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Εάν και εφόσον μεταβιβαστούν στα Leopard 2 και τα M1 Abrams θα είναι μακράν τα πιο ικανά άρματα μάχης που διαθέτουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και αντιπροσωπεύουν μία νέα σημαντική αλλαγή στην Δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.