Η Γερμανία προμηθεύει την Σλοβακία με Leopard 2A4 στο πλαίσιο ανταλλαγής αρμάτων για την Ουκρανία

Αυστριακό Leopard 2A4

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εξοπλισμού «Ringtausch» της γερμανικής κυβέρνησης, σύντομα, η εταιρεία Rheinmetall θα προμηθεύσει την Σλοβακική Δημοκρατία με άρματα μάχης Leopard 2A4 και λοιπό στρατιωτικό υλικό. Με τη σειρά του, ο Στρατός της Σλοβακίας θα μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αυτό συμφωνήθηκε στο πλαίσιο σύμβασης που συνάφθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών και της Rheinmetall.

Οι σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν 15 άρματα μάχης Leopard 2A4. Η παραγγελία περιλαμβάνει πυρομαχικά καθώς και ένα πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει εκπαίδευση και ανταλλακτικά. Το πρώτο άρμα αναμένεται να παραληφθεί τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η παράδοση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Το «Ringtausch» είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από την γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους γείτονες της Γερμανία και τους συμμάχους της στο NATO για την υποστηριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη του NATO παρέχουν στην Ουκρανία βαρύ εξοπλισμό σοβιετικής εποχής με ανταλλάγματα αμέσα διαθέσιμα Δυτικά αμυντικά συστήματα.

Σε στενή συνεργασία με το γερμανικό υπουργείο άμυνας και τις αρχές και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σλοβακίας, η εταιρεία Rheinmetall διαπραγματεύτηκε γρήγορα τις απαραίτητες συμβάσεις. Αυτές υπεγράφησαν την 15η Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες από τον Μάρτιν Σκλέναρ, Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου άμυνας της Σλοβακίας, τον Αντιναύαρχο Κάρστεν Σταβίτσκι, Διευθυντή Εθνικών Εξοπλισμών στο υπουργείο άμυνας της Γερμανίας, καθώς και τον Δρ Μπγιορν Μπέρνχαρντ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχειρησιακής Μονάδας Τακτικών Οχημάτων της Rheinmetall και τον Εντουάρντο Βεν Μαρτίνεζ, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Επιχειρηματικής Μονάδας Τακτικών Οχημάτων της Rheinmetall.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των αρμάτων έχουν ήδη αρχίσει. Τα άρματα μάχης, ιδιοκτησία της Rheinmetall, που διατίθενται τώρα είναι ανακατασκευασμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 που νωρίτερα ήταν εν χρήσει σε διάφορα κράτη-χρήστες.

Η έκδοση του άρματος μάχης Leopard 2A4 αποτελεί τη βάση της σημερινής οικογενειας Leopard. Το άρμα είναι οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο 120 χιλιοστών το οποίο αναπτύχθηκε από την Rheinmetall και εκτοξεύει δύο τύπους πυρομαχικών: APFSDS-T και HEAT-MP-T. Το APFSDS-T εχει δραστικό βεληνεκές πάνω από 2000 μέτρα και το HEAT-MP-T εχει μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας τόσο κατά «μαλακών» όσο και κατά «σκληρών» στόχων.

Το Leopard 2A4 διαθέτει μια συμβατική διάταξη για ένα σύγχρονο άρμα μάχης με την θέση του ΟΔΜΑ στο μπροστινό μέρος του σκάφους, τον πύργο στο κέντρο και το συγκρότημα ισχύος στο πίσω μέρος. Διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων που περιλαμβάνει τον ΟΔΜΑ, τον ΑΠΜΑ, τον ΠΑΜΑ και τον ΓΕΜΑ. Ο ΑΠΜΑ προστατεύεται από ένα ειδικό πακέτο θωράκισης πάχους 660 χιλιοστών μπροστά από το πρόσωπο του. Οι πλευρές του πύργου στο διαμέρισμα μάχης (πληρώματος) προστατεύονται από θωράκιση πάχους 310 χιλιοστών, δηλαδή για 30 μοίρες από τον διαμήκη άξονα του πύργου.

Το Leopard 2A4 κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα MTU MB 873, ο οποίος παρέχει ισχύ 1103 kW. Μπορεί να κινηθεί με μέγιστη οδική ταχύτητα 72 χιλιομέτρων με μέγιστη αυτονομία 550 χιλιομέτρων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Η Γερμανία προμηθεύει τη Σλοβακία με 2A4, επειδή η Σλοβακία παρήγγειλε νέα άρματα μάχης από τη Γερμανία. Προμηθεύουν και την Ουγγαρία με 2Α4, αν και η Ουγγαρία δεν έχει δώσει στην Ουκρανία απολύτως τίποτα, ούτε αναγνωρίζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παραγγέλνει όμως νέα άρματα μάχης από τη Γερμανία. Η Πολωνία πρόσφερε πάνω από 300 από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία, μερικά από αυτά μετά τον εκσυγχρονισμό, αλλά δεν παραγγέλνει νέα γερμανικά άρματα μάχης. Και δεν θα λάβει κανένα 2Α4, παρά που παρακάλεσε για 30 τεμ. Δηλαδή, εκτός από την κενή προπαγάνδα, δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.