Η Ιαπωνία δοκιμάζει το φινλανδικό 8X8 AMV XP ως τον αντικαταστάτη του ΤΟΜΠ Type 96

© Masaya Takewaka | Φινλανδικό Patria AMV XP στο πεδίο ασκήσεων της στρατιωτικής σχολής Φούτζι των ιαπωνικών επίγειων δυνάμεων στον νομό Σιζουόκα στην κεντρική Ιαπωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος Trafficnews.jp (https://trafficnews.jp/post/113553) την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021, οι ιαπωνικές επίγειες δυνάμεις πραγματοποίησαν δοκιμές πεδίου με το φινλανδικής κατασκευής τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα AMV XP που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την εταιρεία Patria.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης των παλιών 8X8 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Type 96 τα οποία είναι σε υπηρεσία με τις ιαπωνικές Ένοπλες Δυνάμεις από το 1996. Το όχημα κατασκευάστηκε από το τμήμα αμυντικών συστημάτων της ιαπωνικής βιομηχανίας Komatsu. Στον ιαπωνικό Στρατό, το Type 96 χρησιμοποιείται ως ΤΟΜΠ από τις Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού.

Τον Σεπτέμβριο 2019, ανακοινώθηκε ότι η Ιαπωνία κατάρτισε πίνακα με τους επικρατέστερους υποψηφίους για την προμήθεια του νέου τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος της. Την 10η Σεπτεμβρίου 2021, η υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας (ATLA) του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας ανακοίνωσε τους τρείς υποψήφιους μεταξύ των οποίων ήταν το LAV 6.0 της General Dynamics Land Systems, το AMV XP της φινλανδικής Patria και ένα εγχώριας κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα της Mitsubishi Heavy Industries.

Τον Δεκέμβριο 2020, η φινλανδική εταιρεία Patria απέστειλε  τεθωρακισμένα οχήματα AMV XP από την Φινλανδία στην Ιαπωνία για την διεξαγωγή δοκιμών. Τα οχήματα ήταν μέρος του έργου των ιαπωνικών επίγειων δυνάμεων αυτοάμυνας με την ονομασία μελλοντικό 8X8 τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (WAPC) που είναι υπό την διοίκηση του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας. Τα οχήματα παραδόθηκαν στο υπουργείο άμυνας της ασιατικής χώρας.

Το έργο προχώρησε στην φάση των δοκιμών μετά τις οποίες το υπουργείο άμυνας θα αξιολογήσει τα οχήματα.

Το AMP XP είναι η νέα έκδοση της οικογενείας των 8X8 τεθωρακισμένων οχημάτων πολλαπλού ρόλου AMP που σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται από την φινλανδική αμυντική εταιρεία Patria. Η έννοια του νέου AMP XP παρουσιάστηκε από την Patria το 2013 κατά την αμυντική έκθεση DSEI στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το AMV XP της Patria είναι μια βελτιωμένη έκδοση του βασικού AMV που διαθέτει νέα δομοστοιχειωτή σχεδίαση, κινητικότητα, ικανότητες ισχύος πυρός, προστασία όπως επίσης και στελθ τεχνολογία, και χαμηλό επίπεδο εντοπισμού από τα ραντάρ και χαμηλή θερμική υπογραφή.

Στην διαμόρφωση ΤΟΜΠ, το όχημα διαθέτει πλήρωμα δύο και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 10 Στρατιώτες μέσα στο διαμέρισμα προσωπικού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σκάφους. Το όχημα προσφέρει προστασία υψηλού επιπέδου και μπορεί να αντέξει χτυπήματα διατρητικών βλημάτων διαμετρήματος 30 χλστ στην μπροστινή θωράκιση του.

Επίσης, προσφέρει ολόπλευρη προστασία από διατρητικά βλήματα 14,5 χλστ. Για την προστασία από τις νάρκες, το AMV XP μπορεί να αντέξει εκρήξεις ισοδύναμες με 10 κιλά TNT κάτω από οποιοδήποτε τροχό ή οπουδήποτε κάτω από το σκάφος.

Το AMP XP μπορεί να εξοπλιστεί με ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενους ή χειροκίνητους σταθμούς όπλων. Το όχημα μπορεί να οπλιστεί με ένα πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ, αυτόματο πυροβόλο 30 χλστ ή με πυροβόλο 120 χλστ για να χρησιμοποιηθεί ως όχημα πυρών υποστήριξης.

Το AMV XP κινεί ο κινητήρας ντίζελ με υπερπλήρωση Scania DC13 που αποδίδει 603 ίππους. Μπορεί να επιταχύνει στην ανώτατη ταχύτητα των 100 χλμ/ώρα με αυτονομία 600 με 1000 χλμ. Το όχημα είναι επίσης πλήρως αμφίβιο και μέσα στο νερό πλέει με ανώτατη ταχύτητα 10 χλμ/ώρα χάρις στους δύο waterjet κινητήρες τοποθετημένους στο πίσω μέρος του σκάφους.

©Masaya Takewaka | Φινλανδικό Patria AMV XP στο πεδίο ασκήσεων της στρατιωτικής σχολής Φούτζι των ιαπωνικών επίγειων δυνάμεων στον νομό Σιζουόκα στην κεντρική Ιαπωνία.

Πηγή: ArmyRecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.